Eddig volt ingyen Solaris

A régi SUN cég eléggé nyíltan és keblére ölelően próbált bánni a kis ügyfelekkel is. Azért, hogy a zárt fejlesztásű Solaris (nem az OpenSolaris) is minél több emberhez juthasson el, ingyenesen letölthető volt, minden nagyobb korlátozás nélkül. Viszont jött az Oracle, és ez a nyíltság, az üzleti OS esetében ment is.

A jövőben a Solaris-t letöltő emberek egy 90 napos limitációt kapnak. Ezzel veszi elejét a cég annak, hogy bárki csak úgy komolyabb összegek nélkül használhassa az üzleti rendszerét. Akinek ingyen kell valami, válassza az OpenSolaris-t.

A letöltési oldalon a következő új szöveget kapják a felhasználók email-ben:

Please remember, your right to use Solaris acquired as a download is limited to a trial of 90 days, unless you acquire a service contract for the downloaded Software.

Ez viszont egy nem meglepő lépés az Oracle-től. Az adatbázis cég számára elsődleges feladat megzabolázni, az eddigi vad és szertelen üzleti koncepciót, mielőtt rendszereit ezekre építené. Talán a jövőben ezen kapuk becsukása után felértékelődik Solaris adminisztrátornak is lenni, de várjuk ki a végét. Én remélem, hogy ez a közösség számára nem túl biztató húzás még hozhat eredményeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.