Hol vannak Mac-en azok a fránya spéci karakterek?

Első komoly kihívás a frissen Windowsról Mac-re váltóknak, hogy a speciális karakterek, szimbólumok merre is vannak. A kukac (at), pipe, hashmark, stb… Na igen. Többnyire két féle ember létezik. Az első vadállatként elkezdi nyomogatni a különböző billentyű kombinációkat, hogy majd ráakad. A másik valami normális leírást próbál keresni a neten. Aztán vagy talál vagy nem. Én most nem szeretném leírni melyik speciális karakter hogy varázsolható elő, hisz mindenki rendszerébe informatív módon benne van. Nézzük is hol.

A System Preferencesen belül az International menüpontba belemegyünk, és ott a Input Menu tabot választjuk ki aktívnak. Ott a felsorolt beikszelhető menüpontok közül nekünk a Keyboard Viewer kell hogy beikszelve legyen. Mielőtt bezárnánk a System Preferences-t a még ellenőrizzük, hogy legalul a Show Input Menu in menubar opció be legye pipálva. Ez fontos mert ekkor fog csak megjelenni a fenti menubar-ban a kis ikon. Itt egy brit, magyar zászlót kell látnunk, annak megfelelően, amilyen nyelvet választottunk ki alapértelmezettnek.

sys pref keyboard viewer

Ha a fenti újonnan megjelent (esetemben magyar) zászlóra rákattintunk a megjelenő menüpontok közül a Show Keyboard Viewer-t kell kiválasztanunk.

menubar keyboard viewer

Ekkor a megjelenő új ablakban egy mini billentyűzetet fogunk látni. Ha ekkor elkezdünk gépelni, pedig ezen a virtuális billentyűzeten is meg fog jelenni mit ütöttünk le. Ez nem is lenne annyira érdekes (bár aki tabletPC-t akar csinálni annak ez a funkció nagyon is hasznos tud lenni). Hanem alapból látjuk hogy hol milyen karakter hozható elő egy billentyű leütésével. Ha a SHIFT, ALT, ALMA, CTRL billentyűket lenyomva tartjuk e idő alatt, akkor a virtuális billentyűzetünk is megváltoznak a billentyűkhöz rendelt karakterek. Értelemszerűen arra ami előhozható az extra billentyűzet hozzányomásával. Így szépen végignézhetjük, hogy mi hol van egyszerűen, vagyis milyen billentyűk lenyámása által hozható elő, ha épp szükségünk lenne rá.

virtual keyboard viewer

Ennyi az egész. Ez az ötlet Atkusz barátomtól származik, bár más formában már biztos mások is beszámoltak róla.

Hol vannak Mac-en azok a fránya spéci karakterek?” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Eddig is használtam, de a hash (#) jelet nem találom sehol. Tudnál segíteni, hogy azt milyen billentyűkombinációval tudom elővarázsolni?
  Köszönöm :)

 2. Német nyelvü (Svàjcban vàsàrolt) billentyüzetem van. Felvàltva kellene hasznàlnom német és magyar karaktereket. Németül dolgozok, de ha van egy kis idöm, irom a magyar nyelvü blogomat.
  Hogyan tudom ezt megoldani? A billentyükömbinàciok is érdekelnének.
  Köszönöm a segitséget!

  1. Szia Nora!

   Ime egy ujabb verzioja ennek a cikknek. Sajnos angolul. Nem tudom mekkora gondot jelent ez neked.

   http://osxdaily.com/2014/10/08/change-keyboard-language-shortcut-mac-os-x/

   Nezd meg a linket. Minden OSX rendszeren bekapcsolhato egy ugynevezett „virtualis” billentyuzet. A Te esetedben viszont szerintem nem ez a fontos (bar hasznos lehet, hiszen mindig latod milyen billentyu hova esik). Viszont van egy billentyukombinacio amivel tudsz valtani a mar felvett nyelvek kozott.

   Ugy latom alapbol ez a Command+Shift+Option+Spacebar kombinacio, de a cikk bemutatja hol tudod atallitani. Igy eleg menet kozben ezt a kombinaciot megnyomnod es valtasz nemetrol magyarra, vagy epp vissza.
   Remelem tudtam segiteni! Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük