Európa első villámgyors 3,5G mobil szolgáltatása

Miközben Magyarországon csak nemrégiben indultak be az első 3G mobil szolgáltatások, addig Európa fejlettebb részében néhány napon belül üzembe fogják helyezni az első 3,5G hálózatot.

Az O2 operátor munkatársai büszkén jelentették be, hogy a vállalat november 1-én elindítja Európa legelső kereskedelmi HSDPA szolgáltatását. A Man-szigeten induló 3,5G hálózat kiépítésében a Lucent Technologies segített az O2-nek.

Mint ismeretes, a HSDPA az UMTS 384 Kbit/s-os maximális sebességével szemben elméletben akár 14 Mbit/s-os sávszélességet is képes biztosítani, igaz a gyakorlatban eleinte ˝csak˝ 1-2 Mbit/s-ra lehet számítani. Az O2 képviselői elmondták, hogy egy 3,5G készülék segítségével mindössze 30 másodpercig tart egy 5 MB-os videóanyag letöltése.

Első körben egyébként nem mobiltelefonok, hanem számítógépes adatkártyák révén lehet kihasználni a 3,5G nyújtotta előnyöket, ugyanis az első 3,5G mobilok megjelenése még jó darabig várat magára.

Hazánkban jelenleg a T-Mobile és a Pannon GSM rendelkezik 3G szolgáltatással, és tudni lehet, hogy a későbbiekben mindkét operátor komoly figyelmet kíván szentelni a 3,5G-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük