Hálózat szimulátor: Packet Tracer from Cisco

Talán öt évnyi tanulmány után sikerült valami hasznosat is tanulni. Ez se inkább a sulimhoz köthető mint inkább a Cisco egy szimulátor-, oktató-, saját programjához. Hálózatok órán tanult unalmas demagóg duma után a tanár úr e programmal illusztrálta a tanult dolgokat. A program bár némi hiányossággal is bír azért a maga nevében egyedülálló.

A Packet Tracer a már említett diagram készítő programra hasonlít, bár nincs olyan szépen kidolgozva. Bal alsó részen tudunk a kategóriákba csoportosított hálózati eszközök közül válogatni, amiket bedobálhatunk a rajztérbe. Ezek után (dupla kattintás segítségével) konfigurálhatjuk is ezeket. Például IP címeket adhatunk neki, nevet stb. Viszont ami megint egyedülálló Desktop résznél mintha tényleges rendszert üzemeltetnénk egy terminál ablakot kapunk. Ahol olyan utasításokat használhatunk mint a ping, ipconfig, traceroute.

cisco

A hálózati egységeket össze is kell persze kötnünk, kábeleznünk. Ehhez szintén lent több féle kábelt is találunk. Persze fontos, hogy jól kell összekötnünk az egyes egységeket. Ha megfelelő kábelezést használunk, akkor zöld kis LED jelenik meg a hálózati egység mellett, ha nem piros. Fontos, hogy a gépeket, egységeket külön is kikapcsolhatjuk, így előidézve például egy áramszünetet. Amennyiben nem akar működni a kábelezés a (villám segítségével) lehetőségünk van automatikus kábelezésre is. Ilyenkor a megfelelő kábel választódik ki automatikusan.

Ha megvan a kábelezés akkor szép és jó minden, de kellene szimulálnunk valami adatáramlást. És itt jön az utolérhetetlen élmény. (A kis levél segítségével) Lehetőségünk van két egység között adatok küldésére. Ezek után kis animáció fogja bemutatni, hogyan is jönnek-mennek az adatok a hálózatunkban. Az animációt akár lépésről-lépésre és folyamatos bemutatás segítségével is megtekinthetjük.

packet tracer 1

Ha még ez se lenne elég, az egyes egységeket akár térkép segítségével is elhelyezhetjük, vagy pedig egy servertermet idéző nézetben nézhetjük meg hálózatunkat. Ekkor pedig a hálózati egységek valós képe fogja helyettesíteni, mintha csak élőben szemlélnénk.

Ebben a progiban a gépek kapnak a legkevesebb szerepet, itt a hálózatok 1.(fizikai) 2. (adatkapcsolati) 3. (hálózati) rétegbeli kapcsolatának megtervezése és mind a 7 rétegbeli tesztelése van lehetőség. Amiket használhatunk benne: PC, Router, Switch, Hub, AP, Szerver, Nyomtató, stb.

packet tracer 2

Működéséről annyi, hogy rákattintasz egy eszközre pl.: routerre, akkor olyan felületet szimulál mintha valóban egy igazi roureten lennél Konzolkábellel bejelentkezve és jó pár parancsot használhatsz. interfészek konfigurálásához, ACL a hozzáférésekhez, NAT, stb. Amit még tud: ACL-s, RIPv1-2, VLSM, DHCP, NAT/PAT, and VLans.

packet tracer 3

A program sajnos csak a Ciscosoknak érhető el, és csak Windows verziója létezik. Aki viszont oktatásra vagy esetleg hálózati szimulációra használná a programot, annak talán jobb megoldás alig létezik.

packet_tracer_feladat
A fenti feladatsor a megfelelő program mentésekkel elérhető itt.

A program hiányosságaként megemlíteném, a Wireless technika hiányosságát, és a kábelezések hosszának megadásának hiányát. Akit érdekel itt olvashat róla részletesen.

Categories: Informatika

8 Comments

 1. Szia!

  Ha a 4.01 verziót nézed van benne PC-be helyezhető WLAN kártya,
  és Wireless eszközök csoportban egy AP.
  Már ez is valami.

  Hali!
  T.S.

 2. Csao,

  Valoban, mar engem is tajekoztattak oran. Bar megmondom oszinten bellitani nem sikerult, hogy menjen adatatvitelt ket AP kozott. :)

 3. Hello!

  A Boson hálózati szimulátorát is feltétlenül próbáld ki.

  Üdv,
  Gyuri

 4. Hmm kosz a javaslatot. Ugy latom ez is kifejezetetn a ciscos dolgokhoz lett fejlesztve. Tul sok vizualis informaciot viszotn nem tudtam rola talalni! :(

  Miben mas vagy tud tobbet mint a packet tracer?

 5. Üdv!

  Alcatel Switch-ekhez (OmniSwitch, OmniStack) esetleg nem tud valaki szimulátort? Persze a legjobb lenne, ha Cisco-s és Alcatel eszközöket egyaránt ismerne…

  Üdv, Joey

 6. Csao,

  Fu, na az teljesen kiesett eddigi palyafutasombol. Szoval nem hiszem, hogy itt fox barmilyen hasznos infohoz jutni! :)

  Nekem ez a progi is nagy meglepetes volt azert irtam rola.

 7. Azért még reménykedem, hátha… 1 próbát megér :) Mindenesetre jól jönne egy Aclatel-Cisco-kompatibilis progi… Üdv, Joey

 8. Sziasztok!

  A http://www.gns3.net/ oldalon lévő emulátort is próbáljátok ki. Ez szerintem a legjobb. Ha van cisco IOS-ed akkor azt tudod betülteni és így egy teljes értékü emulátort kapsz.
  Ez sokkal jobb mint a packet tracer és a boson.

  Üdv,
  Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: