Imperium Galaktica 2 iOS

Újabb retró játék tűnt fel az Apple App Store-jában. Az Imperium Galaktica nagy név volt anno a magyar játék sajtóban. A magyarok készítette stratégiai játék ugyanis tudott magyarul. A hangok, videók és feliratok mind-mind magyarok voltak. Így az angol nyelvet nem annyira beszélő játékosok is teljes mértékben élvezni tudták a történetet. Az eredeti játék PC-re 1999 végén jelent meg, az iOS portja pedig 2012-ben.

Az eredetei játék

Az Imperium Galactica egy űr-stratégiai játék. Gyakorlatilag bolygóink vannak, amiket kolonizálni vagy hódítani tudunk, a szerint hogy lakatlan vagy lakott. A bolygókon többek között hajógyárakat és tankgyárakat tudunk építeni, ezek által pedig űrhajókat és tankokat gyártani.

A bolygók között űrhajókkal tudunk mozogni, és az űrhajókban tankokat szállíthatunk. A tankokkal pedig ellenséges bolygókat igázhatunk le.

Természetesen a termeléshez pénz kell, így figyelnünk kell a bolygókra, hogy a civil lakosság jól érezze magát, és termelje nekünk a pénzt.

Harcokat tudunk kezdeményezni bolygón a tankokkal, illetve az űrben az űrhajókkal. Lehetőségünk van arra, hogy egyszerű erő és számbeli fölény döntsön, vagy lejátszhatjuk magunk irányítva is a csatát. Ilyenkor minden egységet egyesével irányíthatunk.

A cél természetesen, hogy minden bolygót mi igázzunk le. A játék egy minimális kerettörténettel is rendelkezik. Miszerint a halhatatlanságot kutatja három faj. A Solarian (emberek), illetve két idegen faj a harcos Kra’hen illetve a kereskedő Shinari.

A játék elején ezek közül választhatunk. Eleinte belső viszályok és feladatok fognak utunkba állni, majd amikor ezeket leküzdöttük, akkor az idegen fajok.

Lehetőségünk van diplomáciai kapcsolatokra. Ármánykodhatunk, összefoghatunk, vagy békét köthetünk. Ezek mellett természetesen kutathatunk is. Ezzel fejlesztve haderőnket és modernizálva a birodalmunkat.

iOS verzió

Az készítők bölcsen nem akartak az eredeti játékhoz sokat hozzátenni vagy változtatni. Így már más újra portolásokhoz hasonlóan itt is az erdeit játékot az erdeit minőségben játszhatjuk végig.

Minimálisan a kezelő felületen változtatni kellett persze. Nagyobb gombok jelentek meg, illetve a menük is át lettek variálva, hogy ujjnyomásra is könnyen vezérelhetőek legyenek.

Személy szerint ez nekem okozott némi kavart. Az irányítást én inkább „drag and drop” módon oldottam volna meg, de itt kicsit egér fókuszáltan egy vagy több képernyőre bökés lesz az alapja mindennek.

Amennyiben játszik az ember vele 5-10 perc alatt, akkor mesteri fokra lehet fejleszteni a kezelő szerveket.

Hibák

Sajnos bele kellett futnom hibákba, akár az eredeti játék esetében is. Van, hogy beragadunk a történetben és fontos események nem haladnak. Ilyenkor nincs más mint újrakezdeni, vagy egy régebbi mentést visszatölteni.

A másik ennél sokkal súlyosabb hiba hogy fagy a játék. Egyszer csak valami miatt fogja az alkalmazás és kilép. Ha visszalépünk és betöltjük újra az automatikus mentést, akkor pedig szintén azonnal kilép. Így jóval régebbről egy másik kézi mentéssel tudunk csak játszani. Nagyon zavaró, főleg ha az ember belemelegszik az eseményekbe. Többen is jelezték, úgyhogy nem csak az én eszközöm érintett. Sajnos iOS frissítések se oldoggák meg, maga a játék pedig eddig nem frissült.

Összegzés

Az Imperium Galaktica 2 nekem nagy kedvencem volt. Hihetetlenül örültem mikor elérhetővé tették iOS-re is. A fentebb említett hibák miatt számomra sokszor élvezhetetlen volt, illetve ami nagyot dobott volna számomra, az a magyar nyelv támogatása lett volna. Amit nem is értek, hogyan maradhatott ki, hisz mindenük meg volt hozzá, mégse építették bele.

Ami még rengeteget lendíthetett volna a játékélményen, ha lehetővé teszik a Multiplayer (többjátékos) játékmenetet. Ugyanis ez teljesen hiányzik belőle. Főleg, ha PC-n és iOS-en is lehetne egymással játszani. Viszont a lehetőség meg van rá a jövőbeli frissétések esetében, a kérdés csak hogy megéri-e majd a fejlesztőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük