iPhoneTracker: Az iPhone tudja merre jársz

A hírportálokon fellángolt a hír, miszerint az iPhone nem csak tudja, hogy aktuálisan hol vagyunk, és ezt minden általunk külön engedélyezett alkalmazásnak át is adja, hanem hogy ezen információkat el is tárolja, visszakereshető formában.

Magam is kipróbáltam, és teljes mértékben igaz a dolog. A Szifon.com részletes cikkéből kiderül, hogy a dolog csak az iOS 4.x-es rendszereket érinti. Ugyanis a Multitasking miatt bevezettek egy új file-t az iPhone rendszerében. Ez pedig a Library/Caches/locationd/consolidated.db. Ez a file tartalmazza azon információkat, hogy mikor és hol voltunk. Azt nem tudom, hogy tervezési hiányosság, vagy szánt szándékú beállítás eredménye, hogy a file a tartalmát nem igazán űríti. Az viszont biztos, hogy ez a file elég sok információt tartalmaz az Apple számára.

Pontosan ez lesz a kulcsa az egésznek. Ugyanis az Apple ezeket az információkat „anonim” módon megkapja. Teszem azt, hogy milyen helyen milyen WIFI és azok MAC azonosítói voltak elérhetők ezeken a helyeken. Ebből építik azt az adatbázist, ami majd meg tudja mondani akár WIFI hálózat alapján is, hogy hol is vagyunk.

Ezeket az információkat két féle képpen tudjuk kinyerni. Az első az, hogy Jailbreak-eljük a telefont, így gyakorlatilag minden állományhoz hozzáférhetünk. Illetve a másik kicsit „támogatottabb” mód az iTunes backup. Ugyanis amikor a telefonunkat rádugjuk a gépünkre, automatikusan egy biztonsági mentést hoz létre, ahol a kérdéses file is elérhető lesz.

Már született is egy egyszerű Mac-es program arra, hogy ezt az információt villámgyorsan egy térképre tudja nekünk varázsolni. Egyszerűen csak töltsük le a programot a fejlesztő weboldaláról, innen. Majd indítsuk el.

Az én esetemben ez derült ki. Van jó néhány komoly baklövés is a térképen, nem is értem, hogy hogyan, de igaz ami igaz, lényegében tökéletesen lekövethető, hogy nagyjából mikor és hol voltam.

Félek, ezt én ki akarom kapcsolni

Ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni, csak menjünk az iPhone-n a Settings -> Location Services menüpontban és kapcsoljuk azt ki. Illetve ha csak azt akarjuk, hogy gépünkről illetéktelen ne tudjon hozzáférni ezekhez az adatokhoz. Akkor az iTunes beállításai között titkosítsuk a backupokat az iPhone-ról.

iPhoneTracker: Az iPhone tudja merre jársz” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Erosen dislike. Az uj „okos” telefonok a wifi AP-k MAC cimeit szepen feltoltogetik a kozponti adatbazisba (Apple/Google) a GPS koordinatakkal egyutt. Ez szinten dislike… Ugy erzem maradok a „buta” mobiloknal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük