Google talk új piacon a kereső óriás

Mindegyik nagy internetes cégnek van már csevegőkliense, ezért a Google is készített egyet. Az új szoftver sajnos keveset mutat meg a keresőóriás szolgáltatásaiból, pont az hiányzik belőle, amiért talán érdemes lenne váltani.

Egyszerű kis program a Google Talk. Telepítője kevesebb mint egy megabájtos, kezelőfelülete ugyanolyan minimalista, mint az online keresőé, és az ég egy adta világon semmi sem utal arra, hogy a szoftvert egy több milliárd dollárt érő cégóriás fejlesztette ki, amelynek még számos népszerű szolgáltatása van.

A Google Talk kizárólag a Gmail rendszerével működik együtt szorosan: a csevegőben ugyanazt a felhasználónevet és jelszót kell bepötyögni, mint a levelezőben, amely egyben azt is jelenti, hogy csak azok cseveghetnek, akiknek van már ilyen postafiókjuk. (Gmailes címet csak meghívóval lehet szerezni.) A Google Talk egyébként modulként dokkolható a Desktop Search kedden bemutatott új változatának a paneljára, de az integráció sajnos egyirányú, azaz a vékony keresősáv nem jeleníthető meg a csevegő ablakában.

Mikrofonnal és fülhallgatóval felszerelt számítógépen internetes telefonként is működik a Google Talk, viszont az offline ismerősöknek eléggé körülményesen lehet levelet küldeni, mert ilyenkor a Talk csak egyszerűen böngészőben megnyitja a Gmailt.

Egyelőre csak Windows oprendszeren fut a csevegő, de mivel a szoftver a nyílt forráskódú Jabber szabványaira épül, a felhasználók az Apple iChat, Gaim, Adium és Trilian kliensekkel is elérhetik a hálózatot, amelyek más rendszereken is futnak.

A Google legutóbbi lépései – az új asztali kereső és a csevegőprogram bemutatása – jól mutatják, hogy az online keresésben piacvezető vállalat ugyanolyan széles körű szolgáltatást akar nyújtani az internetezőknek, mint legfőbb vetélytársai, az AOL, Microsoft és Yahoo. Az élesedő versenyben azonban nemcsak az számít, hogy e cégek milyen vonzó szolgáltatásokat tudnak nyújtani, hanem az is, hogy melyikük tudja azokat átfogó csomagként eladni a felhasználóknak. A Google-nak például van saját levelezője, hírkeresője, árkeresője, blogmotorja, asztali keresőszoftvere, képszerkesztője és műholdas térképszolgáltatása, de ezeket nem köti össze egy olyan nagy és színes portál, mint amilyen a vetélytársainak van.

Egy kis külön csemegépp pedig itt van 10 lépés arról, hogy konfiguráljuk iChatünket a Google talkhoz:

1. Open iChat.
2. From the iChat menu, select ‘Preferences…’
3. Click ‘Accounts’ along the top of the dialogue box.
4. Click the ‘+’ button along the bottom to add a new account.
5. Select ‘Jabber Account’ from the ‘Account Type:’ drop-down menu.
6. Enter the following information in the appropriate fields:
* Jabber ID: Your full Gmail email address (including ‘@gmail.com’)
* Password: Your Gmail password
* Server: talk.google.com
7. Click ‘Add.’
8. Highlight your new account in the ‘Accounts’ section, and then click ‘Server Settings.’
9. Enter the following information in the appropriate fields:
* Server: talk.google.com
* Port: 5223
10. Check the boxes next to ‘Connect using SSL’ and ‘Allow self-signed certificates.’ You don’t need to check the box next to ‘Warn before password is sent insecurely’ — your password is always secure with Google Talk.

Congratulations! You are now ready to connect to the Google Talk service using iChat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük