Kábeldzsungel

Aki az informatikában dolgozik és mondjuk ötnél több géppel kell foglalkoznia, az már találkozott a „kábeldzsungel” kifejezéssel, biztosra veszem. Bár már napjainkban minden féle alternatív technológiák terjednek, hogy minden féle kábelezést hasztalanná tegyenek, de azért be kell vallani ha még akad is teljesen egyenértékű vezetéknélküli technika, akkor is a kábeles megoldás áránál jóval többet kell fizetni érte. Így mit lehet tenni aki nem akar több pénzt invesztálni dolgokba? Rendezni…

Most bukkantam rá néhány jópofa képre, ahol szerverparkokban már-már művészetté fokozták a kábelek rendezését.


cable_comparison
cableart 1
cableart 2
cableart 3

A helyes kábelrendezést felhívandó az APC cég hivatalos pályázatot írt ki, ahol is várja azon jelentkezők képeit, akiknél hihetetlen méreteket öltött már a „kábeldzsungel”. A nyertes azt kapja ajándékba, hogy az APC ingyen megcsinálja neki normálisan a kábelrendezést, és ingyenes tanácsadást is adnak a további stratégiához.

„Sokmindentől lehet elavult egy adatközpont, ebből most csak egyet emelünk ki, ez pedig a rendezetlen kábelek jelenléte, amely megakadályozza az adatközponti eszközök karbantartását és fejlesztését.” – mondta el a pályázat témájával kapcsolatban Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke – „A rendezetlen kábelek feltorlódnak és áttekinthetetlenül összegabalyodnak, ami a rendetlenségen túl egy sokkal komolyabb problémát is előidéz: ez pedig a hőelvezetés megakadályozása, végső soron a túlmelegedés. Természetesen több oka is lehet a túlmelegedésnek, azonban szinte minden adatközpontban így vagy úgy gondot okoznak a felhalmozódó kábelek.”

A pályázat oldala elérhető itt.

Ezek után mindenki benézhet szépen a saját íróasztala mögé! :)

Kábeldzsungel” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Kábelzsungelhez nem kell 5 gép, egy gép és néhány periféria elég, épp itt ülök az élő példa előtt.
    A szerverek képeit alig várom, megnézzők ki a legjobb rendszergazda(zseni a káoszban is meglátja a rendet)

  2. Hehe… Igen valoban eleg egy komplikalt gep is! :D Probltam vmelyest atlagos „rendszergazdai” szemszogot vazolni. Minden esetre en is kivancsi leszek az eredmenyekre! :D

    A jo rendszergazda mondjuk ugy nem hagyja hogy kabeldzsungel alakuljon ki, hisz allandoan „manageli” a rendszert :D Es elorelatolag jar el… :)

  3. Van ami túlnő az emberen a számítástechnikában. És az a kábelrengeteg. Persze kiemelném a PC-s munkakörnyezetet, aminél úgymond kötelező kiegészítő, ezzel ellentéteben Mac-nél csak a nagyon elvetemülteknél alakulhat ki „dzsungel”.

  4. Erről két eset jut eszembe.
    Az első egy rack mounted server bővítéséről szólt volna, amit online terveztünk végrehajtani. A vas támogatta, a körülmények nem. Olyan, pókhálószerű kábeldzsungel volt a gép mögött, hogy megmozdítani nem lehetett, nemhogy teljesen kihúzni. Így maradt a gép lekapcsolása, áramtalanítása, kiemelése a rack-ből (hátra fele kellett volna kihúzni, arrafele meg kihúzott kábelekkel se voltunk képesek megmozdítani), majd a rack fél napos fésülése.
    A másik esetben két kollegámmal egy napon át fésültünk egy gépteremben nyolc-tíz rack körül. Minden kapcsolatot fel kellett térképezni, a kábeleket felcimkézni, lebontani majd újraépíteni. Férfi munka, jó mulatság. :-D

    Ave, Saabi.
    ps: s1e! Nekem speciel a mini okoz elég nagy dzsungelt. :-)

  5. Az igaz, hogy a Mac-ek kompaktsaga es vezeteknelkuli tamogatottsaga sok dolgot megkonnyit, viszont nem garancia semmire! :)

    Amugy ahogy Saabi is mondta, lehet huzni a dolgokat, es ganyolni, de az egy pontig vezet, amikor le kell ulni, es vegignyalazni, es megcsinalni normalisan a dolgokat.

    Ha az ember mar az elejetol a ezeket a dolgokat figyelembe veve dolgozik, akkor a jovoben elkerulhetoek ezek a kellemetlen dolgok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük