Google térképen lesni a magyar hont

Ezt is megéltük. Apukám a hír hallatán nagyot sóhajtott. Mostmár lehet a magyar hon kiemeltebb régióit pásztázni az űrből. A Google az elmúlt hetekben jelentős mértékben bővítette a Föld különböző területeiről hagyományos és műholdas nézetű térképeket is kínál Google Map szolgáltatását. A fejlesztésnek köszönhetően a korábban gyakorlatilag csak Észak-Amerika területére korlátozó térkép-szolgáltatás Nagy-Britannia, a Közel-Kelet és Európa országainak részletes térképeivel is bővült – köztük Magyarországéval is.

A most elérhetővé vált új régiókhoz elérhető térképek minősége és mélysége meglehetősen széles skálán helyezkedik el, de a nagyobb városok és a fontosabb ipari régiók általában mindenhol a legnagyobb felbontásban is elérhetőek.

Budapest területén például olyan mélységben is be lehet nagyítani a műholdas fotókba, hogy akár egyes parkoló autók is felismerhetővé válnak, de a Balaton környéke vagy a Dunántúl térképeinek részletességi szintje mellett még a nagyobb épületkomplexumok azonosítása még alapos helyismeret birtokában is komoly kihívást jelenthet.

google_budapest.jpg

Az említett régiókról a műholdas fotók mellett természetesen szintetikus térképek is elérhetőek, bár érdekes módon ezek néhol a mesterséges égitestek segítségével készült változatoknál kevésbé részletes kidolgozottsági szintet képviselnek.

Személy szerint én megpróbáltam a kis városom, Debrecen területeit is górcső alá venni, de sajna csak a képen látható szintig lehet zoomolni még. Viszont ez is valami… talán hamarosan már benézhetek az ablakomon is.

debr_geo.jpg

A Google Maps bővített szolgáltatását az érdeklődők továbbra is maps.google.com címen érhetik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük