Dalszövegek az iPodon

Az iTunes 5 szoftver egyik legnagyszerűbb újdonsága, hogy képes dalszövegeket eltárolni a zenefájlokban. Ezeket megtekinthetjük az iTunes-ban vagy akár az újabb iPodunkon is.

iTunes ugyanis nem tölt le önműködően dalszövegeket, hiszen azok szerzői jogvédelemmel rendelkeznek, amelyet az Apple hangsúlyozottan tiszteletben tart. Így aztán a felhasználó dolga, hogy a dalszövegeket megszerezze, az Infó ablakba begépelje.

A MacMagazin.hu oldalain korábban már bemutattuk a PearLyrics nevű szerkentyűt, amely zenehallgatás közben a Műszerfalon (Dashboard) mutatja a dalszövegeket, kitűnő lehetőséget kínálva a szabadidőben éneklő felhasználóknak.

iPod Nano

Ez a szerkentyű, az ingyenesen letölthető PearLyrics jelenti a megoldást a dalszövegek iTunes-ba ágyazására is: a szerkentyű 0.5 verziója nem csak megjeleníti a dalszövegeket, de egyetlen kattintásra az iTunes Info ablakába is behelyezi. A dalszöveg az iPodon is megjelenik, ha arról hallgatjuk a zenét iTunes-ban, illetve ha később a dalt az iPodra töltjük át.

A dalszöveg beágyazását egy dalba az iTunes-ban a fájl kiválasztásával, és az Info ablak (Alma+I) megnyitásával tudjuk végrehajtani. Itt a Lyrics címke alatt egy üres szövegmező kínálkozik, ahová a lírát elhelyezhetjük. A dalszöveget az iPodon lejátszás közben a középső gomb megnyomásával érhetjük el: az első lenyomásra a dalban való gyors tekerés, a második lenyomásra az album borító, a harmadik lenyomásra pedig a dalszöveg jelenik meg.

Az iTunes a PearLyric szerkentyű segítségévelremek szolgáltatást kínál a dalszövegek megszerzésére és az iPodon való tartalmas zenei élvezetre. A PearLyrics elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük