BackMyMac VS iChat Screen Sharing

A Mac OS 10.5 , az az a Leopard egyik új feature-e a Back to My Mac, ami lehetővé teszi, hogy otthoni gépedhez csatlakozhass távolról. A Back to My Mac segítségével egy felhasználó interneten keresztül bejelentkezhet egy másik Mac számítógépbe. Ez egy nagyszerű dolog, de sajnos csak abban az esetben, ha van .Mac előfizetésed. Ezzel szemben az új iChat egy úgynevezett Screen Sharing szolgáltatást nyújt, így az egyetlen megfejtésre váró dolog az automatikus elfogadás megoldása, természetesen biztonságos módon. A most következő kis leírás azt mutatja be, hogyan állítsd be iChatedet erre a célra.

screen_sharing_starting

Feltételek:

Elsősorban mindkét számítógépnek Leopard operációs rendszerrel kell rendelkeznie. Ha még nincs, az Amazonon megvásárolhatod. Igazán megéri az árát! A továbbiakaban még szükséged lesz az említett gépeken iChat IM hozzáférésekre. Ezek lehetnek AIM, .Mac vagy Jabber hozzáférések.

1. lépés: Felhasználók limitálása

Fontos, hogy ezt a lépést ne hagyjuk ki. Ha nem limitáljuk a felhasználókat, az ahhoz vezethet hogy olyan embereknek biztosítunk hozzáférést a gépünkön, akiknek nem állt szándékunkban.

ichat_accounts

At otthoni Mac-edről indítsd el az iChatet és a Menüből válaszd ki az iChat/ Preferences pontot, majd az Accounts lapfülről válszad ki az elérhetőségedet a bal oldali panelen található listából

ichat_limit

A Security lapfülön válaszd ki az Allow Specific People opciót és add a listához azt a felhsználót, akinek automaticus kapcsolódási lehetőséget akarsz biztosítani.

2. lépés: Képernyőmegosztás automatikus fogadásának beállítása

Az Alerts tabon az ‘iChat > Preferences’ menüpontban válaszd ki az Audio Invitation-t az Event legördülő menüből, majd jelöld be a Run AppleScript opciót és válaszd ki az Auto Accept.applescript-t a legördülő menüből. Mostmár be is zárhatod a Preferences ablakot.

auto_accept_file

Most egy kicsit szerkeztenünk kell azon Auto Accept script-en, amit az előbbi lépésben kiválaszottunk. Desktopodra klikkelve indíts egy Finder-t és egy új Finder ablakból nyisd meg a ‘Your Hard Disk/Library/Scripts/iChat/’ mappát. Ez a mappa fogja tartalmazni az iChat AppleScriptet, melyet az Apple támogat a Leopardokon. Klikkelj duplán az Auto Accept.applescript filera hogy megnyithasd az AppleScript Utility-t.

auto_accept_edit

A képernyő megosztás (Screen Sharing) indítása iChaten, Audio chat formájában jelenik meg egy Screen Sharing flag-gel. Így, csak annyit kell tennünk, hogy megkeressük az audio kezdeményezés részt és kiegészítjük a képernyő megosztás if megállapításait, a sorok bekerítésével. (* and *). Itt láthatsz egy példát.

on received audio invitation theText from theBuddy for theChat
(* if (screen sharing of theChat is none) then *)
accept theChat
(* end if *)
end received audio invitation

Mentsd le a dokumentumot és lépj ki az AppleScript Utility-ból.

3.lépés: Állítsd be otthoni gépedet úgy, hogy ne kapcsoljon ki

energy_settings

Ahhoz hogy géped ne menjen Sleepre, mikor nincs használatban, a top menüből válaszd ki az‘Apple > System Preferences’ menüpontot majd klikkelj az Energy Saver tulajdonságok mezőre. A Sleep tabon állítsd be, hogy a gép soha nem kapcsoljon Sleep módra és a Put the hard disk to sleep opció mellett szüntesd meg a kijelölést. Ezek után kiléphetsz a System
Preferences menüből.

4. lépés: Távoli kapcsolódás

ichat_buddy_list

És mostmár kapcsolódhatunk otthoni számítógépünkhöz! Mindössze annyit kell tennünk, hogy hozzáadjuk az otthoni gépen beállított iChat felhasználót a buddy listánkhoz, kijelöljük azt, majd ráklikkelünk a ‘Start Screen Sharing’ gombra, a buddy lista ablak jobb alsó sarkában.

A ‘Start Screen Sharing’ legördülő menüből válaszd ki az ‘Ask to Share Username’s Screen…’ opciót, hogy elkezdődhessen a folyamat.

screen_sharing_connecting

Az iChat engedélyt fog kérni az “otthoni” felhasználótól a megosztáshoz, de a scriptünknek köszönhetően ez az engedély automatikusan biztosítva lesz.

ichat_ask.jpg

screen_sharing_connected

Ekkor következhet az iChat csoda! Az aktuális desktopod összezsugorodik a sarokban ahogy a távoli Mac teljes képernyőre kerül.

Konklúzió

Azt hittem a ‘Back to My Mac’ lesz az a .Mac feature, ami miatt megújítom majd a .Mac előfizetésemet, de az új iChat sokkal többet nyújtott, mint amire számítottam.

U.I.: A legjobb módja, hogy fileokat transferáljunk tulajdonképpen az iChat. Mivel a Screen Sharing teljes képernyős alkalmazás a drag and drop stílusú másolás lehetetlen, hacsak nem rendelkezel dupla monitoros rendszerrel.

BackMyMac VS iChat Screen Sharing” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük