iBook indítóhangok (beep indításkor)

Napjaink Apple termékei, így az iBook termékcsalád is leteszteli önmagát akkor, amikor bekapcsoljuk a számítógépet. A teszt révén információkat kapunk a számítógép egészségéről, illetve esetleges hibáiról. Ez az ellenőrző funkció (Power On Self-Test) akkor fut le, amikor a számítógépet bekapcsoljuk, azaz teljes kikapcsolt állapot után újból üzembe helyezzük – újraindítás után nem fut le.

A teszt eredményeit a System Profiler programban, a Diagnostics felületen tekinthetjük meg. Amennyiben a teszt eredménye megfelelő, akkor a „Passed” üzenetet kapjuk. Ha hiba van, akkor az eredmény „Failed”, és egy hibakód a felirat alatt. Ha például az egyik RAM bővítőhely hibás, akkor az ennek megfelelő üzenetet írja ki a rendszer.

diagnostics

Amikor komolyabb hiba van, akkor a gép indítóhang helyett sípol, és a rendszer nem indul el. A sípolás minden esetben hardver eredetű hibára utal, de nem feltétlenül jelenti, hogy a gép elromlott – ha például a memória modult nem megfelelően helyeztük a gépbe, és a rendszer nem érzékeli, akkor is sípolással jelez.

1 sípolás = nincs RAM a gépben
2 sípolás = nem kompatibilis memória modulok vannak a gépben
3 sípolás = hibásak a RAM modulok vagy bővítőhelyek, hibás az alaplapi memória
4 sípolás = boot ROM probléma (és/vagy hibás rendszer konfiguráció blokk)
5 sípolás = processzor hiba

Az iBook esetén legnagyobb gyakorisággal a kettő és három sípolás fordulhat elő. Amennyiben ez a probléma fennáll, ellenőrizd a memória bővítést, azaz azt az egy modult, ami utólag lett a gépbe helyezve! Ha nem lett bővítve az iBook memóriája, akkor az alaplapi memória hibájára utal a sípolás. Lépj kapcsolatba egy macintosh service-vel a hiba mielőbbi garanciás vagy garancián túli kijavítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük