Én nagyon szeretem a tipikus amerikai sütit a Cookie-t. Alant olvasható az egyik klasszikus amerikai édesség, a csokis-zabpelyhes süti, azaz cookie receptje. A hosszú bevásárlólista senkit ne riasszon el, ahogy az se, hogy sütni kell. Ezt a sütit ugyanis, noha valóban némiképp hosszadalmas munka, gyakorlatilag lehetetlen elrontani (legfeljebb odaégetni lehet, de még ahhoz is nagyon el kell mélázni).
Az itt feltüntetett mennyiségekbõl kb. 60 db, 8-10cm átmérõjû süti készül. Ez lehet hatszemélyes adag egy estére, vagy egyszemélyes egy hétre :)
ESZKÖZÖK
– egy jó nagy tál. Ha nincs, megteszi egy nagy lábos is.
– egy kisebb tál, szintén helyettesíthetõ lábossal.
– egy átlagos méretû bögre (kb. 2 deci). Vannak olyan mérõedények, amelynek az oldalán bögrékben (cup) is fel van tüntetve a mennyiség, ez is megfelel.
– sütõpapír. Hosszú, fehér tekercsekben kapható.
– lapos tepsi (jó, ha van több is)
– fakanál
– evõkanál
– teáskanál (kétféle kiskanál van: ez a nagyobbik. Az az egészen pici a mokkáskanál)
– valami, amiben tárolni fogod a kész sütit
VÁSÁRLÁS
250g fõzõmargarin – Érdemes a kockás kiszerelést választani; az pont 250g, és úgyis egyben fogod felhasználni, errõl pedig csak le kell szedni a papírt és kész.
1 doboz barnacukor – A dobozon néha melaszos nádcukornak hívják. Nem fogod mindet elhasználni, de eláll.
1 csomag kristálycukor ( a csomag kilós kiszerelés, a a maradékot elteheted)
Tojás
Tej
Vaníliaaroma – Kis, mûanyag üvegekben árulják és sötétbarna színe van.
1 kiló liszt – Finomliszt vagy rétesliszt (az eredeti recept „all purpose flour”-t ír, ami õszintén szólva nem tudom, pontosan mit jelent; én finomlisztet használok).
1 tasak sütõpor
Só
1 csomag zabpehely
3 tábla étcsokoládé – NE tejcsokit vegyél, hanem szigorúan keserût (e téren nálam a Szerencsi verhetetlen, de a Kati is jó)
Dióbél – No, itt választhatsz: (1) valódi dió, amit saját kezûleg törsz fel; (2) elõrecsomagolt dióbél; (3) diópótló (ha mondjuk allergiás vagy. én nem vagyok, de nekem jobban bejött, mint a valódi dió, és nem kell darálni)
ELÕKÉSZÜLETEK
Vedd ki a margarint a hûtõbõl, csomagold ki, tedd bele a nagy tálba, és szobahõmérsékleten hagyd puhulni legalább 3 órán át. (Ilyen melegben erre egy óra is elég. – konyhanna)
A csokit még mielõtt felbontanád, fogd meg az egyik rövidebbik oldalánál, és párszor csapd hozzá az asztallaphoz. Ismételd meg ezt a másik oldalánál fogva is; ettõl nagyobb darabokra törik. Ezután bontsd fel, és következik az aprítás. Fogj egy jó nagy kést, azt a fajtát, aminek kb. három ujjnyi széles a pengéje, és azzal aprítsd fel. Lehetõleg ne maradjanak egy centinél nagyobb darabok, mert ez sütéskor gondot okozhat.
Próbálkozhatsz turmixgéppel is, hátha azzal könnyebb. Én még nem próbáltam, így nem tudom tanúsítani. A botmixer viszont tuti, hogy esélytelen.Ezután jön a dió. Ha diópótlót vagy elõre darált diót vettél, azzal semmi dolgod nincs; ha dióbelet, akkor elõször is öntsd ki egy konyharuha közepére, fogd össze a ruha sarkait, majd húsklopfolóval, vagy bármilyen egyéb nehéz tárggyal sózz egy párat a dióra, hogy összetörjön. Ha van otthon darálód, daráld le azon; ha nincs, marad az aprítás késsel. A diót jóval könnyebb aprítani, mint a csokit, úgyhogy vágd egészen pici, már-már porszerû darabokra.
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
(1) Vaj, cukor, cukor.
A fakanállal nyomkodd szét a vajat (hogy ne egy kocka legyen), adj hozzá 1 1/4 bögre ( a bögre nem bödön, és nem is kávéscsésze! A bögre ûrtartalam kb. 2,5 deci. – konyhanna) barnacukrot, és keverd el. Aztán adj hozzá fél bögre kristálycukrot is, és keverd simára. Érdemes két-két részletben hozzáadni a kétféle cukrot, úgy könnyebb keverni.
(2) Tej, tojás, aroma.
Törj bele két tojást a cukros vajba, adj hozzá két evõkanál tejet és egy evõkanál vaníliaaromát (bármilyen csábító az illata, az aromát NE nyald le a kanálról. Undorító íze van). Ismét keverd simára.
(3) Liszt, sütõpor, só.
Egy külön tálba mérj ki 1 3/4 bögre lisztet, adj hozzá egy teáskanál sütõport és egy fél tesákanál sót, és jól keverd el (ehhez használj egy tiszta evõkanalat). Ezután add hozzá a tésztához, és keverd simára. Ha minden igaz, mostanra már kissé nehézkes keverni.
(4) Ízesítõk
Add hozzá elõször a diót, aztán a zabpelyhet, végül a csokit, és mindegyikkel keverd simára.
Sütés:
(5) Melegítsd elõ a sütõt 190 fokra. Amíg melegszik, béleld ki a tepsi(k) alját sütõpapírral, majd méregesd ki a tésztát kis tenyérnyi (kb. 4-5 centi átmérõjû, 1 centi vastag) mennyiségekben a tepsibe. A tésztadarabok elhelyezésekor vedd figyelembe, hogy a sütés során legalább kétszer ekkorára fognak duzzadni! Egy nagyobb tepsibe kb. 12-15 darabnak kell férnie.
(6) Egy tepsit kb. 12 percig süss (ez meglepõen hosszú idõnek fog tûnni :)). A kivételkor vigyázz, mert a tepsi forró! Használj edényfogó kesztyût vagy egy négyrét hajtott konyharuhát, jó erõsen markold meg a tepsi hozzád közelebb esõ szélét, húzd ki, és gyorsan tedd is le valami tûzálló felületre, pl. a tûzhelyre. Ha éget, ne dobd el, csak tedd le minél gyorsabban, és tartsd az ujjad hideg folyó víz alá… és legyél óvatosabb.
(7) Miután kivetted, hagyd állni; ez nagyon fontos, mert ha a tészta nem tud kiszáradni, hozzáragad a papírhoz és törik. Várj kb. 3-4 percet, aztán a sütõpapírt két átellenes sarkánál fogva emeld ki a tepsibõl, és egyenként szedegesd le róla a sütiket. A sütõpapírt dobd ki, és a következõ adaghoz tépj újat.
TIPPEK
– Ha igazán spórolni akarsz a mosogatnivalóval, akkor a sós-sütõporos lisztet még a második lépés elõtt elõkészíted, így használhatod ugyanazt az evõkanalat a tej és az aroma kimérésére is.
– Ha egyszerre több tepsivel dolgozol, akkor amikor kiveszed az egyiket, rögtön tedd is be a másikat; amíg az sül, addig a készrõl szedd le a sütit, béleld ki, és méregesd rá a következõ adag nyers tésztát.
– Ebben a receptben csoki, dió és zabpehely szerepel, de nem csak ezt használhatsz. Tehetsz bele mogyorót, mazsolát, durvára vágott mandulát, drazsét vagy akár kandírozott gyümölcsöt is. Keverhetsz a tésztába kakaóport (használj hozzá fehér csokit, a színhatás kedvéért :)) vagy fahéjat. Egyetlen kikötés van: mindig legyen a tésztában valami darabos, ami „megfogja”, máskülönben nagyon pépes lesz és nehéz kimérni.
– A kész sütit érdemes zárható dobozban tartani, hogy omlós maradjon, de ha kiszárad, akkor sincs veszve semmi: csak mártogasd tejbe vagy teába (és hívd biscotti-nak).
Ez nagyon vagany, es ertheto, azthiszem megprobalom. A barna cukrot nem lehet kihagyni belole?
Nekem nem jott be ez a recept. Ezek szinte szetfolytak csak es egy lapos valami lett. Masra emlekeztem amerikabol. Azert egyszer ki kell probalni