Letölthető a 100 dolláros Notebook OS

Már esett szó a fejlődő országoknak szánt speciális, olcsó számítógépről. Most a Red Hat letölthetővé tette a “100 dolláros” laptop operációs rendszerét, ami egy speciális Linux alapú disztribúció.

Az operációs rendszert gyorsan minden féle emulációval, virtualizációval sokan kipróbálták, és persze sok lehúzó vélemény született. Főleg a GUI-t és a beépített programok hiányát említik többen.

boot screen

A GUI-ból lehet többet is ki lehetett volna hozni. Sok helyen feltűnően (és talán feleslegesen is) nagyok az ikonok, és az egér mutatója.

login screen

Ezen felül a főbb programok mint Tetris game, Mozilla Firefox (with Flash plugin), Abiword, RSS reader, a calculator és más kisebb, egyszerű programok találhatóak alapból a rendszeren.

main interface

Az nem kérdés, hogy lehetne jobb, szélesebb körben használhatóbb, de majd a további verziók reméljük meghozzák a kellő változtatásokat.

Aki szintén ki szeretné próbélni az innen töltheti le.

abiword

Categories: Informatika, Linux/Unix

12 Comments

 1. Milyen programmal emuláltad?

 2. szerintem azért van olyan nagyra tervezve minden, mert alapvetően kis felbontású és kis képátlójú az “olcsó” laptop. meg talán azért is, hogy a gyerekek jobban lássák.
  emlékszem valami érintőképernyős koncepcióra (win-es tablet pc-szerű megoldás), és ahhoz jobb a gyerekeknek, akiknek még nincs úgy kifejlődve a mozgáskoordinációja.

 3. Vmware, paralells, Qemu elv mindennek vinni kell, ami virtualis gepet tud emulalni. Minden esetre az en g4esemre meg se probaltuk. Pc-s vmwaren ment a teszt. Ott is volt hogy ment volt hogy kernelpanic-al elszalt :(

 4. Kivancsi vagyok megjelenik-e az 5 dollaros Vista.
  Vagy ez mar tul “sovany” piac?

 5. Vagy akkor mar az 500 dollaros :P Light es Ultimate version :)

 6. De ha jol sejtem ezeket a Notebookokat nem az almas ceg gyartja?

 7. Nem, anno ebbol hir is volt vhol olvastam, hogy az Apple is jelentkezett ebbe a projectbe, de elutasitottak. De azert nem csak almas dolgok erdeklnek engem se :D Csak tobbnyire ami almas az erdekes is szokott lenni.

 8. PC-s vmware-ben milyen linux disztribúcióként installáltad, és mennyi helyet és memóriát adtál neki?

 9. Fu, az az igazsag, hogy en csak “latni” :( lattam a folyamatnal nem mukodtem kozbe. Tehat az nem tudom, de 512 Ramot kapott a virtualis gep. Foleg azon ment a diskurzus, hogy milyen kernel van alatta, es mennyire birja a vmwaret (5-bol 3 alkalommal kernel panikolt). Az OSel igazan nem sok midnent lehetett csinalni mert mint irtam nem sok minden volt rajta :D

 10. Kipróbáltam parallelsel, és Q-val is, de nem siekrült elindulnia. A parallels nem tudja kezelni az ISO-t, a Q szerint nem bootlható a dolog.

 11. Mint mondtam nem en “hoztam letre” a kornyezetet csak lattam… De azt erosen ketlem hogy kitettek volna egy nem bootolhato cdrom imaget :D De ha ennyire kuzdeni akarsz vele forumokba olvass utana… EN kifejezetten nem a mas gepekre valo haxolasaval akarok foglalkozni hanem a rendszerrel magaval… Az pedig meg erosen hagy maga utan kivannivalot! :)

 12. Valóban.
  Q-ban sikerült elindítani úgy, hogy az ISO fájl CD volt.j

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: