Egyetemi előadások podcast-en

Elaludtál és nem értél be az elméleti fizika előadásra vagy nem akartál lemaradni a kupadöntőről és otthagytad a művészettörténet órát? Ilyen esetekben vagy ha betegség miatt mulasztottál, elkérheted csoporttársad jegyzeteit, de van egy sokkal jobb megoldás: hallgasd meg az előadást iPod-on! Már számos amerikai egyetemen elérhetők az előadások podcast változatai. Ha valaki nem tudott részt venni az órán, elég ha besétál a könyvtárba vagy felkeresi az iskola weboldalát és onnan letölti az előadás MP3 változatát.

Például a North Carolina's Duke University hatvan professzora rögzíti az előadásait és azokat a befejezés után 10 perccel már le is lehet tölteni. A szeptember óta működő rendszerben már 34 000 letöltést regisztráltak és miután az előadások az iTunes-on keresztül is elérhetők, az előfizetők száma 100-ról 750-re nőtt. A visszajelzések szerint az előfizetők között már végzett hallgatók és külföldi érdeklődők is vannak.
Talán a Magyar oktatásban megfontolandó lenne a dolog. Hisz a tanároktól csak azt hallani, hogy előadó hiány van. Ha meg egy órára bemegyek, ott mindenki alszik, eszik, dumál, vagy máshogy próbálja elütni az időt. Viszont az emberek nagyon nagy hányada nagyon sokat utazik. Ahol persze megint unatkozik. Ha közben hallgatná meg az előadásokat. És persze az előadások tartalma visszakereshető, újra megtekinthető lehetne, talán fogékonyabb lehetne. Persze ez megkövetelné az előadót, hogy normálisan felkészüljön, a hangjegyzetekhez elektorinikus úton is elérhető preneztáció féleségeket készítsen, és így maradandóan lehetne hivatkozni arra, amit leadott, és ahogy. Na ez sose fog kelleni a mai magyar oktatásban résztvevőknek. No comment!
Közbe sikeresen kicsit a dühömet kiadva eltértem a tárgytól. A kezdeményezés szuper.

Univercity Podcast

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük