BitTorrent Sync: Adatok szinkronizálása

2010 óta minden a felhőről és a szinkronizációról szól. Amióta megszokott, hogy az embernek egynél több „okos” eszköze van, azóta megszokott az is, hogy a fontos adatok mindenhol legyenek naprakészek. Természetesen megjelentek a megfelelő szolgáltatások, amik ilyen fajta megoldásokat kínáltak a klienseknek. Ha csak annyit mondok, hogy Dropbox, akkor mindenki tudja miről is beszélek. A BitTorrent Sync egy olyan megoldást kínál, amivel ingyen, és saját eszközeinket felhasználva hozhatunk létre egy Dropbox-ot.

A Dropbox előtt

A Dropbox előtti időkben, nem nagyon volt az embereknek egynél több olyan készülékük, amin adatokat akartak tárolni és feldolgozni. Természetesen a hálózati sebesség sem volt azon a szinten, hogy külső kapcsolatokon az ember szinkronizált volna akármit. Nagyobb belső hálózatoknál, illetve otthon, a garantált, és gyors elérésen többnyire valamilyen NAS-t használtunk az adatok tárolására.

Miért volt jó?

– Az adatok nem a gépünk kapacitását csorbították.
– Központilag többen is elérhették ugyan azokat az adatokat.

Miért volt rossz?

– Az adatok csak a központi tárolón voltak elérhetőek. Ha máshova mentünk, nem fértünk hozzá. Ha pedig hiba miatt állt le a tároló rendszerünk, akkor lehet, hogy mindenünk odaveszett.

Hozzáteszem, ez a megoldás főleg nagyobb adat esetében még továbbra elterjedt.

Felhő szolgáltatások, és a Dropbox

Majd mindenkinek kellett Notebook, Asztali gép, cégnél gép, telefon, tablet, és felmerült az igény az automatikus adat replikációra. Tehát az adatokat nem csak egy helyen tároljuk, hanem az összes gépen, amit jóváhagytunk. Amennyiben pedig valahol változik az adat, úgy egyből megváltozik a többi helyen is. Természetesen, ha van megfelelő hálózati kapcsolat. Amennyiben, nem érjük el a központi egységet, abban az esetben is rendelkezésünkre állnak a már leszinkronizált adatok. Amikkel dolgozhatunk, módosíthatjuk azokat. Majd később, amikor megint lesz kapcsolat, automatikusan megtörténik a szinkronizáció. Ez pedig tényleg olyan egyszerűen működik, ahogy az hangzik. Mi itt akkor a gond? Az, hogy a speciális, szinkronizált tárhelyet nem ingyen kapjuk. Hisz ne legyünk naivak, egy ilyen megoldás kiépítése és fenntartása bizony pénz. Nem akármennyi pénz. Tehát általában egy kevés tárhelyet kapunk ingyen, a többiért fizetnünk kell. A másik manapság fontos dolog az adatbiztonság. Ha egy szolgáltatóhoz feltöltjük az adatainkat, azon túl, hogy ők elvileg bizalmasan kezelik, azon túl ki tudja a felhőben ki fér majd hozzá, és mit tesz vele. Ez igen is fontos kérdés az NSA botrány után.

Miért jó?

– Az adatunk automatikusan szinkronizálódik minden hozzáadott eszközünkre.
– Online kapcsolat nélkül is hozzáférhetünk az adatokhoz, és dolgozhatunk velük.
– Pofon egyszerű használni.

Miért rossz?

– Ingyen kevés adatot tárolhatunk ilyen módon, utána fizetnünk kell.
– Az így használt adatokat sajnos kiadjuk egy harmadik fél számára.

BitTorrent Sync


(youtube link)

És íme a BitTorrent Sync. Az a program, ami a Dropbox, felhőtárolási megoldását hozza el bárki számára, aki saját tároló eszközökön akar kialakítani file szinkronizációt. A BitTorrent neve ismerős lehet. Igen, ők az a csúnya banda, aki szabadjára engedte a BitTorrent filecserélőt, és ezzel felhasználókat késztettek arra, hogy megfelelő módszerekkel illegálisan szerezhessenek be tartalmat. Én viszont imádom őket! A BitTorrent alap gondolata, hogy adatokat osszon meg. De hogy? Úgy, hogy amennyiben a letöltő már birtokol egy kis szeletett a letöltendő adatból, akkor már ő is megossza azt a részt a többiekkel, amit ő már birtokol. Ezáltal a filecserélés üteme exponenciálisan gyorsulhat, minél többen töltik ugyan azt a tartalmat. Nost a file szinkronizációban is ugyan ezt valósították meg. A BitTorrent Sync klienst feltesszük a kívánt eszközökre. Beállítjuk, hogy mit és hova szinkronizáljanak, és minél több eszközt használunk, effektíve annál nagyobb lesz a hatékonyságunk, mert szinkronizálás közben nem csak egy helyről kapja az összes többi a változásokat, hanem egymás részadatait is megosztják egymással. Fantasztikus!

Mindezt ingyen, Windows, OSX, Linux, Andriod, iOS, FreeBSD platformokra. Akkor nézzük is, hogy kell beüzemelni és használni.

Windows és OSX

Mindkét elterjedt grafikus desktop rendszeren hasonlóan néz ki a program használata. Először is letöltjük a megfelelő platformra a telepítőt a http://www.bittorrent.com/sync/downloads oldalról.

bitsync1

Majd a megszokott módon installáljuk. A telepítés után indítsuk el. Ekkor Windows esetében a tálcán, OSX esetében a felső menüsorban fog megjelenni egy új piktogram. Erre kattintva hozhatjuk be a BitTorrent Sync ablakát. Az első ablakban láthatjuk, hogy milyen könyvtárakat vettünk fel szinkronizálásra. Természetesen, első indításkor ez a lista üres lesz. Kattintsunk a plusz gombra, és adjuk meg a helyi gépen milyen könyvtár tartalmát akarjuk szinkronizálni, és generáljunk egy titkos kódot hozzá.

bitsync2

Természetesen más-más kódokkal több könyvtárat is felvehetünk:

bitsync3

Természetesen a már hozzáadott könyvtárak titkos kódja akármikor kinyerhető egyetlen kattintás segítségével.

bitsync4

A device tab alatt láthatjuk, hogy milyen más eszközökkel szinkronizál a gépünk. A kis felhő jelzi azt, hogy nem tudtak egymáshoz direkt csatlakozni, ezért az átvitelhez egy relay szervert használnak.

bitsync5

A Transfer tab alatt látható a jelenlegi szinkronizáció. Láthatjuk mi, hova, és milyen sebességgel szinkronizálódik.

bitsync6

Természetese, hogy mi és hova töltődött fel, vagy le, azt visszamenőleg is ellenőrizhetjük. Nem kell mást tennünk csak a History tab-ra kattintunk.

bitsync7

Az utolsó ikon a Preferences. Itt állíthatjuk be a gépünk nevét, az automatikus indulást, azt hogy a program milyen portot használjon, illetve amennyiben kolrátozni kívánjuk a fel/le töltési sebességét az adatszinkronizációnknak, akkor azt szintén itt tehetjük meg.

bitsync8

Az Advanced gombra kattintva olyan beállításokat eszközölhetünk, ami már igazán haladó ismereteket igényel. Alap esetben hagyjunk mindent alapértelmezetten.

Amit még fontos megemlíteni, hogy minden felvitt könyvtárunknak külön beállításai vannak. Egyrészről előhozhatjuk a könyvtárhoz tartózó kulcsokat. Egyszer létezni fog egy teljes hozzáférést biztosító kulcs. Ha ezt adjuk oda, akkor a többi oldalon is tudják módosítani az állományokat, ami ezek után a saját gépünkön is alkalmazódni fog. Ha ezt nem szeretnénk, csupán információt megosztani, akkor megadhatjuk a readonly kulcsot. Ezzel hozzáférhetnek a file-okhoz, viszont nem törölhetnek, vagy módosíthatnak nállunk semmit.

Ugyanitt arra is lehetőségünk van arra, hogy rövid lejáratú (24 óra) kulcsokat adjunk ki. Ezek automatikusan megszűnnek.

bitsync9

Minden megosztáshoz elérhetőek a következő beállítások. Beállíthatjuk, hogy igény esetén használjon-e relay szervert. Akarjuk-e hogy a jobb kommunikáció érdekében tracker szervert használjanak a gépek. Ezen túl bekapcsolhatjuk a helyi hálózaton keresést elérhető szinkronizálandó gépek után, illetve manuálisan vihetünk fel preferált host-okat. Ez akkor hasznos, ha alapból nem találnak egymásra a gépek. Ezzel explicite megmondhatjuk a másik milyen IP címen / hostneven, és porton található.

bitsync10


(youtube link)

Linux és Linux alapú NAS-ok

Linux rendszereken egy kicsit másként fog működni a BitTorrent Sync. Alapvetően minden funkció, amit felsoroltam elérhető Linux-on is. Viszont itt nem a megszokott felület fog minket várni. Először is Linux-on egy egyszerű binárist fogunk kapni. Nem kell telepíteni vagy akármit tenni vele, csupán letölteni és futtatni. Fontos, hogy a Linux BitTorrent Sync-et nem kell root-ként futtatni. Nyugodtan futtathatjuk felhasználóként. Csupán arra ügyeljünk, hogy a felhasználónak legyen joga azokhoz az állományokhoz, amit szinkronizálni akarunk.

$ mdkir btsync
$ cd btsync
$ wget http://www.bittorrent.com/sync/downloads/complete/os/x64_glibc
$ ./btsync 

bitsync11

Amennyiben fut, abban az esetben egy böngészővel csatlakozzunk a gépünk 8888-as portjához:

http://YourLocalIP:8888

bitsync12

A webes felület sokkal inkább minimalizált. Egyetlen felületen láthatjuk a megosztott könyvtárakat, hogy milyen device csatlakozik hozzá, és éppen milyen irányú és sebességű tranzakció folyik. A plusz jelre kattintva a már ismert módon tudunk a Linux-onkon felvinni egy könyvtárat, és kódot generálni hozzá.

A BitTorrent Sync automatikusan hozza létre a konfigurációs állományát a beállításainkat követően. Ez egy JSON formátumú file. Természetesen ha testre akarjuk szabni, akkor lehetőségünk van egy sima szöveges állományba kiexportálni azt, majd visszatölteni.

./btsync --dump-sample-config

A fenti parancs a képernyőnkre fogja kiírni a konfigurációt. Ezt irányíthatjuk egy file-ba, és módosíthatjuk. A módosítást követően a következő parancs segítségével tölthetjük vissza a konfirugációnkat:

./btsync --config /path/to/the/config/file

Saját tapasztalatim szerint a BitTorrent Sync képes átvinni a Linux / Unix file-ok attributumait (írás, olvasás, futtatás), de hiába futtatjuk root-ként, a jelenlegi verziók nem alkalmasak az állományok user-group beállításának követésére. A file-ok olyan owner-group-al fognak létre jönni, amilyen felhasználóval futtatjuk a btsync binárist.

iOS és Android

Mindkét nagy mobil platformra ingyenesen elérhető a BitTorrent Sync alkalmazás. Elég letisztult és egyszerű a kezelőfelület. Így, ha már használtuk gépünkön az eszközt, akkor itt sem fog kihívást jelenteni. A kezdő képernyőn láthatjuk a könyvtárak listáját, illetve vihetünk fel oda könyvtárakat a kódjuk segítségével.

bitsync13

Mobil platform esetében lehetőségünk van állományok direkt küldésére egy másik eszköz számára.

bitsync14

Backup menüpont alatt vihetünk fel olyan állományokat, amiket a saját mobilunkról karunk megosztani. iOS esetében ez csak a Camera roll, Android esetében tetszőleges könyvtár.

bitsync15

Összegzés

Tehát ilyen a BitTorrent Sync. Személy szerint én nagyon szeretem. Egyszerű és nagyszerű. Remélem minél hamarabb a fejlesztők is elkezdik támogatni, legalább annyira, mint a Dropbox-ot. Ha valaki saját környezetbe szeretne szinkronizációs megoldást felépíteni, NAS, néhány notebook, okos telefonok, tabletek, akkor szerintem az egyik legjobb megoldás. Az egyetlen érv, amit fel tudok ellene hozni, az hogy a program nem nyílt forráskódú. Így a paranoiások most is izgulhatnak, hogy mi is történik a programban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük