Usb Webcam telepítése és használata Mac Os X alatt

Hát kérem szépen, nekem anno volt egy iSightom, de nem voltam teljesen oda meg vissza, jó volt, jó volt, de ár-teljesítmény viszonyban pocsék. Most pedig, hogy hivatalosan Európában még csak forgalmazni se engedik, még drágábban lehet (nem hivatalos úton) hozzájutni. Másik irány, ha egy PC-khez kompatibilis usb-s webcamerával próbálkozunk. Ezeket 5-20eHuF-os áron be tudjuk többnyire szerezni. Igen, tudom ilyenkor a sok Mac user egyből azzal kezdi, hogy fos usb-s kamera, nem jó semmire, szar a képe, nem látni semmit stb. Hát kérem szépen ez így is van, mert sok kamera ilyen pocsék, de igen is vannak jó képet adó egyszerű kamerák is még a 5-10eHuF-os kategóriában is… Én itt most két kamerát szeretnék bemutatni, ami szerintem kifejezetten jó képet ad, és Mac Os X alatt is tökéletesen használható.

Kezdjük akkor a két kamerával. Az első egy elég nagydarabka, gömbölyű alakú Genius VideoCam Look névre hallgató webcam volt. A következő paraméterekkel rendelkezik:

– Képérzékelő típusa: VGA (640×480) CMOS Képérzékelő
– Lencse: Kézi fókusz
– Fehéregyensúly: Automata
– Csatlakozó: USB1.1
– Fájl formátum: JPEG/AVI
– Beépített mikrofon
– Állókép:
* 1,280 x 960 pixel (Maximum)
– AVI: 320 x 240 pixel
* 30 fps
– PC CAM: max. 30 fps
* VGA: 640 x 480
* CIF: 352 x 288
* QVGA: 320 x 240
– TWAIN: megfelel
– Méretek: 84.8 x 76 x 92.7 mm (Szé x Ma x Mé)

– 300K valós felbontás
– Állókép készítés akár 1.3M pixel interpolált felbontással
– Álló- és mozgókép rögzítés
– Beépített mikrofon
– Biztonsági kameraként is használható
– AVI fájlokat MPEG1 formátummá tud konvertálni
– Zoom in /out
– 360 fokban állítható
– Kompatibilis az MSN Messenger, Yahoo Messenger, CUSeeMe programokkal

1009731

A másik egy iSight klón, de jó paraméterekkel okos kivitelben, hisz notebookra vagy tft-kre is felrakható. Ez a webcam a Nortek WebCam 300 névre hallgat. Nézzük akkor ennek milyen paraméterei vannak:

– PC Interfész : USB Port
– Kép érzékelő : „1/4″” color progressive CMOS 640×480 pixels bit RGB raw data”
– Érzékenység : 15 lux a 7,5 fps (frame per second)
– Frame Rate : 30 fps in 160×120 30 fps in 320×240 15 fps in 640×480
– Lencse : F2.8, f=4,9mm
– Nézőszög : 53° horizontal
– Fókusz : Manual focus from 10 cm to infinity
– Kép kontroll : Luminosity, Contrast, Gamma, Tone,Saturation, Definition
– Exposure kontroll : automatic and manual
– Szín egyensúly : Automatic and manual (saparate menagement of RGB channels)
– Stream Video Control : Video Format , Frame Rate, Compression/Color, Dimensions
– Álló kép méret : 640×480, 352×288, 320×240, 176×144, 160×120
– Mikrofon : Beépített
– Video felvételi felbontás : 640×480
– Pillanatkép gomb : hardware
– Video Format : RGB24, I420
– Flicker Control : 50 Hz and 60 HZ
– Energia : Selfpower through USB
– Szoftver kompatibilitás : Twain/VFW, Directl show driver, Win 98SE/ME/2000/XP
– Méretek : 90x42x51 mm

nortek_webcam_300_kep_1_middle.jpg

webcam300_h

Akkor nézzük mi is kell, hogy menjenek Mac Os X alatt ezek a kamerák. Először is driver. Mindkét webcam ugyan azt a chipsetet használja Sonix SN9C103. Szerencsére létezik hozzá Mac Os X-es driver. A driver ehhez a chipsethez elérhető itt. Letöltjük és felinstalláljuk. Nem szükségeltet restart. Az asztalra kikerül egy ikon (ami egy link csupán az Applications mappában található programra mutat aminek ) Webcam Monitor a neve. A kamerát csatlakoztatva és a programot elindítva azonnal látnunk kell a képet. Itt a Webcam Monitorban a kamerának rengeteg paraméterét tudjuk állítani. Szinte mindent amit csak kívánhatunk. Zoomolhatunk, világosíthatunk, kontraszt, saturáció, felbontások stb… A driver kezeli a webcamekon lévő gombokat is. Amint megnyomjuk a Desktopra dobja a kamera aktuális képét. Ezen felül a Webcam Monitor programmal is val lehetőségünk videók rögzítésére. Ezen túl mit kívánhatna az ember? :)

A Skype videós verziója alapból megbirkózik a webcammel a driver telepítése után, viszont az iChat nem. Erre megoldás a már itt is említett iChatUSBCam. Ezzel engedélyezni tudunk egy új menüpontot az iChatnél. Video menüben feltűnik egy iChatUSBCam, ahol be tudjuk állítani hogy honnan vegye a kamera képét. Audio Only menüponttal végül is szinte visszatérünk a webcam nélküli élethez. A kameránk kiválasztásán túl viszont a desktopunkat is be tudjuk állítani webcam helyett, videó jel forrásként. Ekkor értelemszerűen a partnerünk a desktopunkon történő dolgokat fogja látni. Na, de mi most csak válasszuk a frissen telepített webcamunkat, így máris tudunk videó konferenciázni. Innen is elérhető a webcam beállító interfaceja, így nem kell külön programmal vesződnünk a webcamunk kalibrálásával, megtehetjük most már az iChatből is, vagy a már említett Skypeból.

webcam1

Egyetlen negatívumot tudok csak megemlíteni. A webcam működés közbe a 700Mhz-s és az 1,67Ghz-s G4-es gépemen is 100% CPU-t kezd zabálni (a 700Mhz-s gépen ugyan olyan jól megy mint a 1,67Ghz-sen). Nem lassul be semmi… tehát élvezhetően tudunk dolgozni, videóchatelni közben. Csak akkor is 100% CPU-t eszik, és ez nem feltétlenül egészséges.

webcam3

Remélem akik eddig ki szerették volna próbálni a videóchat jópofa feelingjét, viszont nem volt pénzük iShigtbe (vagy már iShighttel rendelkező gépbe) fektetni, azoknak ez a pár ezer forintos, mégis megfelelő minőséget, praktikus kis webcamekkel sikerült alternatívát ajánlanom. Még két mások által tesztelt webcameől tudok. A Trust WB-3100 P (Sonix SN9C103 chipes) és Trust Spacec@m 150 (Sonix SN9C102 chipes) típusokról ezekkel is lehet próbálkozni.

webcam2

Usb Webcam telepítése és használata Mac Os X alatt” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük