Fürgébben induló rendszerek az Inteltől

A napokban megrendezett tajvani Intel Developer Forumon az amerikai vállalat bemutatott egy eljárást, amellyel jelentősen gyorsabbá tehető a rendszer bootolása, és csökkenthető a szoftverek indításának ideje. A Robson kódnevű megoldás technológiai szemszögből nem hoz újdonságot, lényegében a merevlemez munkáját kiegészítő flash memóriáról van szó, mely az Intel által fejlesztett szoftvernek köszönhetően a felhasználó számára kvázi láthatatlanul simul a rendszerbe.

A tartalmát áramellátás nélkül is megőrző NAND flash tárolóról a megszokott idő töredéke alatt feláll a rendszer, ráadásul megspórolja azt az energiát, amit a művelet alatt különös igénybevételnek kitett merevlemez használt volna fel. Utóbbi szempont azért különösen fontos, mert a Robson célterületét elsősorban a noteszgépek jelentik, ahol a kis fogyasztású flash memória az akkumulátoros üzemidőre is jótékony hatással van.

Az idén áprilisban a Microsoft és Samsung egy közös prezentáció alkalmával bemutatta a Robson képességeit. Egy tipikusan 4 órát működni képes akku további 36 működési időt percet nyert és a fejlesztések célja, hogy ezt az eredményt megduplázzák. A Macenstein.com forrása szerint az Apple szintén fel szeretné használni a Robson-féle technika megoldást termékeiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük