Mac Os X 10.5 Leopard Teszt

Igazából, már olyan szinten divattá vált a kiszivárogtatott WWDC,06-on bemutatott Leopard OS X felinstallálása, hogy én se maradhatok ki belőle. :) Kezdjük a történetet az elején. Aki már találkozott ezzel a dmg telepítő image fileval az tudja, hogy csak dual layeres dvdre lehet kiírni (vagy nekiállsz beletúrni, és kiszedni belőle pl. az Xcode könyvtárat ami nem kell a telepítéshez, ez viszont vagy bejön vagy nem). Nem! nem lehet upgradelni se a Tigert, a telepítőn lévő INSTALL MAC SO X-re kattintva is csak egy reboot ablak jön fel. Laca barátommal neki is álltunk. Ő hozta a DL Dvd-t én a DL DVD írót. Megnéztük, az imaget majd kiírtunk. Már írtam róla ez mekkora hiba volt. Mivel a bootable dmg filet ha lockolás nélkül felmountoljuk, az többet kiírva nem fog bootolni. Mire ez kiderült és az eredeti felmountolatlan dmgből sikerült egy bootolható dvd-t írni az kb. 6 óra járkálás, másolás, próbálgatást igényelt. :) Ne Nevess!!

Onnantól már nem sok probléma volt a telepítéssel. Csak angol nyelvet lehet kiválasztani. Azután viszont megegyezett a Tiger telepítőjével. Szokásos next, next, next, és várakozás, majd reboot és user létrehozása. Sajnos, azoknak akik bíztak benne hogy G3-masaikon is mehet az új generációs OS, azoknak csalódniuk kell, mert a RedMe-ben G4/G5/Intel Platformokra írja hogy fel lehet tenni. Ez azért érdekes meg kezdetben azzal reklámozták a Leopárdot, hogy: G3-tól Intelig… Ebből most ez lett. Én kérek elnézést.

Igy kezdodott

Akkor most nézzük az újdonságokat. Mivel mindenki beharangozta, hogy milyen baromi gyors, kiábrándítok mindenkit. Sima Tiger sebesség. Szerintem az is, csupán erre a pár featuresre lett felkészítve. :) Akkor menjünk végig az új dolgokon, amit ki is lehet próbálni és beszámolni róla.

Spaces. Jó. Azt kell mondjam, hogy jó. Egyszerű és jól használható. A System Preferencesben az Exposeval került egy helyre a beállíthatósága (ki is kapcsolhatjuk), ahol akármennyi virtuális ablakot beállíthatunk. Nekem négy bőven elég volt. Ezek után alapból (átdefiniálható) F8-as billentyűre ugranak elő, mozaik szerűen a virtuális asztalok. Magukat az asztalokat is arrébb rakosgathatjuk, felcserélhetjük, de ami még jobb, a bennük futó ablakokat is!! Ez nagyon megkönnyíti a sok ablakunk elrendezését, átrendezését több asztalos környezetben. Arról nem is beszélek, hogy ilyenkor F9 (Expose aktivizáló) gombot leütve a mozaikosan kirajzolt asztalokon is működik az Expose funkció minden virtuális desktopon egyszerre. Ez átment legalábbis nálam. Használható és fogom is.

mar bootolas kozbe a maces asztal

Safari! Végre van benne a Firefoxban is megtalálható, highlightelhető kereső funkció. Nagyon nagyon kellett és baromi jó! A safari pedig érezhetően gyorsabban tölti be az oldalakat. Helyes! Sajnos az általam használt Sand, Saft kiegészítők nem mennek vele, de gondolom majd idővel. Az új gomb ami pedig a menü sor alatt van érdekes. Én haszontalannak tartom, de működik. Ha egy oldal esetén rákattintunk, az képes alapból akármilyen nagyban az oldal kiválasztott részét, frissen a dashboardon mutatni nekünk. Haszontalan funkció, ilyen hülye gyerekek rss olvasójának tartom. Valaki biztos nem fog tudni e nélkül meglenni. Baromi sok memóriát eszik, hiszen egy mini böngésző fut ilyenkor végül is.

Time Machine!! Ahh… Ez mekkorát üt. Szóval egyszerű a dolog, ez nem más mint egy rendszer szintű backupoló program (kikapcsolható). System Preferencesben jelenik meg. Ott beállíthatjuk azt a devicet ahol a mentéseket akarjuk tárolni. Ez lehet hálózati, illetve külső winyó partíciója is. Az első esetben egy teljes backupot kell csinálni a mentendő partíciókról. Ekkor hosszú ideig megy 100%-on a proci és a winyó is. Első mentéskor ez van. Mint anno a Spotlight indexelésénél. Az elsőt mindig ki kellett várni. Na most Amint megvan az első, akármikor tudunk manuálisan is csinálni mentést. !MOST! szeretnék mindenkit felvilágosítani!!! A Time Machine nem minden esetben készít teljes backupot, tehát NEM minden mentésnél tárolódik el az összes file tartalma. NEM NEM NEM! Ez egy régi bevált, de nem annyira használt techinka. Minden következő mentésnél csak a már lementett filektől különböző filek fognak újra letárolódni (és lehet hogy csak fileken belül is csak a különbségek, az egyezések nem, ezt viszont csak tippelem). Így se erőforrást, és főleg nem tárhelyet foglalva. A teszt Leopardomon 1 hét használat után a 5Gb partíció összes backupja (ami 11 backupot jelent mert volt manuálisan is indított) csupán 6,6GB!!! Tetszik érteni?? Így viszonylag kis backupnak szánt tárhellyel is nagy eredményeket lehet elérni. Ez egy nagyon nagyon hasznos dolog! És nem kell félni tőle! Használni kell! A Time Machine keresése, visszaállítása baromi gyors. Tehát, még egyszer! Az első nagy mindent lementésen kívül szinte észrevehetetlen a működése. Egyetlen hátrányként még azt látom, hogy nem lehet külön Directory szerkezeteket külön kezelni, és azt beállítani melyik Directory szerkezetet mennyi időnként mentse. Hasznos lenne ugyanis a képeimet, dokumentumaimat ugye amik kisebb méretűek gyakran lementeni, míg a filmeket, más nagyobb dolgokat egyáltalán nem, vagy jóval ritkábban.

telepul a Leopard

Mail. Jó benne a notesz és ToDo lista használata, én fogom is, és a Templatek is könnyen használhatóak. Jól megy. Sajnos erről a legkevésbé se tudok hosszú regéket harsongani, talán még annyi megemlítendő, egyik használt pluginem se ment vele. :)

iChat. iChatről csak annyit tudok elmondani, ha végre ráveszik magukat, hogy minimális MSN supportot beletegyenek, és kicsit egy multiplatofromos, de Apple azonosítóval rendelkezőknek minden extra szolgáltatást biztosító Instant Messangert alkossanak, akkor én csak azt fogom használni. A videós frankó dolgokat nem tudtam kipróbálni kamera hiányában. A WWDC bemutatón viszont teljesen lenyűgözött amit mutattak. Ilyen kéne nekem is, de 200 emberből akivel beszélek 120 MSN accountal rendelkezik. Nem akarok több klienst használni, és nem feltétlenül van szükségem ezen extra funkciókra.

elkeulve :)

Dashboard olyan mint volt, igazán ez a Dascode már régóta kiszivárgott, én pedig nem vagyok egy widget készítő mester. Elindítottam egyszerűnek tűnt, sok alap átalakítható templateval. Aki akarja gyorsan megfogja tanulni használni.

Spotlight. Olyan mint volt, én nem találtam meg a hálózati helyek scannelésének a beállítását. :)

iCal. Igazából a mindenhol használható note, és todo dolgok alkalmazásával jobban használható, de olyan mint volt. :) Jó. :)

Accessibility. Tényleg szépen olvas most már fel szöveget az OS X. Sajnos én nem használom aktívan ezt a funkciót, de hasznos.

Core Animation. Nem tudom hol lehet, honnan kéne felrakni. Egyszerűen nincs. :) Nem találtam meg, pedig kíváncsi lettem volna rá.

Laca regisztral

Még egyetlen dolog maradt amit meg kell említenem. A minden menüsorban megjelenő, Help menüpont. Itt keresni lehet spotlight szerűen, de a menüpontok között, és a helprendszerben (man-o kban). Az érdekes, és jópofa benne, hogy a megfelelő menüpontot meg is mutatja nekünk egy kis nyíl segítségével. :) Nagyon ötletes!

Na körülbelül ennyit tudok elmondani a rendszerről amit tapasztalhattam. Gondolom már mindenkinek a könyökén jön ki, de itt is elolvashatja. Maga a Leopard nálam 5.2Gb-ot rakott fel kezdetben. Az itt leírtakhoz kapcsolódó képernyő képeket itt meg lehet tekinteni.

Mac Os X 10.5 Leopard Teszt” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szia! a beszmac-en én ispublikáltam róla pár infót. Örülök, hogy sikerlült neked is feltenni. Nekem a dmg fájl az hiába volt lockolva, mégsem volt hajlandó bootolni, még szerencse, hogy erre az esetre van benne a disk utilitybe a restore funkció. Boot rész nélkül is 20 perc múlva már települt a Leo.

 2. Hmm na ez nekem uj info, tehat azt mondod ha elbassza a boot dolgot, a felmountolassal, akkor disk utilityban restoreval vissza lehet allitani?

  Amugy gratula neked is a leopardhoz!

  Hasonlo tapasztalataid vannak mint nekem? Esetleg kiegeszites ellenvelemeny? :)

 3. Én már megírtam a véleményemet, ami nagyban hasonló a tieddel.
  Nem a boot részt állítod vele vissza, hanem a külső vinyóra tudod vele bootolható állapotban telepítéshez előkészíteni. Ezt az infót egy kedves bm fórumozó adta, és be is jött.
  10 perc volt a felmásolás, a telepítés meg 1 Tigernyi idő volt.

 4. Sziasztok! Nekem az a problemom, hogy szarráment a Tiger-em, szétvan töredezve a lemezem és letöltöttem a leopárdot, megvan dmg-ben csak azt szeretném tudni, hogy hogyan tudnám végre kiirni egy dual layerra, a saját gépemről ugy hogy felrakható is legyen! Irjátok le kérlek lépésről lépésre, mert neten levn irva pár helyen de érthetetlen. jah meg azt szeretném még megtudni hogy a gépeim adatait lementsem vagy ujra lehet rakni e a gépem ugy hogy megamaradjon minden vagy nem?
  mert már nagyon szar az op rendszerem és rendbe kéne már tennni!Nagyon megköszönném ha vki segítene! Előre köszi szépen! Jah és kurvajó ez az oldal, az egyik kedvenc hackintosh blogom :)!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.