Kassai Kiküldetés

Az új állásomnál is jött egy új külföldi kiküldetés. Kassa, avagy ahogy a szlovákok mondják Kosice. Sosem voltam előtte Szlovákiában, és nem is nagyon tudtam sokat róluk, csak a jól ismert nemzetközi feszültséget. Ettől függetlenül minden ellenérzés nélkül indultunk neki kettesben, Bence kollégámmal a kalandos útnak.

MrX T-Com Kassa

Debrecentől olyan 2,5 óra kocsiútra lévő a Magyar határtól olyan 30km-re lévő város már az elején tartogatott számunkra érdekességeket. Mi alapvetően úgy vettük észre, hogy van a bel(-ó-)város és a külváros. A belváros a régi korokból megmaradt jól ismert, régi utcaképet hordozta magával, minden sarkon templomokkal, dómokkal. Míg a külváros a gyár és panel áradatot. Hihetetlen mennyiségű panel csoportosulás van Kassán. Dimbre dombra, össze vissza, szinte mindenhonnan kinő egy. Míg én megszoktam, hogy valami rendszer szerűen, szimmetria és színharmónia jellemzi a panel lakóparkokat, Kassán ennek nyomát se láttuk. Főleg a színkezelés volt hihetetlen. Egy egy panel esetében az erkélyfrontok 10-15 különböző színben is pompáztak.

Kassán az emberek nem mondom, hogy kedvesek voltak, de nem is voltak ellenszenvesek. Olyan tartózkodóak. Idegen nyelveket nem szerettek beszélni, és bár nem tudjuk, hogy mennyire tudtak, de egy biztos, nem akartak magyarul beszélni, pedig olyan messze van a határ mint hozzánk Hajdúszoboszló. Egy hetes ott tartózkodásunk során csupán egy középkorú hölgy volt hajlandó magyarul válaszolni. Az angol… Meg hát ismeretlen számukra. Az éttermekben is hamarabb akartak németül beszélni velünk, mint angolul vagy magyarul. Érdekes.

MrX Kassa

Az óváros sétánya csodálatos, ott többször is végigsétáltunk, és mindenképp lenyűgözött bennünket. Sajnos ezt a fajta korzó jellegű érzést máshol nem tapasztaltuk. A város maga tele volt építkezéssel, felújításokkal, szóval biztos csak jobb és jobb lesz ott is az élet.

Ételeket istenieket ettünk, bár olyan hatalmas éttermi kavalkádot nem fedeztünk fel, hogy azt mondhassam egy hét alatt a fele helyre se sikerült elmenni, mint amit láttunk volna. Ugyan ez igaz boltokra is.

Végül de nem utolsó sorban had emeljem ki a szállodánkat. Ami egy nagyon korrekt hely volt. A szobákkal ugyan úgy, mint a kiszolgálással és a szolgáltatásokkal (szauna, jakuzzi).

MrX panzional

Penzión Hradbová
Hradbová 9, 040 01 Košice
http://www.penzionhradbova.sk

Kassai Panzio

Az ottartózkodásunk alatt készült képek megtekinthetőek itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük