Debrecen 2014

Sok utazásom miatt rendszeresen meg szokták kérdeni, hogy nekem melyik város a kedvencem. Általában gondolkodás nélkül rávágom, hogy Debrecen. Az egy dolog, hogy itt nőttem fel, és a családom is itt él, mégsem ez teszi annyira egyértelművé a választ.

vega2

Régi idők

A nyolcvanas évek elején születtem, így részese voltam a szocializmusból kilépő városnak. Nekem még élénken élnek az emlékezetemben a beton kockát szimbolizáló építmények és mindaz az stílusjegy, ami a régi rendszert szimbolizálják. Természetesen a mai napig fellelhető a régi kor maradéka. A megannyi panel lakótelep, romos és szürke házak és szörnyű utak. Mégis ez már rég nem az a Debrecen, mint ami születésemkor volt.

Főtér

Bár a főtér előtt is biztos voltak fontos munkálatok, amik a megújulást szolgálták. Mégis számomra a leglátványosabb és legelső lépés a Főtér megújulása volt. Akkoriban voltam középiskolás, és távoli városokból sokszor látogattak meg barátok, akik mindig rácsodálkoztak a város közepén épülő “valamire”. Kétségtelen, hogy sokáig akadályozta a megszokott közlekedést, és fogalmunk sem volt ebből mi lesz, mégis ma már az egyik legfontosabb jelképévé vált Debrecennek.

IMG_2615

A főtér olyan sétáló övezet, amit mindenki bátran használhat. A kövezett téren rengeteg fesztivál és vásár meg szokott jelenni, de alkalomtól függetlenül is sokak élvezik a tér adta szépséget és nyugalmat. Balra és jobbra megannyi üzletet talál az ember, illetve két nagyszerű szökőkútnak is helyet ad ez a terület. Vissza gondolva, teljes mértékben megérte a kényelmetlenség és a város felforgatása ezt a végeredményt.

Nagytemplom templomkert

Bár időrendben nem a következő, mégis a főtérhez majdnem direktben kapcsolódik a Nagytemplom mögötti kert megújulása. Gyerekkoromban is megvolt ez a kert, de akkoriban sűrű és nem igazán látogatott résznek minősült ez a terület. Sőt, este egy kivilágítatlan rész volt, amitől csak óvtak a szüleink.

IMG_2617

Az elmúlt években teljesen letarolták ezt a részt, és egy szellős, világos, és teljesen átlátható kertet hoztak létre, ami köszönőviszonyban sincs a régi önmagával. Manapság nagyon sokan leülnek, vagy csak keresztül sétálnak ezen a részen. A város közepén található kis park végre nem egy elkerülendő dolog, hanem olyan, amit szívesen látogat az ember.

Déri Múzeum

A Déri Múzeum egy kicsit kakukktojás ebből a szempontból, mert ez nem egy igazán új dolog Debrecenben. Ennek ellenére a Déri Múzeum parkja régóta a nyugalom szigetét testesíti meg számomra. A város szívében, egy csendes zugban húzódik meg Debrecen egyik legrégebbi múzeuma, egy csinos parkkal együtt. A múzeum és a parkja is régóta karban van tartva, és rendszeresen felújításon esik át. Bár semmi különleges dolgot nem tudok kiemelni, mégis a Déri Múzeumot és annak parkját érdemes felkeresni manapság is.

IMG_2619

Halköz

A Halközként ismert területen először egy kisebb mini bevásárló központ-irodaház-társasház épült. Nekem úgy tűnik ez az épület sosem érte el a tervezett népszerűségét. Ennek ellenére a mögötte lévő “park” rengeteg szórakozóhelynek és vendéglátó helyiségnek adott helyet, így a fiatalok kedvelt helye volt mindig is. Magam is sokat időztem arra fele. Ennek ellenére a “park” sokáig egy parkolóra hasonlító, de leginkább a senki szigete volt. Letaposott, kijárt fű. Rendszeres parkolási büntetések, és egy igazán funkciótlan tér.

IMG_2621

Hatalmas szerencsére ezt a területet teljesen feldúlták és újra gondolták. Egy sétálásra alkalmas teret hoztak létre, és nagyon egyedi szökőkűt rendszer alakították ki, ami alatt lehet közlekedni, és nem csupán egy messziről csodálható felfele törő vízoszlop. Mindenképp érdemes megtekinteni, sok kisgyerekes család látogatja ezt a szuper helyet. Személy szerint nekem egyik kedvenc debreceni területem, és nagyon örülök, hogy ilyenné alakult át ez a tér. Személy szerint egy kicsit sem bánom a feláldozott területet.

Modem

A debreceni Modem épülete egy kicsit letisztult kocka épület, ami összeépült az új Kölcsey Központtal és a Lycium szállodával. Egy laikus szerintem nem is ismeri fel, hogy ez három különböző létesítmény. Debrecen szívében található épületnek van egy belső nyitott parkja is. A végig kikövezett részen szinte alig található fa, illetve más árnyékot adó objektum. Egy kis mesterséges folyó felett átvezet egy híd is, ami hangulatossá teszi az összképet. Bár számomra nem volt sosem egy igazán különleges hely, az biztos, hogy sok fiatal találka helye és rengetegen töltik a szabadidejüket ott.

A mostani komplexum előtt a Kölcsey Művelődési ház volt ezen a területen. A régi épület elég jellegzetes, de kicsit romos és régi stílusú volt. Arra a hírre, hogy teljesen lebontják és valami újat építenek a helyére nagyon felbolydult Debrecen. Szerintem mindenki egyetértett abban, hogy szükséges a változás, de ahogy említettem a régi, jellegzetes épület nagyon hozzátartozott a régi Debrecenhez.

Csónakázó tó

A csónakázó tó szintén fontos jellegzetessége volt Debrecennek. A csónakázó tó viszont nem csak a mesterséges tavat jelentette, hanem a mellette lévő épületeket és az (új) Vigadó szórakozóhelyet. Ezeket a dolgokat is teljesen elbontották és az új stadion körzetébe integrálták a felszabaduló területeket. Az új stadion miatt hatalmas területet füvesítettek és tettek sétálásra és sportolásra alkalmassá. Ezek a részek előtte többnyire az erdő által uralt területek voltak. A csónakázó tó helyére szintén vizesblokk került. A nagy vizes terület közepén az égbe fröccsenő vízoszlop van, viszont a medencében lehet sétálni a speciálisan kialakított lépcsőkön.

IMG_2634

Valami csodás nyílt, világos és zöld övezetet alakítottak ki ezen a területen. Élmény volt arra fele sétálni és megpihenni. Itt is több régi jellegzetességet kellett feláldozni, de az eredmény szerintem jobban illik egy modern városhoz.

Békás Tó

A Békás Tó szintén jellegzetessége a debreceni (egyetemista) életnek. A csónakázó tó és az egyetem közötti területen található egy picike tó. Ezen a részen kisebb parkot alakítottak ki régen, amit szívesen látogattak a járókelők. A békás tó már többször esett át rekonstrukción, felújításon, kotráson. Kicsit furcsa volt, hogy újra hozzányúlnak, de azt kell hogy mondjam, hogy a radikális átformálás jót tett ennek a résznek is. A csónakázó tónál megemlített látványhoz és élményhez teljesen passzol az új békás tó. A tavat még nagyobbra bővítették és az eredeti hidat is nagyobb hidakra cserélték. A park vonzáskörzetét is kibővítették, most már nagyobb és szebb részeket tudunk bejárni a tó körül.

IMG_2637

Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem rengeteg épülettel rendelkezik. Nagyon sokat az utóbbi időben építettek, mégis ha valaki az “Egyetemet” említi, akkor a főépület fog beugrani a fejekben. A jellegzetes főépület az előtte található szökőkúttal. Ez a kép az elmúlt időben nem sokat változott, viszont a mai napig sok embert megihlet ez a látvány. Bár nem sok kellemes élmény fűz a Debreceni Egyetemhez a tanulmányaim miatt, az épület maga mégis a mai napig megihlet.

IMG_2640

Kettes Villamos

A kettes villamos kálváriája hosszú és fájdalmas a debreceniek számára. Nagyon sokáig fel volt túrva a város, és azon túl, hogy nagyon ellehetetlenítette a megszokott forgalmat, hihetetlen csúnya volt az évekig ott tátongó lyukak látványa. Az építkezés először le is állt, és hosszú tanácskozás indult el arról, hogy mi legyen. Később az egyes villamossal közös szakaszt is újra kellett fektetni. Végül persze elkészült, és a nagy közönség is elkezdhette használni. Én egy évnyi kihagyás után a már bejáratott új villamosokkal, és a teljesen elkészült vonalon utazhattam vele. A végeredmény számomra kellemes élmény volt.

Millió más dolog még…

Természetesen nagyon sok nagy, és kisebb dologról is szót lehetne ejteni. Nem kívántam teljes listát írni, egyszerűen a hazautazásom alkalmával összegyűjtött élményeimet lejegyezni. Természetesen a napokban is rengeteg felújítás és építkezés van folyamatban, amivel több apróbb és nagyobb dolgot kívánnak lecserélni a városban. Persze nem akarok elvakultnak látszani. A nagyszerű dolgok mellett RENGETEG negatív dolog van a városban. Az utak általános állapota szörnyű, illetve sok olyan része van Debrecen városának, ahol a nagy beruházások töredékéből meg lehetne oldani sürgetőbb dolgokat is. Ennek ellenére én nagyon örülök, hogy a felsorolt területeket élvezhetik a kicsik, nagyok, családok és sportolók egyaránt. Csak így tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük