Halott vagy haldoklik a Microsoft?

Véleményem szerint igen. Uralta, és az XP elején érte el a csúcsot a Microsoft. Nagy viták vannak, hogy az ablakos cégnek a Windows-ból, az Office csomagból vagy mely termékéből van/volt legnagyobb bevétele, és persze melyik terméke számít a legjobbnak. Én anno középiskolás koromban váltottam. Már akkor az XP hajnalán lehetett érezni, hogy igenis van helye az alternatív megoldásoknak. Bár partizán akciónak számított, és akkoriban egyáltalán nem volt teljes értékű versenytársa a Windows-nak a Linux (és más Unix rendszerek), mégis sokan, többnyire mélyebb informatikai tudással rendelkezők, belevágtak és elkezdték a saját szájízük szerint alakítani a saját alternatív rendszerüket.

Ekkor indult nagy térhódításának a szabad szoftveres fejlesztés, és vele együtt az alternatív Unix alapú operációs rendszerek. 2007-re mára odáig fejlődött a világ, hogy mindenre van alternatíva, és sokszor jobb megoldás, mint amit a Microsoft kínál. Operációs rendszer, böngésző, kereső motorok, zenés filmes internetes áruházak, fejlesztői környezet és sorolhatnám.

A Microsoft nem tudta uralni, felvásárolni, és eltiporni az összes veszélyesnek ítélt konkurenciáját (ezek többnyire kis egyszerű cégek, emberek), akik mára ellehetetlenítik az ablakos óriást.

A mostani, utolsó döfést talán pont az Apple méri rá. A Linux mindig is a Low-end kategóriás gépeken, buherátori körökbe volt népszerű. Innen kezdett el hódítani. Hisz minden új Windows verzió, új (nagyobb) teljesítményű gépeket követelt meg, viszont ezt nem mindenki tudta vagy akarta meglépni, és így jött az ingyenes alternatíva a Linux.

A Linux mára már komoly és használható rendszerré nőtte ki magát, bár (sajnos egy két dologhoz még mindig szükségeltetik mélyebb informatikai tudás ezért is) félnek még mindig a használatától komolyabb helyeken ahol fontos a jó és cég szintű hardware támogatás. Hisz ki az aki drivereket, és különböző haxor megoldásokat fog keresgetni egy vállalat több száz gépre? E mellett kevésbé látványos és felhasználóbarát (bár ahogy ezt mondtam sokat változott, és fog is még a jövőben) mint más operációs rendszerek. Így a Microsoft főleg alsó szegmensét veszélyeztette az ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer. A profibb, magabiztosabb, üzleti felhasználásban marad a Microsoft előny. És itt jött az Apple.

Az Apple mint prémium hardwareket és számítógépeket gyártó cég, olyan operációs rendszert fejlesztett ki, ami már régóta túlszárnyalja a Windows megoldásokat. Vírusmentes, stabil, szép, és használható. Az Apple régen, és ma újra olyan név amit pedig a komolyabb üzleti körökben is elismernek, és természetesen az adott hardware körökben a támogatottság garantált.

A Google-ről nem is ejtenék szót, szerintem felesleges, hisz mindenki ismeri a sikertörténetet. Minden pozitívumával uralja a jelent, és e befolyás csak nőttön nő. Pedig a Google se épp szent, vannak érdekes húzásai, és pont ezért félnek, hogy egy még nagyobb és még “vérszomjasabb” hatalom válhat belőle.

Én ennyire borúsan nem látom az eseményeket. Én annak örülök, ha mindig van több alternatíva, amik rákényszeríti a résztvevőket másik rendszer támogatására, és ezzel a versengéssel csak mi nyerhetünk.

Végezetül pedig szerepeljen itt egy cikk, ami a Microsoftról és annak haláláról szól. E cikk hozta ki belőlem eme gondolatokat, eredetit lásd itt.

Néhány nappal ezelőtt jöttem rá, hogy a Microsoft halott. Épp arról beszélgettem egy fiatal, startup vállalatokat finanszírozó személlyel, hogy mennyiben tér el a Google a Yahoo-tól. Azt mondtam, hogy a Yahoo a kezdetektől fogva torzult a Microsofttól való félelme miatt. Ezért alakították ki magukról a médiavállalat képét, a technológiai vállalat képe helyett. Aztán rájöttem, hogy beszélgetőpartnerem nem érti miről is beszélek.

Microsoft? Nem mondott semmit, de láttam, hogy nem igazán hitte el, hogy bárki is félhetne a Microsofttól.

A Microsoft a 80-as évek végén való indulásával, már lassan 20 éve vet árnyat a szoftvervilágra. Még emlékszem, amikor az IBM csinálta ezt. Én magam majdnem figyelmen kívül hagytam ezt az árnyékot; sohasem használtam Microsoft szoftvert, így csak közvetetten gyakorolt rám hatást, például ha spamet kaptam. És mivel nem figyeltem, nem vettem észre, amikor az árnyék elhalványult.

Mára eltűnt ez az árnyék. Ezt érzem. Már senki sem fél a Microsofttól. Attól eltekintve, hogy még mindig sok pénzt termel, csakúgy, mint az IBM, de már nem veszélyes.

Mikor is halt meg a Microsoft és miért? Tudom, hogy 2001-ben még veszélyesnek tűntek, mert egy korábbi írásomban foglalkoztam ezzel a témával. Szerintem 2005-ben már halott volt a Microsoft, mivel amikor elkezdtük az Y Combinatort, nem aggódtunk a Microsoft, esetlegesen versenytársként való színre lépése miatt. Igazából, sohasem hívtuk meg őket a befektetőknek, a startup vállalatok részvételével rendezett bemutatókra. Meghívtuk a Yahoo-t, a Google-t és más internetes céget, de a Microsoftot sohasem. Azonban tőlük sem jelezett soha senki, ami azt mutatta, hogy külön világban élnek.

Hogy mi ölte meg a Microsoftot? Négy dolog, melyek mind a 2000-es évek közepén történtek.

A legnyilvánvalóbb a Google. Két dudás egy csárdában nem fér meg, és ebben az esetben a Google az irányadó. A Google a legveszélyesebb vállalat messzemenően a szó pozitív és negatív értelmében is, a Microsoft csak kulloghat utána.

Mikor is tett a Google vezető szerepre szert? Visszamehetnénk egészen 2004 augusztusáig, amikor a Google a tőzsdén megjelent, de akkor még nem fektették le a vita alapjait. Szerintem 2005-ben vették át a vezetést, és a Gmail volt az egyik legjobb példája annak, hogy keresőszolgáltatás nyújtásánál többre is képesek.

A Gmail azt is megmutatta, hogy mennyit lehet kihozni egy webes alapú szoftverből, ha a később Ajaxnak elnevezett technológia előnyeit kihasználják. És ez volt a Microsoft halálának második oka: mindenki láthatja, hogy a desktopok kora leáldozott. Mára elkerülhetetlennek látszik, hogy az alkalmazások a weben legyenek elérhetők, nemcsak az e-mail alkalmazások, hanem minden, egészen a Photoshopig. Ezt már a Microsoft is látja.

Ironikus, hogy a Microsoft nem szándékosan, de segített az Ajax létrehozásában. Az Ajax elnevezés x eleme az XMLHttpRequest objektumból származik, ami lehetővé teszi a böngésző számára, hogy a szerverrel a háttérben kommunikáljon, amíg a lapot megjeleníti. (Eredetileg a szerverrel való kommunikáció egyetlen módja egy új lap lekérése volt.) Az XMLHttpRequest-et a Microsoft hozta létre a 90-es évek végén, mert szükségük volt rá az Outlookhoz. Amit nem láttak az az volt, hogy ez hasznos lehet másoknak is, lényegében mindenkinek, aki azt kívánta elérni, hogy a webes alkalmazások úgy működjenek, mint a desktop alkalmazások.

Az Ajax másik kritikus komponense a Javascript, az a programozási nyelv, ami a böngészőben fut. A Microsoft észrevette a Javascript veszélyét, és próbálta addig hiányosan tartani, ameddig csak lehetett. De végül a nyílt forráskódú világ győzött azáltal, hogy Javascript könyvtárakat hoztak létre, ami úgy nőtt túl az Explorer tudatos hiányosságán, mint fa a szögesdróton.

A Microsoft halálának harmadik oka a szélessávú internet. Ma már mindenkinek lehet gyors internet elérése. És minél nagyobb a szerver felé a “cső átmérője” (sávszélesség), annál kevésbé van szükség desktopra.

A koporsóra az utolsó szöget az Apple ütötte. Az OS X operációs rendszernek köszönhetően az Apple újjáéledt, és ez nagyon ritka a technológia világában. A győzelem annyira beteljesedett, hogy már azon csodálkozom, ha egy olyan géppel találkozok, amin Windows fut. Majdnem minden startup vállalat, amit az Y Combinatornál finanszírozunk, Apple laptopokat használ. Mára minden számítástechnikai szakember Mac-et vagy Linuxot használ. A Windows már csak a nagymamáknak való, úgy, mint a 90-es években a Mac. Így már nem csak a desktop nem fontos, hanem senki, akit érdekelnek a számítógépek, nem használ már Windows-t. És persze az Apple lekörözi a Microsoftot a zenében is, amit a TV-k és telefonok követnek.

Én személy szerint örülök annak, hogy a Microsoft halott. Olyan volt, mint Nero vagy Commodus, olyan gonosz, amilyenné az öröklött hatalom tesz. Mert ha visszatekintünk, a Microsoft monopóliuma nem a Microsofttal kezdődött, hanem az IBM-mel. A szoftverüzletet körülbelül az 50-es évek közepétől 2005-ig monopólium uralta, gyakorlatilag létezésének teljes ideje alatt. Ez az egyik oka annak, hogy a “Web 2.0-át” egy olyan euforisztikus közeg veszi körül, mely azt az érzést sugallja – tudatosan vagy nem –, hogy a monpóliumoknak vége.

Természetesen hackerként nem tudom megállni, hogy ne gondolkodjak el azon, hogy ha valami tönkrement, akkor hogyan lehet megjavítani. Van arra mód, hogy a Microsoft visszatérjen? Elvben igen. Azért, hogy lássuk, hogy ez miként történhetne meg, képzeljük el a következő két dolgot: a, a készpénz mennyiségét, amivel a Microsoft rendelkezik b, Larry-t és Sergey-t, ahogy 10 évvel ezelőtt a nagy keresőprogram cégek háza táján köröznek, és megpróbálják eladni a Google ötletét, de mindenki visszautasítja őket.

A meglepő tény az, hogy kiváló hackerek nagyon könnyen megvehetők olyan gazdag vállalat, mint a Microsoft normái alapján. Már nem alkalmazhatnak okos embereket, de akármennyit megvehetnek. Tehát, ha ismét versenyzővé akar válni, a következő módjai vannak rá:

Az összes jó, “Web 2.0” startup vállalat felvásárlása. Lényegében az összeset megvehetnék kevesebbért, mint amennyit a Facebookért kellene fizetniük.
Mindegyiket helyezzék el a Szilikon völgyben úgy védve, hogy egyáltalán ne kerülhessenek kapcsolatba Redmonddal.
Biztonsággal merem ezt ajánlani, mert soha nem tennék. A Microsoft legnagyobb gyengesége az, hogy még most sem jött rá mennyire gyenge lett. Még mindig azt hiszik, hogy szoftvert tudnak fejleszteni teljesen házon belül. Talán tudnak a desktopok világában, de annak a világnak már vége.

Már most tudom, hogy milyen lesz a reakció erre az írásra. A vezetők fele azt fogja mondani, hogy a Microsoft még mindig rengeteg profitot szerző vállalat, és sokkal óvatosabban vonhatnék le következtetéseket az alapján, amit néhányan gondolunk a mi kis elszigetelt “Web 2.0-ás” világunkban. De a vezetők fiatalabbik fele arról panaszkodik majd, hogy ez már régi hír.

Ez az írás Paul Graham véleménye alapján készült, ami a következő linken olvasható: http://www.paulgraham.com/microsoft.html

Halott vagy haldoklik a Microsoft?” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Visszajelzés: blackblog
 2. szvsz. halott. De ez mar regi hir : )
  Mikor bevezettetem a netet otthonra, ugy dontottem felteszem kedvenc linux disztribemet a Kubuntut. Kicsit feltem ettol mert a felesegem hevesen tiltakozott. Azota ugy vagyunk, hogy otthon kuncsorognom kell gepidoert.Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a haztartasokban is nagy teret fog vesziteni az ablakos, de az internet terhoditasaval es a felhasznalok informatikai tudasaval aranyosan csokken a piactere.

  A cikk kapcsan jott a nagy otlet: egy mobil internetezo gep, ami olyasmi, mint egy pda csak rakotheto monitor (esetleg tv) es rendes billentyuzet. Minimal (esetleg bovitheto) tarral, sok memoriaval, bongeszovel mint egyetlen futo progival. Persze olcsoer, nem mint iPhone baratunk. Tudom. Az mindent tud.: )

 3. Szoval lassan venni kell egy 2. gepet (remelem akkor mac mac-et, azert is oda lesz majd az asszony :D)… :) A masik meg latok fantaziat az otletedben, szerintem pont ezt az igenyt akarja az iphone (hogy milyen sikerrel majd elvallik) meglovagolni. Egyszeru, szep hasznalhato alap netes szolgalatatasokat ellato kezi szamitogepet.

  Anyukam 2007-re ert el oda hogy netezne levelezne, szivesen, neki masra nem is kell gep. Igy asztali gep kilove. Most vmi normalisabb (nem batar nagy es nehez gep) is 100eHuF korul kezdodik, es ugye az akkor mar viszonylag elavult, hasznalt gep. Most egy iPhone hasonlo arkategoriaban teljesen jolenne neki… Amivel levelezni, bongeszni, kepeket rendezni, zenet tarolni lehet. De ha te csinalsz ilyet, az is erdekel :D

 4. Érdekes gondolatok. Nem használok windowst már ’99 óta, csak ha kell valakinek segítség, akkor bootolok. Ennek ellenére azért nem temetném a microsoftot. A Leopard késik, ami a vistának jó. S amíg az apple csak saját hardware-en árulja az OSX-et, addig az összes “mezei pc” használó windowst fog használni. Linux, *bsd, solaris még mindig kínai, kockáknak készült OS az átlag ember számára.

  off:
  a román IP-vel nevezhetnél: http://webisztan.blog.hu/2007/04/17/roblogfest_2007_magyar_roman_blogverseny
  :-D

  /off

 5. Barmi lehet…

  Viszont a roman blogversenyrol akkor itt is irok par szot. (ERTSD MAR MEG HOGY NEM ROMANIABA VAGYOK! :P) Megneztem a nevezett oldalakat, kulonosen az IT- resz erdekelt. 3 blog volt. Ebbol 1 nem mukodott… 1 angol nyelvu volt, es konkretan autokro szolt, a masik pedig viszonylag egyszeru, es tv-s politikas posokat tartalmazott (atlag eletes)… Szoval vhogy 1 picit elszomorito volt. Gondoltam hogy lesz par egyszerubb hazi blog, de biztam benen komolyabbakat is talalok, amiket olvashatok a jovoben is :(

  es vegul: ERTSD MEG HOGY NEM ROMANIABA VAGYOK! :) vagy mondj le :P

 6. Ezt sztem az se hiszi el aki leirta, amilyen reszesedese van az msnek abbol nem hiszem hogy ez kovetkezne. Hosszutavon mindenkepp csokkenie kell a reszesedesenek, de a vallalati szferaban tul kenyelmesek(vagy csak nem eleg batrak) a rendszergazdak ahhoz hogy lecsereljek a jolbevalt win szervereket, klienseket olyanra amivel nekik csak tobb kinlodas jut. Ezen a piacon meg sokaig ott lesz a win, ez ketsegtelen sztem, es ha jol tippelem megjobban fognak koncentralni erre a piacra.
  Tovabba minel nagyobb szeletet hasit ki az apple az os tortabol egyre jobban fogjak hasonlitani az emberek az mshez, sztem ez is elkerulhetetlen, igy is vannak dolgok amin kicsit fennakad az ember(bloggerperek, drmhez valo hozzaallasa, es a kedvencem a fizetos fullscreen quicktimeban :) )
  De ezzel az userek csak jol jarhatnak, pl szabvanyok komolyabb tiszteletbentartasa a cegek reszerol a kompatibilitas miatt…remeljuk.
  A linux az ingyenessegevel es a hasznalhatosaga reven sztem par even belul fel fog erteklodni es jopar szazalekot elsziv a ket nagy konkurens elol. Es az sem mellekes hogy a jatekipar atvandorol a konzolokra,szal az sem lesz majd visszatarto ero a valasztasnal hogy nem futnak a jatekok sem linuxon sem osxen.
  Az osxnek es a windowsnak nagyon innovativnak kell lennie hogy megis azt vegyek majd meg az emberek, de az OSS kozosseg is reagal es nagyon hamar megszuletik az alternativa ami tul is szarnyalhatja az eredeti elkepzelest(spotlight-beagle,aero-beryl,compiz)
  5 ev muva milyen szepen is mutatna:win60-70%,mac15-20%,linux-15-20% de lehet tul optimista vagyok :)

 7. Junior. Hat en nemtudom, picit osszevissza irasnak tunt most amit hozzaszoltal. En ismerem az aranyokat a bix-be, milyen aranyba vannak az internetes magyar oldalakat kiszolgalo servereken az OS-ek. Ezeknek szinte elhanyagolhato szazaleka windoz. A sok apro problema es nem megoldott probleman tul, baromi nagy eroforras kell. Kisebb irodakban is linux az alap. Itt csak uzleti celu vallalati rendszereknel jonnek szoba windoz serverek (Lasd leendo munkahelyemen). De szerintem nem is ez a meghatarozo. Hanem 1, oktatasba, 2, kozigazgatasban, 3, mas allami onkormanyzati kozbeszerzes altal tamogatott helyek eseteben. Epp azert mert amit munkahelyen, iskolajaban tanul, ismer meg az ember, azt fogja otthon is tobbnyire hasznalni.

  Windows meg mindenhol megbukott mar szerintem. Oke, hogy van, es Magyar honba minden evben sulyos penzekert a kormany kivasarol minket (illegalis felhasznalokat) a szarbol. De mindenki unja mar (akinek nem tomik a zsebet). EU-s palyazatoknal is tamogatjak az alternativ megoldasokat. EU-s hatalmas bunteteek MS ellen… Sorolhatnam. Megkerdezed egyembert, o Britsontan tanul, es csak Linuxokon tanulnak, es az egyetemen kifejezetten “korlatozzak” a vista hasznalatat…

  Tehat az a befolyast a multbeli dolgok hozzak. Uj gep vasarlasanal szerintem mar igenis van aki alternativat valaszt… De ki kell noni ezt a mostani gepparkot es technikat. Ennyi :) En igy latom. Es en is optimista vagyok! :)

 8. Semmi gond, nincs harag, csak mindenkinek manapsag ez jut egybol eszebe… :P ( Veletlenul ;) ) A hirt en is olvastam, azert reagaltam is kulon ra. :)

 9. junior hozzaszolasaval vitatkoznek. A cikkben is benne van, hogy hasonloan az IBM esetehez az ms piaci reszesedese tovabbra is nagy lesz, de mar nem kell attol tartani, hogy bekebelez es elnyom mindent. Abban viszont egyetertek, hogy ezt a piaci reszesedesert meg fognak ok kuzdeni. Napokban olvastam, hogy belekapott az Adobe altal uralt piacba is (Sylverlight) Ez is mutatja hogy mindent megprobalnak, de valahogy nem az igazi.
  “a vallalati szferaban tul kenyelmesek(vagy csak nem eleg batrak) a rendszergazdak ahhoz hogy lecsereljek a jolbevalt win szervereket, klienseket olyanra amivel nekik csak tobb kinlodas jut.”
  Ez a mondat tobb helyen santit:
  -a dontest tobbnyire nem a rendszergazdak hozzak,
  -a windowsnal semmi nem jar tobb kinlodassal.

  Az uj monstrum a google: elnyom, bekebelez. Korvonalazodni latszik, hogy a neten mindent o akar maganak.

  Szoval szeritem az ms, mint informatikaban meghatarozo ‘jelenseg’ haldoklik, nem mint ceg.

 10. A statisztikanal a kerdes mindig az hogyan irjak. :-)
  Az jut eszembe mikor a Pan Am legitarsasag a csucson volt es ugy nezett ki legjobb uton halad a ‘vilag egyetlen legitarsasaga’ cim fele nehany elvetemult azt mondta itt a VEGE. Hasonlo statisztikakat rangattak elo. A Pan Am egy nagy legitarsasag.

 11. Latom van nemi ellentmondas a velemenyek kozott, de valszeg nem veletlenul. Felreertes ne essek, en is jobban orulnek ha kiegyenlitettebb lenne a piac, de en ugy erzem hogy kozel sem halott a ms, ehhez nagyon elfogultnak kellene lenni hogy valaki ezt mondja. Bar ez iszonyatosan komplex kerdes, nem lehet osszefoglalni ket mondatban. En nem az it szektorban dolgozok, de jartam mar par cegben, linux szervert egy 20 fosnel kisebb cegnel lattam eddig, multi ceg(ek)nel meg hajlandosag sem volt hogy esetleg unix alapu rendszerre terjenek at mert a globalis kozpontban is egyertelmuen arra voltak raallva. Hogy a windowsal nagyobb lenne a kinlodas az sztem nem allja meg a helyet, ezt nem is ertem miert mondtad?! Egy rendszergazda pedig nagyon is donteshozo pozicioban van, hisz o be tudja magyarazni a hozza nem ertoknek hogy miert nem erdemes valtani az ujra, vagy akar elofordulhat ellenkezoje is amikor o szorgalmazza. De igazabol nem is szerverpiacra gondoltam en hanem inkabb a desktop/workstartion -re. Olyan uzleti notebookot lattatok mar amin nem windows volt? Mert en nem sajnos. A kozszferaban valoban ideje lenne mar az mstol valo fuggosegtol megszabadulni, de ketlem hogy az ms szemszogebol ez akkora piac lenne, bar elso hallasra soknak hangzik az a penz amit egy ev alatt rajuk kolt a kormanyzat, de inkabb az uzleti elet es a home userek az a piac ahol a valtozasnak be kellene kovetkezni hogy csokkenjen a monopolium. Hat a bix statisztika sztem nem az ms reszesedeset mutatja, hisz azok azer komolyabb szerverek nagy kiszolgaloteljesitmennyel.

 12. Sokan sokfele keppen latjuk, de akkor aljon itt e beszelgetes meg 10-20-100 ev mulva is (:P) hogy utolag meglassuk ki hogy gondolta, es a vilag apro valtozasai vegul hova valtoztak…

 13. 10-20-100 év? hülyeség. az informatikában már a tíz év is óriási idő tele mérföldkövekkel, amelyek egyre gyorsabban követik egymást.

  arról meg, hogy az apple lenyomja a microsoft-ot az a véleményem, hogy egyszerűen hülyeség. az apple-hype lelóhad egy-két éven belül, amint jobs kolléga visszavonul a cégtől.
  ugyanez nem lesz igaz az ms-nél. a microsoft olyan szinten bebetonozta magát mindenhol, hogy óriási dózerek kellenek ahhoz, hogy mindezt fel lehessen váltani google- vagy linux cuccokkal. a hétköznapi user microsoft-ot használ és azt is fog még sokáig. és a hétköznapi userből van a világon a legtöbb nem pedig szerver-informatikusból és startup (azmegmiafasz) vállalati dolgozóból. az átlaguser még mindig csodálkozó szemekkel néz a linuxra és a mac-ecre, de igényük továbbra sem fog nőni ezirányba.
  amíg nincsenek normális nagyvállalati rendszerek osx vagy linux alá (googleos alá -nyeknyeknyek-hihi-huhu-haha) pl. sap, addig a microsoft egyeduralkodó lesz a vállalatoknál (is). és ez a közeljövőben nem fog változni.

  mellesleg az apple egyre szarabb termékeket gyárt szoftver és hardver téren egyaránt, csak a szemellenző még túl nagy. de majd kinyílnak a csipák, ahogy nő az apple elterjeddtsége.

 14. Nem szeretnek belemenni josolgatasokba, mert a legnagyobb suletlensegek jonnek ki belole, ha valaki utolag visszanezi ki mit mondott. De itt nem is errol van szo szerintem, hanem – ahogy mar irtam – magarol a jelensegrol, amitol par eve meg nagyon is sokan feltek. Arrol van szo, hogy az informatikaban a szoftver vilagban jelen levo cegek hogyan viszonyulnak, mennyire felnek egy monopol helyzetben levo oriastol. (nem tudom sala hol olvasott googleOS-rol). Ez a verengzo orias-szornyeteg nincs tobbe, akivel annyit riogattak a fiatal informatikusokat.

  Szerintem sem az Apple, sem a Linux (meg annyira sem) fenyegeti a microsoftot. A legnagyobb ellenseg – ahogy az lenni szokot – a microsoft.

 15. Nézzük már meg hogy egy komolyabb vállalatirányítási rendszer bizonyos méret fölött milyen vason és oprendszeren fut. RS-6000? AIX? Na az sem M$ ha jól látom :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük