Apple Akkumulátorok Karbantartása

Az Apple laptopokban, iPhone-ban, iPod-ban li-ion akkumulátorok találhatóak, csakúgy mint rengeteg más eszközben. Mindenki használt már ilyen eszközöket, nézzük meg, mi az, amit mindenképpen jó tudni a használatukról!

A lithium-ionos aksiknak több energiát tárolnak el, mint a hagyományos nikkel-alapú megoldások. Nagyobb az élettartamuk is, ráadásul könnyebbek is, hiszen a lithium a legkönnyebb fém. Hatalmas előnye még, hogy bármikor rátölthetünk, nem szükséges a hagyományos aksiknál megszokott teljesen lemerítem-teljesen feltöltöm procedúra, ezek így is jó teljesítményt nyújtanak.


nupower_240806_newertek141.jpg

A legtöbb li-ion akkumulátor esetében gyors töltést alkalmaz, ami a teljes kapacitás 80%-áig tölt, majd a meglévő 20%-ot már lassan veszi fel. Ez egy iPod esetében azt jelenti, hogy 2 óra alatt 80%-ra tölt, majd újabb 2 óra kell a teljes feltöltéshez.

Sokszor újratölthetőek, de nem bármennyiszer. Hogy pontosan hányszor, azt az úgynevezett töltési ciklus határozza meg. Egy töltési ciklus addig tart, amíg el nem használod az összes energiát az akkuból, de ez nem azonos 1 feltöltéssel. Pl. ha egy iPod töltöttségének a felét használod el az egyik nap, majd este teljesen feltöltöd, és megteszed ugyanezt másnap is, az nem két ciklusnak számít, hanem csak egynek! Lásd az ábrát alul.


chargecycle.gif

Minden egyes megtett töltési ciklus minimálisan csökkenti az akkumulátor kapacitását, de azért nagyon nem kell megijedni, elég sok töltési ciklust kell végigcsinálni, amíg már mondjuk csak 80% lesz a kapacitás az eredetihez képest…

Ugyanakkor előfordulhat, hogy annyira lestrapálunk egy aksit, hogy ki kell cserélni. Óvni kell a nagy hőtöl az eszközt, 35 fok C fölötti hőmérsékleten való használat már károsítja az akkumulátort, az meg főleg, ha ilyen melegben töltőre is tesszük. Azt is érzékelheted, ha nagyon hidegben használod, hogy ott is kevesebb ideig bírja, azonban, szemben a meleg hatásával, ez csak ideiglenes, mihelyst felmelegszik az eszköz, újra teljes kapacitással működik majd. Az is fontos, hogy ha nincs is használatban az eszköz, azért legalább havi 1 töltési ciklust vigyünk végig vele.

A laptop aksik esetében meg kell ismerkednünk a kalibrálás fogalmával is!

Ezek az áramforrások tartalmaznak beépített processzort is, mely megbecsüli az aksiban lévő energia mennyiségét. Ahhoz, hogy ez a becslés pontos maradhasson időről-időre újra kell kalibrálni a processzort.

Minden iBook és PowerBook G4 számítógép esetében (kivéve az alumínium PowerBook G4-et – 15 colos kijelző, dupla-rétegű DVD-író) ezt a kalibrálást meg kell csinálni a számítógép első használatakor, majd néhány havonta.

A kalibrálás menete ezeknél a gépeknél:

    – tedd töltőre, majd teljesen töltsd fel (amíg a töltésjelző LED átvált zöldre),

    – vedd le a töltésről, majd használd addig, amíg kijön a low battery figyelmeztetés, és még tovább! :) Akkor jó, ha a gép lemegy sleep üzemmódba.

    – ezután újra töltőre kell tenni, és még 1 teljes feltöltést kivárni.

Jó tudni, hogy amikor lemegy a gép standby módba, még mindig van 1 kevés töltöttsége, azonban ha sokáig tartjuk így, akkor teljesen lemerül, ilyenkor a korábban nyitott fájlok elvesznek!

A kalibrálás menete a MacBook (és MacBook Pro) gépeknél és a fenti kivételes PowerBook G4-nél:

Ezekben már egy újabb kiadású akku van, egy picit más kalibrálást igényel:

    – bekapcsolt állapotban tegyük töltőre, majd töltsük fel teljesen (amíg a LED zöldre vált, illetve a töltéskijelző is azt mutatja, hogy teljesen feltöltött),

    – ezután hagyjuk pihenni az akkut, egy 2 órára, eközben dolgozhatunk is a gépen, csak maradjon a töltőn,

    – vegyük le a töltőről, de a gép maradjon bekapcsolva

    – használjuk addig amíg teljesen lemerül (tehát úgy, mint a másik módszernél: a low battery jelzés után használjuk addig, amíg le nem megy sleep módba)

    – ezután hagyjuk sleep módban 5 órára,

    – ezután tegyük vissza a töltőre és hagyjuk, hogy teljesen feltöltődjön.

Ezzel be is kalibráltuk!

Megjegyzés még ezekhez a gépekhez, hogy itt, ha a sleep módban lemerülne teljesen, akkor sem történik adatvesztés, hála a kivételes PowerBook G4 esetében bemutatott Safe Sleep módnak!

Mindenkinek hosszú aksi-élettartamot kívánok! :)

Apple Akkumulátorok Karbantartása” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük