Linux egy Ethernet-csatlakozóban

Hát ilyen nincs és mégis van ;) Amikor megláttam el se akartam hinni. :) A német Kleinhenz cég a közelmúltban jelentette be „pictotux” nevű új termékét, ami minden bizonnyal a világ legkisebb Linux-alapú számítógépe. Az alig 35x19x19 mm-es befoglaló méretekkel rendelkező eszköz gyakorlatilag egyetlen egy Ethernet-csatlakozóból áll, amelyben azonban egy apró számítógép és a rajta futó Linux operációs rendszer is megtalálható.

A minigép lelkét egy 55 MHz-es ARM7-CPU képezi, amely 2 MB Flash és 8 MB SDRAM memóriát címez meg. Az eszköz a külvilággal Ethernet csatlakozóján kívül egy soros porton keresztül is tarthatja a kapcsolatot, ahonnan egyébként a tápellátását is kapja.

A hardvert a Linux kernel egy beágyazott változata hajtja meg, amely alapjaiban az uClinux 2.4.27-es verziójára épít. A rendszerhez a gyártó több különböző alkalmazást (pl. email- és webszerver) kínál, de az eszköz által elvégzett feladatok szkriptek segítségével maga a felhasználó is bővítheti, módosíthatja.

pictotux.jpg

Az apró eszköz súlya mindössze 18 gramm, 3,3 V-os tápfeszültség mellett pedig alig 250mA-t fogyaszt. A készülék a gyártó szerint -40 és +85 Celsius-fok közötti üzemi hőmérsékletek mellett képes megbízhatóan üzemelni.

A 100 mbites Ethernet kommunikációra képes pictotux 100-at a gyártó 99 dolláros áron kínálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük