Xorp Blog Podcast

Idegesítő védelem a Vistában

Körülbelül egy héttel ezelőtt lehetett, hogy Josee barátom PC-je előtt ülhettem a friss Windows Vista rendszerével szemezve. Kérdeztem az ő saját véleményét mi változott, miben lett jobb stb. Többnyire a kezelést és a vizuális dolgokat tudta hangsúlyozni (Aero felület ami néha kikapcsolta magát), amin én csak kuncogtam, hisz szinte az összes áttűnéses, ablakoztatós feature mind már régóta alap a Mac Os X-ben, és ehhez nekem még mindig elég egy 2002-es gép. Míg nekik ügye új erőművet kell az új rendszer alá pakolni. Na, de keveredjünk vissza történethez.

Megmondom őszintén nem akartam sokat. A xorp galériából meg akartam egy teljes képernyős slideshow-t mutatni nekik, ami ugye máshol mindig ment. Rákattintottam, de egyből jött a kis felugró ablak. Nincs Java. Hmm Vistában nincs java? Érdekes, hát akkor mindegy, rakunk fel rá, ezen nem múlik. Elkezdtünk letölteni és installálni egy java futtató környezetet. Meglepetésemre a telepítés közben kétszer is elsötétült a képernyő, és a Vista kérte a megerősítést, hogy egészen biztos akarjuk e ezt a programot feltenni-e. Fasza. Fent van.

Vissza az Internet Explorerbe, és újra próba a galéria java appletjét betölteni. Már látszott, hogy megvan a java, de ekkor újra jött a kis sötét effekt, és a kérdés, akarjuk e hogy fusson az alkalmazás amit elindítottunk. Akartuk. Betöltődött az applet, és beállítottam, milyen sebességgel mutassa egymás után a képeket. Majd rányomtam az indításra. (Aki esetleg nem tudná, akkor a java program teljes képernyőn tölti be a galériáról a képeket, így élvezetsebben lehet nézegetni). Nagy meglepetésre ekkor is fekete képernyő jött, és a kérdés, hogy biztosan akarjuk e hogy teljes képernyőn fusson a java alkalmazás. Akartuk, és ezek után ment.

Persze felvetődött bennem a kérdés, hogy ez így fog menni mindennél? Microsoft azt gondolja ez a biztonság ára? Nem irigylem a Vista felhasználólat, mennyi ilyen ablakot kell majd leokézniuk. Persze a dolog kikapcsolható:

start – run – msconfig – Tools / Disable UAC – restart

Ezzel természetesen a “védelmet” is kikapcsoljuk. Az egyértelmű, hogy a Microsoft ezt a biztonsági megerősítést is az Apple OS-éből lopta, de ott a programtelepítéseken, és rendszerszintű módosításoktól eltekintve sose találkozik az ember vele!

Az Apple erre a mindenképp nevetséges dologra egy paródiát jelentetett meg. Érdemes megnézni, bár kiforgatott a dolog, de valóságon alapul. A magyarul feliratozott Apple reklámok az Almalap oldaláról érhetőek el, ez is onnan származik.

Play

Categories: Poén

I+ – 2004. április 10. » « I+ – 2004. április 3.

3 Comments

  1. nekem is van Vistám engem is idegesített benne ez a dolog.. de sztem a Vistát majd le is szedem mert rohattul eszi a ramot (1gb van és alapból 66%-ot megeszik)szal mig nem lesz Mac-em jó ez az xp. De ha minden jól megy nyáron meglesz a gép..

  2. Ez az egesz pont azzal veszti el az ertelmet, hogy az aki nem ert hozza(marpedig a windowsnal eleg jellemzo) az el sem olvassa ezeket a biztonsagi figyelmezteteseket hanem leokezza esz nelkul. Kb ugy mint egy program telepitesenel, sztem nem en vagyok-voltam- az egyetlen aki mar akkor nyomta a nextet reflexbol amikor meg be sem jon a kov kep, csak mar legyen fonn a szirszar amit eppen fel akar tenni az ember! Mennyivel egyszerubb hogy az image be van mountolva es van egy link az adott mappaban az applicationsra iranyitva, es csak radobja az ember, utana ctrl space es spotlightba mar irom is a progi nevet es mar indul is. Semmi cico :) Az osx egyszeru de ertelmes hasznalhatosaganak tudatara csak akkor jossz ra amikor valamit windowsban kell utana megcsinalni. Ha jol tudom a leopardba beletesznek valami hasonlot, ra fog kerdezni hogy milyen programot engedsz ki a netre, kivancsi leszek hogy fogjak megoldani, de remelem nem mennek el ebbe az allando engedelyezesre kattintgatas iranyaba.

  3. En ugy tudom Leopardban, egy “intelligens” tuzfal lesz benne. Ami automatikusan nyitja es zarja a portokat, tanulo modon. Ergo neked nem sok mindent kell “engedejezgetned”, hanem meg fogja tanulni miket hasznalsz miket nem.

    Amugy erre az engedejezem, nem engedejezem dologra a van kulon alkalmazas: Little Snitch egyszer kell definialni mindig a program hataskoert es engedejit utana pedig a listajban tetszes szerint atszabhatod. Eleg kemeny szabalyrendszert letrehozni, bar elismerem picit idegesito tud lenni, foleg az elejen a tanulo fazisaban.

Leave a Reply

Copyright © 2020 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: