Képfilek mountolása Linux alól

Úgy érzem manapság annyi elterjedt image file típus (képfájl) létezik, hogy érdemes lenne arról is beszélni, ezek mennyire használhatóak Linuxon. Ami engem, és szerintem a legtöbb informatikával foglalkozó egyént érinti az a következő három file típus. Ezek sorba: Iso, Dmg, Cue-Bin.

Az ISO-t nem hiszem bárkinek be kellene mutatnom, legalapvetőbb image file formátum. Ezt többnyire minden rendszer tudja kezelni. Ez Linuxon sincs másképpen. A következő parancs megfelelő paramétereit változtatva használhatja bárki kedvére:

mount -o loop -t iso9660 [filename].iso [mountpoint]

A DMG tipikusan Macintosh rendszerek specifikus image file típusa. Mivel ez a dmg a HFS partíció képfileja, és a HFS(+) partíciókat támogatja a Linux. Ezzel sincs különösebb gond, Linux alól a következő paranccsal felmountolható:

mount -t hfs -o loop [filename] [mountpoint]

Az utolsó még mindig sok helyen alkalmazott image file formátum pedig a BIN CUE páros. Ezzel szinte mindig baj van. A nagy BIN file tartalmazza a lényegi információkat, ez jelenti az image teljes méretét, mégis a CUE (pár kbyte-os) file nélkül, ami a mountoláshoz szükséges információkat tartalmazza, használhatatlan a dolog. Ez a file már csak mérete miatt is gyakran el szokott veszni, és ez újabb gondokat szül.

Linuxon direktbe nem is lehet felmountolni, egy bchunk segédprogramra van szükség, ami átkonvertálja nekünk a bin-cue image-t iso-vá. Használata a következő:

bchunk -v [filename].bin [filename].cue [filename]

Ezek után pedig a már ismert módon felmountolható: mount -o loop -t iso9660 [filename].iso [mountpoint]

Képfilek mountolása Linux alól” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Ez igen hasznos bejegyzés volt számomra, végre találtam egy egyszerű parancssori módszert a BIN/CUE kezelésére! Valamint azt is megtudtam, hogy a Linux annak ellenére lekezeli a HFS-t, hogy nem tud HFS-re formázni a partíciókezelő(openSUSE KDE Partitioner), ugyan a gPartedre nem emléxem, de ha jól rémlik az sem tud. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy arra van e valami más megoldás(parancssor), hogy Linux alól HFS-re formázzak(ha jól sejtem nincs)? Persze csak mint érdekesség érdekelt.. Külön köszönet, a virtuális lemezkezeléses leírásodért!!

    Egyébként gratula a blogodhoz! Én még beszeljukmac.com-ról ismerlek ha jól rémlik, és még akkoriban vettem fel a blogodat a kedvenceim közé(2006-2008). Akkoriban még azt gondoltam, hogy az lesz az én világom, de a Linux visszacsábított, és már nem is akarok szabadulni :-D !

  2. Kedves Tamas,

    Nagyon orulok a hozzaszolasodnak. Annak pedig kulonosen, hogy meg regrol „ismeros” vagyok a beszeljukmac-rol.

    Nagyon nem jartam utana a tortenetnek, de amennyire lattam van HFS es HFS plusz formazas is linuxban.

    http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/man8/mkfs.hfsplus.8.html

    Remelem ezzel segitettem. Bizom benne, mas irast is hasznosnak fogsz talalni, illetve lesz meg a jovoben olyan iras, ami segithet. Kellemes hetveget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük