Aki használt már Mac Os X operációs rendszert az tudja, hogy a Sharing résznél (a System Preferences-ben) alapból be lehet kapcsolni egy web sharinget. Ez bár nem látszik a Unix rendszereken is ismert Apache server. Alapból ugyan nem támogatja a php-t, (mármint ha csak úgy bekattintjuk a Sharingnél), de kis piszkálódással ez se lesz gond, és szinte semmi se okozhat problémát, hogy mondjuk webes fejlesztéseket teszteljünk a kliens rendszerünkön egyetlen extra dolog telepítése nélkül.

Verziók

Először is nézzük melyik Mac Os X verzióban milyen php verziót találhatunk. A Tiger (10.4)-ben 4.3.10, up-to date PHP-t találunk. Egyel korábbi Panther (10.3.2) 4.3.2 PHP-val míg a 10.2.4-es verzióban megjelenő 4.1.2 PHP-val büszkélkedhet. Ezek a környezetek tökéletesek arra, hogy egyszerű scripteket futtathassunk. Ha mégis szükségünk lenne speciális kiegészítésekre használjuk a Fink-et.

Hogyan Kapcsoljuk Be?

Először is kezdjük azzal, hogy nincs más dolgunk, minthogy a webserver config filejét editáljuk, és engedélyezzük a már benne lévő (csak letiltott) PHP támogatást. Ehhez bármilyen szövegszerkesztőt igénybe vehetünk, én a nano nevezetű terminálos programot ajánlom.

$ sudo nano /etc/httpd/httpd.conf
Password:

Parancs kiadásával adminisztrátori jogokkal (erre szükség is van) fogjuk megeditálni a filet , ehhez persze meg kell adnunk az admin jelszavunkat.

Amint megnyitotta, keressük meg a LoadModule és AddModule bejegyzéseket ott is e két sort:

#LoadModule php4_module libexec/httpd/libphp4.so
...
#AddModule mod_php4.c

És szedjük ki a hashmark jeleket előlük emígyen:

LoadModule php4_module libexec/httpd/libphp4.so
...
AddModule mod_php4.c

Fontos hogy a most következő két lépést csak 10.2-es rendszereken kell végrehajtani

Index Dokumentum hozzáadása

Fontos, hogy a 10.2-es Mac Os X-ek esetén a DirectoryIndex részt ki kell egészítenünk, hogy így nézzen ki:

<ifmodule mod_dir.c>
DirectoryIndex index.html index.php
</ifmodule>

PHP kiegészítések típusának hozzáadása

A következő sorokat kell még beillesztenünk:

<ifmodule mod_php4.c>
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .php4
AddType application/x-httpd-php-source .phps
</ifmodule>

Eddig tartott a 10.2-n külön megcsinálandó rész.

Apache Server Újraindítása

Most már csak annyi dolgunk van, hogy újra kell indítani a webservert, hogy a módosított config szerint induljon el. Ehhez adjuk ki ezt a parancsot:


$ sudo /System/Library/StartupItems/Apache/Apache restart
Password:
Restarting Apache web server
/usr/sbin/apachectl restart: httpd restarted

És készen is vagyunk…

Tesztelés

Ezek után ha le szeretnénk ellenőrizni, hogy valóban működik-e, akkor hozzuk létre egy filet test.php néven a ~/Sites könyvtárban ezzel a tartalommal:

<script language="php">
phpinfo();
</script>

Most már csak nézzük meg a Sharing résznél be van-e kapcsolva a Websharing és böngészőbe írjuk be a következő URL-t: http://localhost/~your_username/test.php
Amennyiben nem hibát ír ki a böngésző, hanem a PHP infó oldala töltődik be minden jól csináltunk, és lehet fejleszteni, scripteket futtatni.