Mobile Mouse Remote & Trackpad

Aki több írásomat is olvasta, az tudja, hogy amennyire lehet, szeretem a vezeték nélküli eszközöket. Billentyűzetet és trackped-et, amivel az ágyból is lehet boldogulni. Ennek ellenére a legtöbbet a közelemben lévő eszköz az iPhone-m. Adja magát így a helyzet, hogy lemerült vagy hirtelen eltűnt perifériák ellen védekezzünk egy alkalmazással, ami felruházza az iOS eszközünket a billentyűzet, illetve egér (trackpad) funkcióval.

Hogy is működik?

A Mobile Mouse feltételezi, hogy az irányítandó gép illetve az iOS eszközünk ugyan azon a hálózaton tartózkodik, vagy legalább valahogy tudnak egymással IP alapon kommunikálni.

Tehát először is be kell szereznünk az asztali rendszerünkre a megfelelő szerver programot. Ez elérhető OSX (Mac App Store), Windows, és Linux (Ubuntu) platformokra.
A szerver programnak futnia kell, és egy megadott porton kell hallgatnia, amit később a kliensnél is meg kell adnunk. Ha biztosra akarunk menni jelszóval is levédhetjük a kapcsolatot, hogy más ne férjen hozzá.

mobile_mouse1

Ezek után telepítenünk kell az iPhone, iPad vagy Android kliens programot a mobil eszközünkre. Amennyiben egy hálózaton tartózkodnak, akkor nagy eséllyel a kliens automatikusan felfedezi a szervert. Ha ez nem történne meg, akkor viszont meg kell adnunk az irányítandó gép IP címét és portját.

Mire jó?

Ha már megvan a kapcsolat, akkor alap esetben egy trackpad és egy mini billentyűzetet fogunk látni. A Trackpad részén a már megszokott egerezést tudjuk végrehajtani, alatta gépelhetünk, illetve ugyan ezen a képernyőn elérhető a scrollozás, illetve a jobb és bal kattintás ikonja is. Amennyiben megrázzuk az eszközt, eltudjuk tüntetni a billentyűzet részt, és egy teljes méretű trackpad-et kaphatunk. Ugyan így egy rázás hatására jelenik meg újra a billentyűzet. A Trackpad-en természetesen működnek az OSX-ből megismert több ujjas gesztusok is.

A fent ismertetett dolgokon kívül rengeteg érdekes dolgot tuszkoltak ebbe a programba. Lehetőségünk van alkalmazásokhoz gyorsindító részt kialakítani. Ilyenkor a billentyűzet helyén egy ikonsor fog megjelenni. Ami fontos, hogy nem csak az alkalmazásokhoz kapunk gyorsindító gombokat, hanem a Server-Client felépítés miatt szabadon böngészhetjük a gépünk állományait a Kliensről. Képeket, doksikat böngészhetünk, anélkül, hogy a vezérelendő gépen ebből bármit látnánk. Persze megnyitáskor már az adott dokumentum a nagy gépen fog megjelenni és nem a mobil eszközön.

mobile_mouse2

Ezen túl képes több programnak is átvenni a vezérlését. Prezentációhoz, média lejátszóhoz egyedi gombokat tud megjeleníteni, amivel ezáltal egyszerűen vezérelhetjük a programjainkat minden féle egerezés nélkül is. Képes a vezérelt gép vágólapját is átvenni, ezáltal szövegeket, képeket gyorsan felhasználhatunk a mobil készülékünkön. Végül de nem utolsó sorban a telefon érzékelőit felhasználva, a mobil eszközt mozgatva is vezérelhetjük az egeret mint egy pointert.

Összegzés

A Mobile Mouse tehát nagyszerű megoldást kíván minden féle Windows, Linux, OSX gép vezérlésére. Kifejezetten jól jöhet abban az esetben, ha TV-re kötött Media Center-t akarunk vezérelni. Ennek ellenére a mindennapokban is hasznos tud lenni. Amennyiben csak ki akarjuk próbálni, elérhető LITE verzió is a kliensekből. Ilyenkor csak az alap funkciókat használhatjuk, viszont akinek szüksége van rá, az gyorsan be fogja látni, hogy megéri az árát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük