Mac OS X Server Quota

Sajnálatos módon igazán jó volume manager nem található meg a Mac OS X Server-ben. Természetesen speciális Storage rendszerekkel és a méregdrága XSAN software-el ez is megoldható, viszont alapértelmezetten a belső elérhető diskek teljes kapacitását magához veszi az OS X Server, ezért azt más módon kell a felhasználók között behatárolni.

A kvótázás már jól ismert kifejezés Unix/Linux körökből. A quota nem más mint egy felhasználóhoz vagy csoporthoz társított file vagy tárhely limit. Nézzük is Mac OS X Server esetén, hogy aktiválhatjuk a Quota funkciót.

Quota funkció bekapcsolása

Menjünk a Server Admin toolba, és válasszuk ki a jobb oldalon azt a servert ahol a quota funkciót be kívánjuk kapcsolni. Itt a fenti taboknál válasszuk ki a File Sharing menüpontot. Ekkor látni fogjuk az összes elérhető volume-t. Amennyiben kiválasztjuk a megfelelő volume-t fent, akkor lent a quota fül alatt bepipálhatjuk, hogy a quota funkció elérhető legyen ezen a volume-n.

Ezek után érdemes lesz a gépet kicsit magára hagyni, ugyanis ilyenkor szépen elkezdi majd összegyűjteni az elérhető csoportokat, és azok helyfoglaltságát. Itt lent látni is fogjuk egy ügyes kis táblázatban.

A felhasználókhoz viszont nem a Server Admin toolba lehet quota szinteket megadni, hanem a Workgroup Managerben.

Quota definiálása egy felhasználóhoz

Menjünk a Workgroup Managerbe, és válasszuk ki azt a felhasználót, akinek tárhely limitet szeretnénk beállítani az adott gépen.

Válasszuk ki a HOME tabot. Itt lent jobb oldalon, pedig megadhatjuk a Disk Quota-ját a kiválasztott felhasználónak. Amint itt rányomunk a Save-re, már is mehetünk vissza a Server Admin tool-ba, ahol látni fogjuk az múltkori összesítő táblázatban, hogy ennek a felhasználónak már van limite.

Összegzés

A Mac OS X Server nem rendelkezik a Snow Leopárdban sem túlságosan kiforrott eszközzel arra, hogy a felhasználóknak minél jobban elkülönített és dinamikusan változtatható tárterületük legyen. Ezen túl viszont a beépített quota funkció valami kezdetleges és használható lehetőséget megvalósít. Ezen túl a quota nem csak a Server Admin tool, illetve a Workgroup Manager által érhető el. Ugyan úgy a Unix/Linux rendszerekben megismert parancssoros quota parancsokkal is még jobban finomhangolható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük