Az MD5 általánosan elterjedt eszköz az internet különféle szolgáltatásainak használatával digitálisan átvitt (“letöltött”) fájlok integritásának ellenőrzésére. Például az ingyenesen letölthető Linux disztribúciók telepítőlemezeinek képmásfájljait is ellenőrizhetjük letöltés után. Ha az MD5-ellenőrzés ugyanazt az értéket adja ki (checksum), amit az adott fájlt letöltésre kívánó weblap megad, akkor biztosak lehetünk benne hogy a fájl (pld. ISO) tökéletesen sérülésmentesen érkezett a lemezünkre. Ez a módszer azért lehet MD5 esetén különösen hatékony az adatintegritás sérülésének kimutatásához, mivel az MD5 képzés algoritmusa garantálja azt, hogy a kiindulási állományban bekövetkezett csekély (néhány bites) módosultság drasztikusan megváltoztatja a generált MD5 kulcsot.

Hogy mi is pontosan az MD5? Egyirányú hashfüggvény. Algoritmusa az input üzenetből 128 bites outputot készít, mely egyértelműen azonosítja az üzenetet, és adatintegritás-ellenőrzésre is használható. Az MD5-öt Ron Rivest fejlesztette ki az RSA-nál, elsősorban digitális aláírással dolgozó rendszerekhez.

comparetwofiles

Hogy Mac Os X alatt is tudjunk leellenőrizni fileket MD5 kódjuk alapján, és filekből MD5 hitelesítő kódokat tudjunk csinálni, egy egyszerű kis ingyenes program lesz segítségünkre. A program a leírtakon túl két filet is össze tud hasonlítani, hogy azok egyeznek-e.

comparewithstring

A program elérhető itt.

get