Stream Letöltése

Ebben a blog postban az MTV egyik műsorán bemutatom, hogyan lehet weblapokon elhelyezett Windows Media Stream-et letölteni magunkhoz. (Aki próbált már ilyesmit az tudja, hogy ilyen típusú tartalom mentése egy kis szövegfile-t eredményez, amivel nem sokra megyünk.)

A műtétet Mac OSX platformon ismertetem. Szükségünk lesz hozzá a Flip4mac ingyenesen letölthető pluginre, illetve az Mplayer video lejátszóra. Az Mplayert a default helyre telepítve fogjuk használni. A műtéthez való tudást fds szolgáltatta.

Rajta!

Miután meggyőződtünk róla, hogy a két program rendelkezésünkre áll, nyissunk egy Terminal ablakot, majd írjuk be, hogy open -e ~/.bashrc — ez megnyit egy szövegfile-t a text editorban. Másoljuk bele az alábbi kis programrészletet:

function dumpstream() {
for url; do
„/Applications/MPlayer OSX.app/Contents/
Resources/External_Binaries/mplayer.app/Contents/
MacOS/mplayer” -dumpstream „$url” -dumpfile „${url##*/}”
done
}

(Megjegyzés: az URL legyen egy hosszú sor, az MPlayer OSX.app szóközzel értendő.)

Mentsük el a file-t, lépjünk ki az editorból és a Terminálból, majd indítsuk el újra a Terminált (ez ahhoz kell, hogy élő legyen a dumpstream funkció — aki nem akarja ezt a ki-be csukást-nyitást, az adja ki a source ~/.bashrc parancsot és újratöltődik). Most már megnyithatjuk az MTV honlapját a videóval. Kattintsunk a mozin a kis ikonon a jobb alsó sarokban, a legördülő menüben válasszuk ki a “Save as source…” opciót. Ez elhelyez egy kis file-t, amiben nincs semmi, csak egy hivatkozás a stream-re, ami a következőképpen néz ki:

[Reference]
Ref1=http://video.hirado.hu/videok/napimozaik/
20061013/napi_bolcso_061013.wmv?MSWMExt=.asf
Ref2=http://195.70.55.209:80/videok/napimozaik/20061013/
napi_bolcso_061013.wmv?MSWMExt=.asf

Remek. A terminálban adjuk ki tehát a következő parancsot:

dumpstream http://video.hirado.hu/videok/napimozaik/
20061013/napi_bolcso_061013.wmv

(Egy sorba irandó értelemszerűen. Több URL-t is megadhatunk neki szóköz elválasztással.)

Ez elindít egy sor dolgot rengeteg outputtal, majd hosszú szünet következik, de a végeredmény magáért beszél: gépünkön ott díszeleg a .wmv állomány, ami alapesetben ugye a home könyvtárunkba töltődött le (aki nem találná, az kattintson a Finderben a kis házikóra, hehe).

Valaki a kommentekben elmondhatná, hogyan kell megcsinálni Windows XP rendszeren ugyanezt, biztos sokan kíváncsiak arra is.

Forrás: Plastik Media

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük