Beépített SlideShow áttünésének megváltoztatása

Gondolom mindenki ismeri a Mac Os X azon funkcióját, hogy ha desktopunkon, vagy mappában kijelölünk képeket, majd jobb katt után a menüből a Slideshow gombra kattintunk, akkor kép elsötétül, és a kiválasztott képek szépen egymás után a default áttűnéssel jönnek és jönnek diavetítésként. Ha mozgatjuk az egeret, lehetőségünk van előhozni egy kis panelt, ahol a Slideshow lejátszás megállítására, előre illetve vissza lépnését tudjuk irányítani a képek között. Beállíthatjuk még továbbá, hogy a képek eredeti méretükben jelenjenek meg, vagy felnagyíthatjuk a képernyő méretére őket. Továbbá mozaikszerűen jeleníthejük meg a slideshowban szereplő képeket, vagy iPhotohoz adhatjuk az aktuálisan kiválasztottakat. Utolsóként pedig kiléphetünk e kis beépített programból ezekkel a gombokkal.
Ez mind szép és jó, de mi az amit nem tudunk megtenni? Az áttűnések típusát nem tudjuk megváltoztatni, sokak bánatára. Ha valaki nekiáll keresgélni a neten, hogy lehetne mégis ezt megteeni, sajnos csak azt találhatja meg, hogy melyik filet kell manipulálni. Ez átlag felhasználók számára halott ügy, ezt leszögezem. Mégis aki meg akarja változtatni egyedibbé tenni a Slideshow lejátszását, az itt hasznos dolgokat találhat. Ugyanis itt publikálunk különböző lementett (azaz neked nincs más dolgod mint felülírni az eredetit) áttűnés fajtákat.

Mindenki csak saját felelősségre próbálja ki, de amennyiben a felülírandó fileről készítesz egy biztonsági másolatot, akkor semmi gond nem érhet. A lényeg, hogy innen lemented a számodra megfelelő áttűnés fajtát. Majd a filet ide másolod:

/System/Library/PrivateFrameworks/Slideshow.framework/Versions/A/Resources/

A rendszer rákérdez, hogy felül akarod-e írni, majd admin jelszót fog kérni, mivel ez rendszerfilenak számít. Miután megadtuk és felülírtuk az új SlideshowTransition.qtz filet, nem kell mást tennünk mint kipróbálni Slideshow funkciót, ami ha minden jól megy már az új áttűnéssel fog működni.

Eddig ezek az áttűnések érhetőek el (a lista folyamatosan bővül):

Az áttünések Laca munkái, amit külön köszönünk neki.

Újdonságként Laca alkotott egy programot, ami felesleges rendszer filek manipulálását kivédendő használható esetleg. A program egyszerű, és lényegében azt csinálja ami fentebb már elhangzott. Next, next, next feelingű telepítő után csak el kell indítani a xtransistions programot, az Applications mappában. A felugró ablakban pedig be kell pöttyintenünk azt az áttűnési effektet, amit használni akarunk. A program admin jelszót fog kérni, értelemszerűen a rendszerfilek manipulálása miatt. Amint kész már tesztelhető is az új áttűnéssel a beépített slidehow. A program elérhető itt.

xtransistion

Beépített SlideShow áttünésének megváltoztatása” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük