ComicZeal – Képregények iOS-en

Már az iPhone idejében is voltak megszállott képregényesek, az iPad megjelenésével, viszont a képregény stúdiók hivatalosan is megnyitották a kapuikat az új média előtt. Sorra jelentek meg a hivatalos alkalmazások, amikben gyorsan, látványosan vásárolhatunk képregényeket, és a rengeteg papírfüzet tárolása helyett, egyetlen kis eszközben sűríthetnénk őket össze. Természetesen a kínálat angol nyelvű, és nem mindenki áldoz ennyi pénzt képregényekbe, főleg nem ilyen számban. Így jött el a külsős képregény alkalmazások kora.

Képregény formátumok

Gyorsan szembesülnöm kellett a keresésem során, hogy a képregény alkalmazás háborúban, formátumokhoz kell igazodni. Úgy voltam vele, hogy a legjobbat és legelőre mutatóbbat fogom kiválasztani, és majd azon szerzek be mindent. Rá kellett jönnöm, hogy jó és nyilvános képregény formátum nincsen.

Az elvárásom az lett volna, hogy a nagy képregénycégeknél megszokott minőséget kapjam. Nem is a kép minőségével van nekem a bajom, hanem azzal, hogy a képregénykockák, és szövegmezők között, kockáról kockára lehessen lépkedni. Ehhez persze nem elég megrajzolni a képregényt, ezt a fajta sorrendiséget, és kockák határát is külön le kell jegyezni.

Nyilvános képregényeknél sajnos ilyen nincs.

Három féle képregényformátummal találkoztam. Az első, amikor a képeket külön összegyűjtik, és valamilyen képnézegetőre bízzák az egész olvasási élményt. Ezt gyorsan kizártam, mert nem kívántam elveszni a teménytelen mennyiségű file között, illetve egy teljes epizódból oldalakat elhagyni.

A második volt a jól ismert PDF. Amikor egy egységes dokumentumba szervezzük a képeket. Ez jobbnak tűnt, de reméltem lesz valami nem ennyire standard, hanem valami tényleg képregényre kihegyezett megoldás.

Így jutottam el a CB* formátumhoz. Ez lehet CBZ, vagy CBR. Először azt hittem itt a Kánaán, és végre megtaláltam azt amire annyi ideje vágyódtam. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy a CB* formátum nem más, mint a nyers képek ZIP vagy RAR formátumba csomagolása. Semmi több. Ezáltal megvannak a külön képek is. Egyetlen állományban megtalálható az epizód, illetve még tömörítés révén a tároláshoz tárterületet is nyerhetünk.

Végül a gyűjteményemet CBZ vagy CBR-ben kezdtem keresgetni, illetve ebbe a formátumba „átkonvertálni”.

ComicZeal

Sok alkalmazás után végül a ComicZeal mellett döntöttem. A program iPhone és iPad-ra is elérhető. Egy szépen megtervezett és kivitelezett felületen csoportosítja nekünk az importált képregényeket. CBR és CBR formátumokat részesít előnyben.

A fő képernyőn jelennek meg a képregények. Intelligensen az egy képregényhez kapcsolódó többi részt csoportosítja. Így a fő képernyőn nem kell elveszni a rengeteg szám közöt. Minden képregény csak egyszer lesz megjelenítve, és amennyiben elérhető több rész, az speciális jellel lesz ellátva. Ezekhez a részekhez úgy férhetünk hozzá, ha erre a képregényre bökünk.

Az alkalmazással könnyű bánni, zoomolni, és lapozni. Megjegyzi, hogy hol jártunk, és jelölhetjük az elolvasott számokat is.

Szinkronizáció

Ahogy, mondtam a képregény formátum eléggé gyerekcipőben jár. Ennek a toolnak is szükséges, hogy az állományokat valahogy az eszközön elérhetővé tegyük számára. Azaz másoljuk oda.

Tehetjük ezt iTunes segítségével, vagy a számomra működésképtelen ComicZeal Sync toolal.

Én egy harmadik workaroundot választottam. Dropbox segítségével feltöltöttem a felhőbe az állományokat, és az iOS-es Dropboxban képregény állományaihoz a ComicZeal-t párosítottam. Ez tökéletesen működőképes. Ilyenkor kellemetlen, hogy a képregények megjárják a világhálót is. Sokszor teljesen feleslegesen.

Összegzés

A ComicZeal amilyen jó a kezelésben és a felületben, annyira rugalmatlan az adatok kezelésében. Nem használ jelenleg iCloud-ot, pedig adná magát a dolog. Számomra nem működött a DocSync-en alapuló szinkronizációs eszköze. Az pedig, hogy sokszor az okoz kellemetlenséget, hogy az eszközre juttassuk a képregényeket elveszi az egésztől az ember kedvét.

Sokszor több időm ment el a képregény felszenvedésével, mint amennyi időt szórakoztatott egy szám.

Ennek ellenére, még mindig nagyon jó tool, és remélem ez a fajta probléma a jövőben orvosolva lesz.

ComicZeal – Képregények iOS-en” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. a comiczeal a tűzfal miatt ad invalid server üzenetet. hiába engedélyezed, akkor is tiltva „marad”, ha kikapcsolod a tűzfalat tökéletesen működik. ssh-n nem lehet bemásolni semmit, mert akkor a db nem frissül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük