MD5 – Filek ellenörörzése átvitel után

Az MD5 általánosan elterjedt eszköz az internet különféle szolgáltatásainak használatával digitálisan átvitt („letöltött”) fájlok integritásának ellenőrzésére. Például az ingyenesen letölthető Linux disztribúciók telepítőlemezeinek képmásfájljait is ellenőrizhetjük letöltés után. Ha az MD5-ellenőrzés ugyanazt az értéket adja ki (checksum), amit az adott fájlt letöltésre kívánó weblap megad, akkor biztosak lehetünk benne hogy a fájl (pld. ISO) tökéletesen sérülésmentesen érkezett a lemezünkre. Ez a módszer azért lehet MD5 esetén különösen hatékony az adatintegritás sérülésének kimutatásához, mivel az MD5 képzés algoritmusa garantálja azt, hogy a kiindulási állományban bekövetkezett csekély (néhány bites) módosultság drasztikusan megváltoztatja a generált MD5 kulcsot.

Hogy mi is pontosan az MD5? Egyirányú hashfüggvény. Algoritmusa az input üzenetből 128 bites outputot készít, mely egyértelműen azonosítja az üzenetet, és adatintegritás-ellenőrzésre is használható. Az MD5-öt Ron Rivest fejlesztette ki az RSA-nál, elsősorban digitális aláírással dolgozó rendszerekhez.

comparetwofiles

Hogy Mac Os X alatt is tudjunk leellenőrizni fileket MD5 kódjuk alapján, és filekből MD5 hitelesítő kódokat tudjunk csinálni, egy egyszerű kis ingyenes program lesz segítségünkre. A program a leírtakon túl két filet is össze tud hasonlítani, hogy azok egyeznek-e.

comparewithstring

A program elérhető itt.

get

MD5 – Filek ellenörörzése átvitel után” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük