Mac Os X Swap méretének állítgatása

Aki Mac Os X-et egy Gigabytenál kevesebb rammal használja (sok esetbe több ramnál is rendszeres problémát tud okozni) az jól ismeri azt a csúnya szót hogy SWAP. Swapolás az, amikor a fizikai memóriánkba már nem fér el a rendszerünk, és lemezre kiírja a memóriájának tartalmát egy külön fileba vagy particióba. Ez végül is hasznos dolog, csak ilyenkor gépünk teljesítménye szinte teljesen erre a dologra koncentrál, és ezért minden mástól elveszi az erőforrást. Ekkor pedig rendesen szitkozódik az ember. Sajnos a probléma egyre halmozottan fog jelentkezni, hisz alapból a swap filenk kis méretű (kezdetben 64Mb), majd ha nagyobbra lenen szükség a rendszer megduplázza azt. 64, 128, 128, 256, 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384 és így tovább. Persze alapból ez a file csak nőhet, és akármennyire már nem lenne rá szükségünk ott lesz, amíg újra nem indítjuk rendszer. Aki ezen szeretne változtatni az most erősen figyeljen.

A kulcs a /etc/rc filebe van elrejtve. Ezt a sort kell megkeresni:

/sbin/dynamic_pager ${encryptswap} -F ${swapdir}/swapfile

Ez az alap felállás. Na most ilyen flagekkel lehet bővíteni ezt a parancsot ami a swapolásért felelős:

-E Titkosítsa a swap file tartalmát.

-F Ez után a paraméter után adhatjuk meg a swapfilenk elérési útvonalát. Alapból: /private/var/vm/swapfile.

-S Ezzel fixálhatjuk a swapfilenk méretét [bytekben kell megadni]. A default dynamic_pager változó méretű swapfilekkel dolgozik, igény szerint növeli ennek a méretét. A -S, -H és -L flagekel tudunk a default értékeken változtatni és a dynamic_pager-t saját értékekkel futtatni. Ezzel az opcióval tudjuk azt elkerülni, hogy ha tudjuk, hogy nagyobb méretű swapfilenk szokott lenni, egyből egy nagyot hozhatunk létre, elkerülendő a folyamatos bővítéssel való gondokat.

-H Ha ennél az értéknél kevesebb szabad hely van a swap fileban, akkor gyártson új megnövelt swap filet.

-L Ha ennél a méretnél több szabad hely van a swapfileba akkor törölj le egyet. Ennek az értéknek nagyobbnak kell lenni mint a -S és a -H után megadott értékek összege.

Példa: /sbin/dynamic_pager -S 256000000 -H 64000000 -L 350000000 ${encryptswap} -F ${swapdir}/swapfile

Ezzel a következőt érjük el: 256Mb a swap file méret, ha kevesebb mint 64Mb szabad, gyártson új swapfilet
és ha több mint 350 mega szabad, akkor töröljön le egyet.

Mindenki saját felelősségére csinálja viszont, és reboot szükséges a beállítások érvényesítéséhez. Ha valaki mégis elrontana valamit, nem kell megíjedni, a rendszer fel fog állni, egyszerűen csak a swap kezelés szűnik meg. Tehát, ha nincs swapfilenk, akkor vissza a /etc/rc-be és javítani a megfelelő részt. Köszönöm Czonak a tippet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük