MonaPhone a kezdet

Amikor idekerültem elsődleges projekt volt a MonaPhone kifejlesztése. Ez egy Egészségügyben használható magyar skype lenne egyszerűen. A dolgot direkt java-ban fejlesztették, hogy multiplatformos legyen. A az alap java futtató rendszeren kívül (jre) még szükség van a Java Media Framework (jmf-re). E két programra épül az egész. Nem mondhatni hogy az elején én sokat reméltem ettől a programtól. Már kezdetben is feljött egy probléma ami azóta se oldódott meg, ez egy egyszerű szó: NAT. Na de nézzük az első tesztelős verziót:

Persze az első verzió design nélküli, elég volt nekünk az is hogy halljunk a gép másik végén hangot. :) Ez se volt túl könnyű. JMF Windows alatt egyszerűen használható, de Linux alatt eleinte nagyon meggyűlt vele a gondunk. Classpathok állítása stb. Az istenért se akart menni sehogy a JMF használata a progival. Később már szinte darabjaira szedve a progit, rájöttünk, hogy sajna a monaphone kezdeti verziójában volt egy rosszul megírt rész, amit a Windows tudott értelmezni, de a Linux nem. Azóta megy a dolog, és Linux alatt bővel elég volt nekünk, hogy a jre lib/ext könyvtárába belemásoltuk a jmf libjének tartalmát, és így simán megy minden. Na de akkor nézzük a képeket:

login ablak

Meg kellett adni a felhasználó nevünket jelszavunkat, és hogy melyik auth szervert akarjuk használni. Ekkor még tökmindegy volt mit írunk be, csak a host helyre kellett helyes dolgot írni és ment is a dolog.

chat

A chat része jól ismerős már más chates kilensekből, de itt már megjelent a privát és a hívás gomb. A hívással, elindult a kiválasztott egyén felhívása, míg a priváttal simán egy újabb teljesen az előzőhöz hasonló ablak jött fel ahol már csak a privátra hívott egyénnel voltál egy helyen. Design itt is nulla természetesen.

hivott ablak

Hívásnál felugrott egy ehhez hasonló ablak és szépen be kellett pötyögni, hogy mennyi az ip címed. Ha ez megvolt a hívottnál ugrott fel a felső ablak, és megkérdezte az ő saját ipjét. Ha tudta már a program a két ip-t akkor jöhetett a stream felépítése. :) Na kb ilyen fapados módon és kb ennyit tudott ez a verzió. Nem kell csodálkozni a MedMeeting a fejlesztők névválasztása, és egészen az első stable verzióig ezen a néven fut a dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük