Egy DVD letöltése 1 perc alatt – mobiltelefonnal!

A japánok szokás szerint jóval előttünk járnak: míg nálunk a 3G-t, Európa fejlettebb országaiban pedig a 3,5G-t tesztelik, addig Japánban már előrehaladott fejlesztéseket folytatnak a 4G kapcsán.

A legnagyobb japán mobiltelefonos operátor, az NTT DoCoMo minden korábbinál nagyobb mobil adatátviteli sebességről számolt be.

A szolgáltató a napokban olyan 4G teszteket végzett, melynek keretein belül mozgó járműben 100 Mbit/s-os, álló helyzetben pedig nem kevesebb mint 1 Gbit/s-os sávszélességet sikerült elérni, ráadásul a korábbiaktól eltérően nem laboratóriumi körülmények között, hanem gyakorlati felhasználás közben. Ilyen sebesség mellett akár egyetlen perc alatt is le lehet tölteni egy teljes DVD filmet! Összehasonlításképp, a jelenlegi 3G hálózatok maximum 384 Kbit/s-ra, a 3,5G rendszerek pedig mintegy 1,8-14,4 Mbit/s-ra képesek.

Az NTT DoCoMo által elért hihetetlenül nagy mobil sávszélességet az úgynevezett VSF-Spread OFDM technológia segítségével sikerült realizálni, mely oly módon növeli a letöltési sebességet, hogy egy adott adatfolyamot több rádiófrekvencia használatával fogad. Ezenkívül ugyancsak fontos szerepet játszik a MIMO (Multiple Input Multiple Output) multiplexelés: a sebességnövelés érdekében az adatokat a hálózat különböző szegmensein keresztül továbbítják. Konkrét példát tekintve, a MIMO révén egy mobiltelefon adott esetben nem csak egy, hanem akár egyszerre több bázisállomásról is fogadhat adatokat.

Az NTT DoComo szerint amennyiben minden jól megy, Japánban 2010-ben már be is indulhat az első kereskedelmi 4G szolgáltatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük