FreeNAS 0.7.1 áttekintés és installáció

A FreeNAS egy kifejezetten adattároláshoz és NAS funkciókhoz kifejlesztett FreeBSD-re alapuló operációs rendszer. Az IT szektorban pedig elég nagy az igény egy ilyen rendszerre, főleg ha még ingyenes akkor érdemes megnézni mit is tud.

A napokban jelent meg egy nagyobb stabil kiadás a FreeNAS-ból. Ez a 0.7.1-es verziószámot viseli magán, és ez az amit én is letöltöttem (innen) és most megpróbálok bemutatni.

Előnézet

Nézzünk néhány zord rendszerjellemzőt:

Alap rendszer: FreeBSD 7.2 (Ehhez tartozó támogatási lista itt)
Támogatott processzor architcetura: i386 és amd64
Minimum háttértár igénye: 128 MB
Minimum memória igény: 256 MB RAM (ZFS esetén viszont minimum 512 MB RAM)

Disk Volume kezelés

 • ZFS
 • Software RAID 0,1,5
 • UFS, Ext2/3, FAT, NTFS
 • MBR és GPT partíció
 • iSCSI initiator

Hálózat

 • 802.1q vlan tagging
 • Wireless
 • link aggregation
 • Wake On Lan

NAS Hálózati protokollok

 • SMB/CIFS (Samba)
 • AFP (Netatalk)
 • NFS
 • FTP (ProFTPD)
 • TFTP (tftp-hpa)
 • RSYNC (client/server)
 • Unison
 • SCP (SSH)
 • iSCSI target

Extra funkciók

 • Bittorent client (Transmission)
 • UPnP server (FUPPES)
 • iTunes/DAAP server (Firefly)
 • Webserver (lighttpd)
 • Network bandwitdh measure (Iperf)

Monitorozás Riasztás

 • S.M.A.R.T (smartmontools)
 • Email alert
 • SNMP
 • Syslog
 • UPS (NUT)

Ahogy jól látszik, gyakorlatilag támogatás szempontjából szinte mindent tud ami szóvá tehető, az egyetlen komoly hiányosság a rendszer szintű redundancia, clusterezés.

Installáció

Magam azt LIVE változat ISO file-át töltöttem le, és a következő virtuális konfigurációhoz csatoltam hozzá:
– CPU: 1 mag (2.921 GHz)
– RAM: 512 MB
– NET: 4 darab hálózati kártya ugyan abban a VLAN-ban
– DISK: 3 x 1GB és 3 x 2GB

Boot menü különböző opciókkal

A felbootolt live rendszer menüje fogad

Nem fogom bemutatni az összes menüpontot, majd csak az installálás után. Viszont fontos megjegyezni, hogy LIVE rendszerként is teljes értékű rendszert használhatunk, nem feltétlenül kell telepíteni.

Válasszuk ki a 9-es, Install menüpontot

Az első három pont az installáláshoz tartozik, míg az utolsó három az upgrade-hez, ha egy régebbi verziót kívánnánk frissíteni. Itt is külön tudunk beágyazott “embedded” rendszert, vagy “FULL” teljes rendszert telepíteni. Én ez alkalommal a FULL install-t választottam a menüből.

Figyelmeztetés és jóváhagyás

Válasszuk ki, honnan akarunk installálni

Válasszuk ki, melyik disket akarjuk használni a rendszer telepítés számára

Első fájó pont, nem lehet semmilyen RAID vagy más tárolási hibatűrésre felkészíteni a rendszer installáció alatt, vagy titkosított filesystem-et készíteni.

Mekkora legyen az OS partíció mérete?

Adjunk SWAP-ot is, biztos ami biztosMaga az install és a logolásaVegyük ki a CD/DVD médiát, az én esetemben ISO-t, és nézzük a gép indulását

Console menü és konfiguráció

Bootolás után a rendszerünk DHCP alapján kapott IP alapján, alap beállításokkal készen áll a használatra. Ha jól megnézzük akkor a 9-es, install menüpont eltűnt, ez is jól jelzi, hogy már nem a LIVE rendszert használjuk.

Nézzük milyen menüpontokon keresztül tudjuk console módban vezérelni a FreeNAS rendszerünket.

Assigned Interface: Hálózati interface és link detektáláshoz menüs segítség
Set LAN IP address: IP megadása a rendszerünk számára. Ha manuálisan akarjuk osztani, akkor azt szintén itt tudjuk beállítani.
Reset WebGUI password: Ha elfelejtettük a WebGUI jelszavát, itt tudjuk visszaállítani az alapértelmezett admin/freenas -ra.
Reset to factory defaults: Minden beállítást visszaállít az alapértelmezettre. (telepítés utáni állípot)
Ping: Hálózati tesztet végezhetünk a FreeNAS alól.
Shell: Egy bash shell-t kapunk, amin a FreeBSD rendszeren garázdálkodhatunk szabadon.
Reboot system: újraindíthatjuk a FreeNAS-t.
Shutdown: Leállíthatjuk a FreeNAS-t.

WebGUI konfiguráció

Maradjunk annyiban, hogy a Webes adminisztrációs felületre kiforrott az adminisztráció, ha fontos belepiszkálni lehet a console-n keresztül is, de nem ajánlott. Többek között alapból SSH server se fut rajta.

A webes interface alapból nem használ SSL-t, így a sima 80-as portra kell csatlakozunk, ami végül is nem egy nagy érvágás, ha csak belső hálózaton használjuk. Arra vonatkozó információt nem sikerült találnom, hogy mégis milyen böngésző követelményei vannak a webes felületnek. Én magam Firefox 6.3.6-al teszteltem és minden funkció megfelelően működött vele.

Írjuk böngészőnkbe a CONSOLE felületen beállított és kijelzett IP-t

Bejelentkező képernyő rendszer információkkal

Menüpontok

System

Itt kifejezetten a rendszer számára elérhető beállító, illetve vezérlő menüpontokat találunk.

General: Alapvető rendszer információkat tudunk beállítani, illetve jelszót változtatni.


Advanced: Továbbra is a rendszerhez kapcsolódó, viszont már komolyabb beállításokat tehetünk meg. Tipikusan email, tproxy, swap, cron, sysctl beállításokhoz.

Packages: Számomra teljesen üdvözítő módon lehetőség van bármilyen FreeBSD csomag telepítésére innen.

Backup/Restore: Routerek webes felületéhez hasonlóan itt is minden beállításunk elérhető egy XML fileként, amit tudunk archiválni és szükség esetén újratölteni.
Factory Defaults: A telepítés utáni (gyári) beállításokra visszaállhatunk.
Reboot: A rendszer újraindítása.
Shutdown: A rendszer teljes leállítása.
Logout: Kiljelentkezés a webes felületről

Network

Interface management: Itt tudjuk több hálózati kártya esetén lekezelni, hálózati interface-ket. Nagyon helyesen lehetőség van VLAN ok kezelésére, mi több LAGG (Link Aggregation and Failover)-re is. Fontos, hogy itt bármit babrálunk a beállítások inicializálásához reboot szükséges.
LAN managment: Itt kifejezetten IP beállításokat tehetünk meg, IPv4 ill, IPv6, illetve MTU értékek.

(Amennyiben konfiguráltunk be több OPT névvel látszó interfacet, akkor a menüben meg fog jelenni azon hálózati interfacek beállítása is a LAN management alatt. Maga a felület viszont ugyan az lesz mint a LAN management esetében.)

Hosts: Számomra egy /etc/hosts.allow és /etc/hosts.deny file egybemosása. Tehát tetszőleges service-hez tudunk HOST alapú ACL szabályokat írogatni.


Static routes: Nem kell róla sokat beszélni statikus route szabályokat tudunk felvenni tetszőlegesen és egyszerűben a webes interface segítségével.
Firewall: Egy egész szép, és átlátható firewall-t is kapunk a rendszerhez. Alap helyzetben nincs bekapcsolva. Lehetőségünk van a szabályok exportálására és importálására.

Disk

Management: Egyik legfontosabb menüpont. Itt tudjuk definiálni a NAS storage-nk számára a használandó erőforrásokat és hogy azt hogyan, miként használja. (Ugyan itt tudunk iSCSI initiator-ral iSCSI block device-ket is elérhetővé tenni a NAS számára.) Habár van egy Rescan Disks gomb itt, eddigi tapasztalatom szerint (VMWare) online disk hozzáadásakor nem ismerte fel automatikusan, reboot kellett.

Most akkor adjuk szépen hozzá a diskeket, amiket én elérhetővé tettem. Először is a legördülő listából válasszuk ki melyik disket akarjuk beállítani. Viszonylag sok dolgot be tudunk a disk esetében állítani. Az transfer mode típusát (különböző PIO/DMA módokat); azt, hogy mennyi inaktív idő után kapcsolja ki a diskeket, milyen Power Management-et akarunk használni rá (kell a kakaó, tehát mindig menjen mint az állat, vagy, takarékosan menjen a legkisebb áramot használva), plusz külön a zajosságra való tekintettel is tehetünk beállítást. Természetesen itt található a SMART report bekapcsolása is, ami nem értem alapból miért nincs bekapcsolva, de itt megtehetjük természetesen. Az utolsó rész pedig a funkció szempontjából a legfontosabb, hogy milyen típusú disk is legyen belőle. A lista nagyon gazdag, titkositott disktől kezdve, ZFS, raid, stb.

Én a következő struktúrát alkottam meg:

Fontos, hogy minden beállítást le is kell APPLY-olni, csak akkor állítja elő. Addig csak Initializing sátuszban fognak állni a diskek.

Software Raid: Amennyiben definiáltunk RAID diskeket, itt van lehetőség azokból a tényleges RAID device beállítására. Van minden féle lehetőség, sőt a RAID device esetén a balace algoritmus meghatározására is lehetőségünk van. Ez külön öröm számomra.Encryption: Itt tudunk disk-ket titkosítással ellátni. Sajnos a meglévő RAID tömböt nem volt hajlandó kezelni, csak disket adhattam meg. Sajnos, ahogy az látszik előre kell gondolkodunk, mert a titkosításnál minden adat el fog veszni, már ha volt rajta előtt valami.

ZFS: Ez a fajta ZFS kezelés egy kicsit furcsa volt nekem. Ugyanis először a diskekből Virtual Device-t kell gyártanunk. A megjelölt diskeknek megmondani, hogy mennyi és milyen rendszerben kapcsolódjon össze. Ez már a zpool lesz. Majd külön a Management részen kell a Virtual Device-t nevesíteni, mountpointot definiálni, és ebből a két menüpont alapján áll össze a zpool.


Amint ez megvan Dataset alatt tudunk tényleges volume-ket létrehozni a zpoolunk-at felhasználva.

Én a következőket állítottam be:

Amúgy információ kinyerés szempontjából a ZFS menüpont nagyon jó. Ezzel a virtual device zpoolos dologgal viszont szemeztem egy darabig.

Format: Itt tudunk diskeket valamilyen filerendszerre megfogmázni.

Mount Point: Itt tudunk külön diskeknek, és akár ISO file-nak is mountpointokat definiálni, illetve az egész mountolást a rendszerünkre beállítani. (FSCK-zni is itt lehet)

Services:

Magam nem tudok olyan dolgot mondani, ami hiányozna ebből a felsorolásból. Szerencsére van egy Status menüpont is, ahol mint lista szerűen tudjuk be-ki kapcsolgatni ezen service-ket.

Természetesen minden service-hez lehetőség van aprólékos beállításra, én magam nem találtam olyat bárhol, amit hiányoltam volna.

Access

User and Groups: Helyi /etc/passwd file alapú user kezelés.

Active Directory: Lehetőség van a felhasználók egy meglévő Active Directory-ból való azonosítására a következő szolgáltatásokhoz: SMB/SSH/FTP/AFP és maga a rendszer.

>

LDAP: Lehetőségünk van a felhasználók kezelésére egy külső LDAP servert használni.

Diagnostics:

Ez alatt a menüpont alat gyakorlatilag minden fontis információ elérhető a FreeNAS rendszerünkről.

Log: Minden log file megtekinthető és letölthető
Information: Kis menüpontokban skatulyázva minden service, szolgáltatás, disk, volume státusz információját le tudjuk kérni.
Ping/Traceroute: Itt tudunk hálózati teszteket végezni a rendszerünkről.
ARP tables: ARP táblákat kérhetjük le.
Routing tables: A hálózati IPv4 és IPv6 táblákat kérhetjük le.

Advanced

File Editor: Webes felületről editálhatunk akármilyen szöveges file-t. Plusz Highlightolás is bekapcsolható.
File Manager: Egy viszonylag butácska és puritán file kezelő, de ha valamit mozgatni kell, akkor hasznos tud lenni. Sajnos feltölteni vele nem lehet.
Command: Parancsot, scriptet, php kódot futtathatunk a rendszerünkön, ebből a menüpontból.

Help

Az itt lévő menüpontok, mind mind egy külső hivatkozások a FreeNAS weboldalaira.

Összegzés

A FreeNAS egy nagyszerű OS, ha valaki NAS építésén gondolkozik. Látszik, hogy a srácok minimal igényekből építkeztek. A tesztem folyamán sok funkció bekapcsolása mellett se sikerült nagyobb memória felhasználásra sarkalnom az OS-t.

Gyors, egyszerű okos. Amit én hiányolok belőle a kicsit enterprise módú gondolkodás. Kiforrottabb és változatosabb telepítés, illetve clusterezési lehetőség. Akkor viszont nagyon komoly vetélytárs válhat belőle. Most még igazán, egy profi otthoni megoldásnak tudnám definiálni.

Ha hozzávesszük, azt hogy menyire elterjedt megoldás, illetve a fejlesztése milyen aktívan, és milyen régóta folyik, akkor érdemes erre alapozni otthoni rendszereket. Nem fogja megbánni az ember.

FreeNAS 0.7.1 áttekintés és installáció” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Szia!

  Rátaláltam erre a leírásra és nagyon tetszett. Gondoltam kipróbálom, letöltötem, kiírtam de bootoláskor kiírja, hogy nem bootolható lemez.
  Rosszul csináltam volna valamit?

 2. Hi,

  Koszonom. Milyen VMWare kornyezetben probaltad?

  Esetleg, nem fejelettted beikszelni azt hogy az iso imaget indulaskor is toltse be?

  MiszterX

 3. Ezt a verziót írtam ki:
  FreeNAS-i386-embedded-0.7.2.5543
  Egy régi laptopra próbáltam feltenni, gondoltam így megoldható a szünetmentesség is :-)
  Igazgából nem nagyon konyítok linuxos rendszerekhez csak hobbiból bróbálok ki mindent ami megtetszik.
  Esetleg tudsz linket küldeni olyan iso file-ról amit ha kiírok el is indul?

  1. én is azt az iso-t töltöttem le, és müxik…. a cd kiírása sikeres volt? (az iso-t mint lemezképet írtad ki?)
   több info kellene…

   1. Ugyan úgy írtam ki mint minden mást: betettem daemon-ba és cd copy.
    De megpróbálom még 1x kiírni, mert az kiírást nem az én gépemen csináltam.

    1. Szerintem it a hiba… ne mountold fel a daemon-ba.
     pl neró prg, lemezkép felírása….

     ha csak másolod a filéket, a boot rész nem lesz jó…
     így már érthető a fel nem bootolás..

     1. Sikerült bootolható CD-t kreálnom :-) de elakadtam….sajnos nem vagyok linuxban jártas.
      Felvettelek msn-re ha nem baj.

 4. háááát ebben lesz egy kis bibi :-) nem msn-ezek…

  OFF
  inkább emil: uzoliu kukacz gMaIl pötty COM ha tudok szivesen segitek… ha van gmail-ed ott is chatelhetünk..
  ON

 5. Sziasztok!

  A mai napot a FreeNAS bütykölésével töltöttem. Több probléma is adódott, de hárítottam őket, de a kezdeti fülig ér a szám állapottól eljutottam a kár volt állapotig. Szeretném, ha tudna valaki segíteni:

  Próbáltam három verziót: 7.2 stable, 7.2 nightly, 8betaRc3.

  Utóbbi még nagyon beta, nem lehetett felcsatolni az ntfs hdd-ket. Az előző kettő nagyon ment, látszólag. Mert amint felcsatoltam és megosztottam őket smb szolgáltatásban, mindent tudtam böngészni, csak a sebesség volt iszonyatosan lassú. az átlag másolás-streamelés 500kb körül van ami használhatatlan. Főleg, hogy media szerver alá is szeretném bekötni. Túrtam a netet, azt írják, hogy az smb lassú protokoll, de a lassú alatt ott kb 20-30Mb/s et értenek.

  SATA és ATA hdd vel is próbáltam, bekapcsoltam a tuningot és az AIO-t is, nagy csomagok küldését, átírtam a puffer méreteket, de lényegi változást nem tapasztaltam. Ha valakinek van ötlete, megoldása, kérem, írja meg!

  Köszi: Robi

  1. Hi,

   Terv van, remélem idő is lesz. Már elkezdtem, de VMWare alatt nem ment a diskek kezelése a ZFS-el. Kicsit furcsa volt.

   Neki esek valamikor megint.

   MiszterX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.