Mi is az a Blackberry?

Levi barátom üldöz most ezzel, hogy mondjam el neki, hogy tudna Blackberry-t hasznalni a PDA-jával. Őszintén szólva lövésem sincs, pedig már az új munkahelyemen is külön meg van adva a főnökök BlackBerry-s száma is. Most utána néztem részletesebben, mi is ez, miért jó, és miért érdemes ezt használni. Alapvetően most se a nagy dolgokban tér el a hétköznapi levelezéstől ez az új technika, hanem a részletekbe rejlik a nagyszerűsége. Nagy csalódásomra a kiszolgálást nyújtó server rész csak Microsoft Exchange vagy Lotus Notes-ot támogat, így ez a nyílt (Unixos) társadalom számára egy újabb érvágás.

Akit szintén érdekel a téma, learchiválok ide egy rendkívül jó és érthető leírást magáról a technikáról. Az eredeti cikk a mobilarena oldalán olvasható:

A Blackberry elsősorban cégek, nagyvállalatok számára hasznos. Egy olyan rendszerről van szó, amely lehetővé teszi, hogy az irodából kilépve is utánunk érkezzenek a céges leveleink, azokra válaszolhassunk, és még a naptárunkat is online szinkronizáljuk. Ez így nem hangzik túl nagy durranásnak, de ha mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy a rendszert gyártó kanadai RIM gyakorlatilag mindenre gondolt, és egy olyan eszközt ad a vásárlók kezébe, amellyel gyakorlatilag idő- és forint-milliókat spórolhatnak meg. A Blackberry rendszer lelke a céges informatikai hálózatba telepített szerver, amely a Blackberry Enterprise Server nevet kapta. Ezt röviden BES-nek nevezik, a cikk további részében így fogunk rá hivatkozni. Első lépésként a BES-t fel kell telepíteni egy közepesen erős, a céges hálózatba kötött gépre. A BES kétféle levelezőrendszert ismer, a Microsoft Exchange és a Lotus Domino az a két legelterjedtebb vállalati e-mail szerver, amelyekkel kommunikálni tud a Blackberry szerver. Tegyük fel, hogy zökkenőmentesen bekerült a domainbe a BES, kommunikál mondjuk a céges Exchange-dzsel is MAPI kapcsolaton keresztül, és kilát az internetre is a tűzfalon át.

bb_system
Most lépnek képbe a készülékek. A RIM által gyártott Blackberry telefonok saját oprendszert futtatnak, melyet nem meglepő módon Blackberry OS-nek hívnak. Nemrég mutatták be a készülékek új generációját, de a cikk írásának időpontjában még csak Nyugat-Európában kezdték meg a 7100 forgalmazását. Itthon általában a 7200-as széria fut, amely leginkább egy Palmra emlékeztet, hiszen nagy kijelzővel és QWERTY billentyűzettel áldották meg a tervezők. Használatba vétel előtt minden készüléket össze kell ismertetni a BES-sel. Ekkor generálódik egy közös kulcs, amit csak a BES és csak az az egy adott Blackberry készülék ismer. Ezen kulcs alapján titkosítják és fejtik majd vissza az adatokat, jelenleg a 3DES titkosítási algoritmust használva. Ha ez megtörténik, és a SIM kártyán is adott az operátor részéről a szolgáltatás, akkor elvileg nem menekülhetünk többé céges leveleink elől. A rendszer működése viszonylag egyszerű. A levél megjön az Exchange vagy a Domino szerverre, amellyel kapcsolatban áll a BES. A BES leszipkázza onnan a levél másolatát, és az internetet használva továbbítja azt a mobilszolgáltatónak, aki GPRS hálózaton keresztül továbbítja a készülékre. Visszafele ugyanez, csak fordítva. A Blackberry telefonok folyamatos TCP kapcsolatban állnak a szerverrel, aminek így egyből leszedik a levelet, ha érkezik. A dolog szépsége az azonnali szinkronizációban rejlik.Nézzünk egy példát! Kis Pista, a Pistacég dolgozója vicces leveleket küld körbe a céges hálózaton, amely Word csatolmányt is tartalmaz. Kovács Géza épp házon kívül van, de a Blackberry készülékére megérkezik a levél. Amint megnyitja a levelet, az olvasott státuszba kerül, ha tehát Géza másnap bemegy dolgozni, akkor a benti gépén olvasottnak fogja látni. Géza szereti Pista poénjait, ezért megnyitja a dokumentumot, ám észreveszi hogy vallási vicc van benne, ami őt idegesíti. A Blackberry rendszer nagyon gazdaságosan bánik az adatmennyiséggel, a leveleknek, csatolmányoknak mindig csak akkora részét küldi le, amely elfér a kijelzőn (2KB), és ha felhasználó lentebb görgeti a szöveget, a BES pumpálja a további 2KB-os kis csomagokat. Géza ezért mindösse 2KB-os adatforgalmat generált azzal, hogy megnyitotta a csatolt fájlt, majd be is csukta. Géza tudja, hogy a cég legjobb nője, Noémi vevő az ilyen poénokra, és biztos nem kapta meg Pistától ezt a levelet, ezért továbbítja neki. Ilyenkor nem megy vissza a teljes levél a BES-re és onnan ki Noémihez, hanem csak a parancs Géza készülékéről, amit a BES továbbít a céges levelező szervernek. Újabb adatforgalom spórolás. Mindezek után Géza elégedetten törli Pista csatolmányos levelét, amely azt fogja jelenteni, hogy ha másnap bemegy dolgozni, akkor már nem lesz a postafiókjában ez az e-mail, hanem lehet, hogy Noémi randira hívó levelét olvashatja. Ha nem kapcsolja ki a Blackberry készüléket, akkor még munkába menetel előtt megtörténhet ez.

Categories: Informatika, Telefon

6 Comments

 1. Kis hozzáfűznivaló: van azért a 7200-asnál újabb széria ;) Nekem jelenleg is egy 8700g-s BB terminálom van.
  Mindamellett én azért is szeretem, mert nem csak a céges BES szervert lehet beállítani, hanem egyidőben több fiókot is tud kezelni. Nekem meg van mellette adva egy BIS szerver is (T-Mobile Instane email). Ez az istant email fiók a sajátnév@instantemail.t-mobile.hu acc. mellett még 10 másik kliens pop3 acc.-ját tudja folyamatosan figyelni, és értesítést küldeni az oda érkező levelekről. Ilyen esetben ugyanúgy bepotyan a levél a handheldre. Az a jó, hogy levél megnyitásakor/válaszoláskor meg lehet adni, hogy melyik fiókkal küldje tovább. Ehhez csak a feladónál kell nyomni egy space-t.
  A mailek szinkronizációja mellett nem elhanyagolható kényelmi funkció, hogy ezzel paralel a notes-ok, illetve naptári bejegyzések is folyamatos szinkronban vannak a BES szerveren keresztül.

  Telefon fronton fejlődés: nemrég volt a kezemben egy RIM által küldött teszt telefon (Blackberry 8800, illetve annak a továbbfejlesztett változata)(pilot is megy nálunk). Egész emberi a formája! Kb. 5mm vastag, kártyaméretű, és sikerült belesuvasztani egy kamerát is. Ehhez kapott még egy 3D scroll gombot, ami igen érdekes élmény, révén nem olyan, mint amit megszoktunk. Leginkább egy golyós dezodorhoz tudnám hasonlítani :)

  Kép, cikk a cuccról: http://www.pdamania.hu/content/6729/
  Bár ez a ketyere még kapera nélküli. Amit mi kaptunk még szinte meleg volt annyira friss volt, és a hátulján ott díszelgett a “Kereskedelmi forgalomba nem hozható” matrica ;)

  A kijelzők a 7100-7200-as széria óta rohamos fejlődésen estek át. Mostanra egész kezelhető lett a ketyere.

  Aki szereti, ha a nap 24 órájában online, vagy csak folyamatosan kapcsolatban kell lennie, annak ideális megoldás. Néha inkább nyűg, mint áldás a 24 órás kapcsolat, mindenesetre jobb, mint egyfolytában bejelentkezgetni otthonról a céges hálóra levélírás céljából.

  Blackberry kérdés esetén állok szíves rendelkezésre, mivel a rendszer monitorozását/felügyeletét én látom el az egyik mobilszolgáltatónál, így van némi rálátásom a dologra :)

 2. Uhh kosz a reszletes kommentet… Igazabol csak ugy latnam ertelmet ha kiszolgalot tudnek linux-ra vagy osx-re telepiteni. :) De koszi a lehetoseget, hatha mas el vele… :)

 3. Én azt szeretném kérdezni igazából, hogy ez a blackberry akkor is müködik e ha én nem akarom?Ez pénzes dolog??Őszintén szólva egy 15 éves telefon/pda mániás srác vagyok.Nagyon megtetszett a BOLD és ezekre a kérdésre szeretnék választ kapni…
  Én csak a wifit szeretném használni e-mailre!nem lehet “letiltatni” ezt a szolgáltatást…Tudom, hogy ilyenkor más telót kéne választanom, de sok formátumot kezel, és ez a tanulmányaimban segítene.Kérlek titeket hogy válaszoljatok nekem.Sokat segítenétek nekem!Előre is köszönöm!

 4. Talán nem tűnik épeszű kérdésnek, de nem igazán értek az ilyen kütyükhöz. Azért gondoltam arra, hogy BlackBarry-t szerzek, hogy elektronikus határidőnaplót tudjak vezetni és ha akarok, internetezhessek is. Rossz helyen keresgélek?

 5. Ez mind szép és jó….. De ezt úgy érzem mind fölösleges erőfeszítés. Nézz körbe az okos telefonok terén. Egy nagyobb vállalt egy kis összegért cserébe már tud fejleszteni magának kommunikációs szoftvert. Android ismerős?????? Nah igen Skype konferenciahívás. MSN….. Web stb…. Sztem kis összevetés és aláz…. Nem egy céggel találkoztam már akiknek a google adja az email szerot. Android miben is jó???? Hogy a google fejleszti. Egy jó telefonos csomag, és tádám havi 2e ft-böl nagy menyiségű emailt bonyolítunk. Hallotatok a usb stic-es netröl? Ezt lehet használni telefonon is. 1gb ingyen. Sztem ez elég jó. És a blackbarry le is szorúlt. 2kb :D:D Igen ez számottevő volt az 56k-s modem korszakban ;) Nah csak enyi a hozzáfüznivalóm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: