Mire jó a Time Machine és mire nem?

A Time Machine célközönsége az otthoni felhasználók, számukra találták ki, hogy a backup készítés laptopról, vagy asztali számítógépről teljesen automatikus legyen, ahogyan az a reklámokban is szerepelt.

timemachine

Mindössze egy külső merevlemezre van szükség, ami legalább akkora, mint a beépített. Ezután a rendszerbeállításoknál ki kell választani ezt a külső merevlemezt és a nagy kapcsolót a Time Machine-nál OFF-ról ON-ra váltani. Ennyi az egész. Vagy mégsem?

Miután készít egy kezdeti képet a merevlemezről fájlról-fájlra (és nem szektorról szektorra!), a Time Machine óránként ellenőrzi a rendszert és a legutolsó ellenőrzéshez képest megváltozott fájlokat átrakja a külső merevlemezre. Ez az átvitel nem felülírás, azaz, ha egy fájlnak már van egy mentett állapota, azt át fogja nevezni és ezután másolja át az újabb változatot. Egy katalógus követi nyomon minden fájl elérési útját és az időpontot, hogy mikor lett hozzátoldva az archívumhoz.

Hogyan működik a lemezterület kihasználása? 24 óránként az elmúlt 24 mentést egy napi bejegyzésbe csomagolja be, majd 30 nap elteltével hetenkénti bontásban csomagolja be őket, amelyeket visszamenőleg addig tart meg, amíg a meghajtó tele nem lesz.

Az Apple ráadásul mindezt megfejelte egy brilliáns, Finder-szerű nézettel, melyben hierarchikusan és idősorrendben is keresgélhetünk. Ebben a formában az egész merevlemezt úgy láthatod, ahogy az egy adott időpontban volt. Ez tényleg így működik, de az is igaz, hogy minél távolabbra akarsz visszamenni az időben mondjuk egy fájl után kutatva annál nagyobb léptékben lehet csak keresni (óránkénti, hetenkénti majd havi lebontásban).

Hogy ez egy picit érthetőbb legyen, nagyjából így láthatod a rendszered állapotát:

– ahogyan a mai nap minden egyes órájának végén volt,
– ahogyan az a nap végén volt az elmúlt 30 napban (tegnaptól számítva),
– ahogyan minden egyes hét végén volt, kezdve 31 nappal ezelőtt visszamenőleg addig, amíg a lemezterület engedi.

Lehetnek olyan felhasználók, még a célközönség soraiban is, akiknek át kell gondolnia, hogy hogyan használja a Time Machine-t, ha használja azt egyáltalán. Vegyünk például egy olyan esetet, ahol az emberünk iTunes-ról, BitTorrentről, vagy más hasonló forrásból szerzi be az általa preferált TV-műsorokat. Egy átlagos felhasználó letörli a sorozatoknak azon részeit, amiket megnézett, hogy spóroljon a lemezterülettel, de ha ilyenkor be van kapcsolva a Time Machine, akkor eltelhet akár 1 hónap is, hogy véglegesen eltűnjön a meghajtóról. Ha a backup meghajtó betelik, mielőtt 30 napnyi anyagot letárolt volna, a Time Machine hibát jelez és leáll.

Ez a forgatókönyv fog lejátszódni azoknál is, akik növekvő, vagy változékony fájlokkal dolgoznak javarészt. A Time Machine archívumához óránként 10 GB-nyi adat fűzhető hozzá. Emellett egy nagyon hosszú log file is hozzá lesz fűzve, akkor is ha akár csak 1 sor megváltozott az egészben az előző órai állapothoz képest. Az ilyen rendszereknél a Time Machine kivétel listájának okos felhasználása alapvető dolog.

A lehetőség adattároló és nem adatvédelmi célokat szolgál. Ha a külső merevlemez elszáll, minden backup adatnak búcsút inthetsz. Az olyan szintű adatvédelem, ami segít egy külső meghajtó elszállása esetén is már egy RAID-tömbös tükrözést kíván. Ha archiválni és védeni is szeretnéd az adataidat, ami nem egy rossz ötlet, ha komolyabban is használod a gépet, akkor egy RAID meghajtót érdemes beállítani külső merevlemezként.

És végül 1-2 gyakori kérdés és válasz:

1. Csináltam egy könyvtárat a külső meghajtón a Time Machine-nak, mégsem látom azt a beállításoknál a lehetséges célmeghajtók listájában. Miért?

A Time Machine csak meghajtókat (formázott partíciókat) tud használni célként. Ha nincsen /dev/disk* bejegyzés rajta, akkor nem használható.

2. Miért nem tudom használni az Airport Extreme-hez csatlakoztatott USB meghajtómat, vagy más Mac-es vagy Windows-os hálózati tárhelyet?

Azért mert a Windows-os és Apple-féle megosztás könyvtárszinten működik. Még ha egy egész Windows-os meghajtót, vagy egy Mac-es meghajtó root könyvtárát is fogod megosztani, akkor is csak egy könyvtárat osztottál meg és nem egy meghajtót.

3. Én egy bátor zseni vagyok. Van rá valami mód, hogy ezeket a korlátozásokat kicsit enyhítsem a kernel átprogramozásával?

Tanulj ZFS fájlrendszer programozást, de az olvashatatlan Time Machine archívumok létrehozásának esélye sokkal nagyobb, mint amit nyerhetsz a dolgon.

Mire jó a Time Machine és mire nem?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ma bekapcsoltam a time machine-t próbaképp. 3 óra alatt sikeresen backupolt 20 gigát. Azt hiszem még várok reggelig, de nálam nem lesz hosszú életű…

    By the way tech talkon azmot ndta a fickó, hogy a network backup egy kifelejtett feature, s egy nagyobb 10.5.x frissítéssel bekerül majd a rendszerbe.

  2. Hali! Nekem már nov 1 óta backup-ol, és teljesen megvgyok vele elégedve! Az aki torrenten tölt vmit le, használjon 1 torrentmappát, amit kizár a beckupból, vagy pl nekem a movies mappa is ki van lőve. Majd ha sok vinyóm lesz, akkor 1 kizárásom sem lesz:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük