Xorp Blog Podcast

Képfilek mountolása Linux alól

Úgy érzem manapság annyi elterjedt image file típus (képfájl) létezik, hogy érdemes lenne arról is beszélni, ezek mennyire használhatóak Linuxon. Ami engem, és szerintem a legtöbb informatikával foglalkozó egyént érinti az a következő három file típus. Ezek sorba: Iso, Dmg, Cue-Bin.

Az ISO-t nem hiszem bárkinek be kellene mutatnom, legalapvetőbb image file formátum. Ezt többnyire minden rendszer tudja kezelni. Ez Linuxon sincs másképpen. A következő parancs megfelelő paramétereit változtatva használhatja bárki kedvére:

mount -o loop -t iso9660 [filename].iso [mountpoint]

A DMG tipikusan Macintosh rendszerek specifikus image file típusa. Mivel ez a dmg a HFS partíció képfileja, és a HFS(+) partíciókat támogatja a Linux. Ezzel sincs különösebb gond, Linux alól a következő paranccsal felmountolható:

mount -t hfs -o loop [filename] [mountpoint]

Az utolsó még mindig sok helyen alkalmazott image file formátum pedig a BIN CUE páros. Ezzel szinte mindig baj van. A nagy BIN file tartalmazza a lényegi információkat, ez jelenti az image teljes méretét, mégis a CUE (pár kbyte-os) file nélkül, ami a mountoláshoz szükséges információkat tartalmazza, használhatatlan a dolog. Ez a file már csak mérete miatt is gyakran el szokott veszni, és ez újabb gondokat szül.

Linuxon direktbe nem is lehet felmountolni, egy bchunk segédprogramra van szükség, ami átkonvertálja nekünk a bin-cue image-t iso-vá. Használata a következő:

bchunk -v [filename].bin [filename].cue [filename]

Ezek után pedig a már ismert módon felmountolható: mount -o loop -t iso9660 [filename].iso [mountpoint]

2 Comments

 1. Ez igen hasznos bejegyzés volt számomra, végre találtam egy egyszerű parancssori módszert a BIN/CUE kezelésére! Valamint azt is megtudtam, hogy a Linux annak ellenére lekezeli a HFS-t, hogy nem tud HFS-re formázni a partíciókezelő(openSUSE KDE Partitioner), ugyan a gPartedre nem emléxem, de ha jól rémlik az sem tud. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy arra van e valami más megoldás(parancssor), hogy Linux alól HFS-re formázzak(ha jól sejtem nincs)? Persze csak mint érdekesség érdekelt.. Külön köszönet, a virtuális lemezkezeléses leírásodért!!

  Egyébként gratula a blogodhoz! Én még beszeljukmac.com-ról ismerlek ha jól rémlik, és még akkoriban vettem fel a blogodat a kedvenceim közé(2006-2008). Akkoriban még azt gondoltam, hogy az lesz az én világom, de a Linux visszacsábított, és már nem is akarok szabadulni :-D !

 2. Kedves Tamas,

  Nagyon orulok a hozzaszolasodnak. Annak pedig kulonosen, hogy meg regrol “ismeros” vagyok a beszeljukmac-rol.

  Nagyon nem jartam utana a tortenetnek, de amennyire lattam van HFS es HFS plusz formazas is linuxban.

  http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/man8/mkfs.hfsplus.8.html

  Remelem ezzel segitettem. Bizom benne, mas irast is hasznosnak fogsz talalni, illetve lesz meg a jovoben olyan iras, ami segithet. Kellemes hetveget!

Leave a Reply

Copyright © 2020 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: