BgInfo – Info háttér

Sok dolog miatt lehet ítélkezni a Microsofttal kapcsolatban, viszont ott is dolgoznak jó szakemberek, és meg-meg tud csillanni apró dolgokban is a szakértelem és innováció. A mostani téma nem egy világrengető dolog, csak az Appletől már jól megszokott apró figyelmesség, ami kellemesebbé teszi a felhasználást, adminisztrációt.

Főleg annak lehet hasznos ez a tool aki több Windows rendszert is adminisztrál, és sokszor elvész a sok ablak között. Ilyenkor hasznos lehet ha a képünkbe tolja a gép az alap információit. A helyett viszont, hogy widgeteket, más dinamikus tartalmakat használnánk, ami csak az erőforrást eszi, használhatjuk a BgInfo tool-t, ami nem tesz mást mint a háttérképünket módosítja és ráteszi a kért információkat.

A BgInfó gyakorlatilag egy notepad jellegű beállító felületet ad, ahogy lehetőségünk van definiálni rendszer információs elemeket. Ezekből válogathatunk, és igény szerint tehetjük őket sorrendbe, illetve formázhatjuk a jól ismert Windows szöveg formázási gombok segítségén a megjelenítést.

Amennyiben tudjuk milyen információkat akarunk megjeleníteni, és meg is formáztuk, még négy gombot használhatunk, amit a jobb oldalon lehet találni.

  • Background: Lehetőségünk van a Windowsban kiválasztott hátteret használni alapként, vagy definiálhatunk tetszés szerint másik képet itt.
  • Position: Megadhatjuk hogy ezen információk hol jelenjenek meg a képernyőn, és van lehetőségünk több monitoros rendszerek támogatására is.
  • Desktops: Beállíthatjuk, hogy ezen információk a desktopunkon, bejelentkező képernyőn, vagy a terminal service bejelentkező képernyőjén jelenjen-e meg?
  • Preview: megtekinthetjük, hogy is fog kinézni.

Amennyiben szeretnénk olyan információkat megjeleníteni, amik idővel változhatnak, tehát újragenerálás szükségeltetik, arra is van megoldás.

Az ütemezett taskok közé fel kell vennünk a következő parancsot amit a szükséges időközönként vagy akár bejelentkezéskor futtatja le az adatok frissítését.

    %windir%\Bginfo.exe %windir%\template.bgi /timer:0 /silent /all /nolicprompt

Ez feltételezi hogy a Bginfo.exe és annak mentett beállításai (template.bgi) a Windows könyvtárban találhatóak meg.

A tool ingyenesen elérhető a technet oldalon, itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük