MacBook Pro: Upgrade és új kijelzők

Az Apple bemutatta az Intel új fejlesztésű Santa Rosa platformra épült MacBook Pro hordozható számítógépeit. A rendszerek Core 2 Duo processzorral vannak felszerelve és újdonságként akár 4GB-nyi memóriát is képesek befogadni. Javult a számítógépek grafikai teljesítménye és kijelzőjük minősége is, ami régebb óta várt LED technológiának köszönhető. Ezen fejlesztések mellett is maradt új MacBook Prok mindössze 1 inch (2,54 cm) vastagsága (vékonysága).

A 15 collos modellbe belekerült az új higany mentes, energiatakarékos LED-háttérvilágítású kijelző. A 17 collos modell opcionálisan nagy felbontású kijelzővel is megvásárolható. Az összes MacBook Prob-an továbbra is megtalálható a beépített (videokonferenciáidra tökéletesen használható) iSight videó kamera, véletlenszerű lerántást megakadályozó MagSafe tápfesz csatlakozó és 802.11n vezeték nélküli hálózati egység.

Mindegyik MacBook Proban az új Intel Core 2 Duo processzor került (2,2 vagy 2,4 GHz-es sebességgel), alapkiépítésben 2GB memóriával. Az új NVIDIA GeForce 8600M GT grafikus kártya 50%-kal jobb teljesítményt ígér, mint a korábbi rendszerek.

Természetesen ettől a modellfrissítéstől nem kell sokat várni. Az Apple se tudja negyed évenként forradalmasítani az informatikát. :) Szerintem egy igazán jó upgrade született. Az új generációs Centrino, ismertebb nevén Santa Rosa jelentős újításokat hoz magával, amelyek lehetővé teszik, hogy a mobil számítógépek egy szinttel feljebb léphessenek a notebookok evolúciójának lépcsőjén. Az újítások a gép több területét is érintik. A Merom-magos Core 2 Duo processzorok továbbra is 65 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, azonban külső órajelük 667 megahertzről 800 megahertzre emelkedik, és új energiagazdálkodási szolgáltatásokat kaptak, mint például a továbbfejlesztett Deeper Sleep (új nevén Enhanced Intel Deeper Sleep) és Super Low Frequency Mode.

Az új processzorok mellett az a PM965 lapkakészlet dolgozik, amit az ICH8M déli híd egészít ki. Ez utóbbi tíz USB 2.0-, 3 darab SATA II- és hat darab x1 PCI-Express eszköz kezelésére képes. Természetesen a déli hídból nem maradt ki a gigabites hálózati vezérlő és az Intel Active Management Technology 2.5 sem.

A Wi-Fi hálózati vezérlők terén is előrelépést jelent a Santa Rosa, bár az Intel meghagyta annak lehetőségét, hogy a gyártók a régebbi Intel PRO/Wireless 3945ABG vezérlőt használják az új Draft-N szabványú Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN helyett – ez kétszeres hatótávolságot és másodpercenként 300 megabites átviteli sebességet tesz lehetővé (amit az Apple használók már korábbi verzióknál is élvezhetnek).

Az új LED háttérvilágítású technológiának köszönhetően a szebb színeket láthatunk mostantól a kijelzőkön. A 15″-os modellek maximális 1440×900 pixeles felbontása mellett a 17″-os modelleknél az alap 1680×1050 pixeles maximális felbontású kijelzőn túl 1080 soros HD videó (teljes méretű) megjelenítésére is alkalmas 1920×1200 pixel felbontású képernyővel is rendelhető a gép. Bár sokan csak legyintenek rá, de szó mi szó nem olyan általános dolog ez. Kíváncsi leszek, mikor fog valamely más gyártó ilyen képernyővel ellátott mobil gépet piacra dobni.

A szépség mellett, azért ne menjünk el az ezzel nyert energia mellett se. Az új gépek hivatalos, átlagos használat melletti akkumulátor kapacitásai:

15-inch MacBook Pro: 60-watt-hour lithium-polymer battery (with integrated charge indicator LEDs) providing up to 6 hours of battery life
17-inch MacBook Pro: 68-watt-hour lithium-polymer battery (with integrated charge indicator LEDs) providing up to 5.75 hours of battery life

A régire Core Duo
60-watt-hour lithium-polymer battery (with integrated charge indicator LEDs) providing up to 4.5 hours of battery life(1)

Ezen túl minden gépbe maximálisan 2x2GB Ram-ot, összesen 4GB-ot lehet belepréselni. Ez az amit sokan vártak. Ha pedig ez se volt elég, a 15″-os gépek opcionálisan 160GB-os míg a 17″-os gépek opcionálisan 250GB-os merevlemezzel is megvásárolhatóak.

macbookpro
A MacBook Pro kategória számomra a kézben lévő, könnyed és elegáns erőművet jelentette mindig is. Ezt az Apple ezzel a modellfrissítéssel tovább emelte az én szemembe. Bár sok negatív visszhangot hallottam azóta az új gépekről, én meg vagyok elégedve, de talán csak azért mert nem voltak túl nagy elvárásaim. (UI: integrált GPS vevőnek örültem még volna, de inkább akkor legyen iPhone-ban :-] )

Az új gépek (USA) árai :
1999 USD: 15″/2,2GHz/120GB/8x SuperDrive/GeForce8600MGT (128 MB)
2499 USD: 15″/2,4GHz/160GB/8x SuperDrive/GeForce8600MGT (256 MB)
2799 USD: 17″/2,4GHz/160GB/8x SuperDrive/GeForce8600MGT (256 MB)

A hivatalos oldal itt érhető el.

Categories: Apple, Informatika

4 Comments

  1. nagyon odavernek ezek a gépek

  2. “1920×1200 pixel felbontású képernyővel is rendelhető a gép. Bár sokan csak legyintenek rá, de szó mi szó nem olyan általános dolog ez. Kíváncsi leszek, mikor fog valamely más gyártó ilyen képernyővel ellátott mobil gépet piacra dobni.”

    Azért ez tényleg nem olyan nagy különlegesség. WUXGA-nak nevezik és minden más nagy gyártónak (DELL, HP, SONY) van már ilyen hordozható gépe.

  3. főnökömnek volt ibm notija, 15ös kijelzőn 1600×1200 felbontás, pentium 3-al társítva
    kvázi 4-5 éves gépezet :)

  4. Jano, valoban. Bar nem hallottam rola, de meg 15″-os dell notebookok is vannak 1920×1200-as felbontassal. Mondjuk az aruk a felszereltsegukhoz kepest is erdekes volt. :) Ettol fuggetlenul tartom a kijelentest, hogy ez akkor se szokvanyos, ha letezik mas gyartoknal is ez a technologia.

    Minden esetre thx az infot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: