Beszól a tolvajoknak a Windows

Riogatásos módszerrel igyekszik jobb belátásra bírni a lopott Windowst használókat szerdától a Microsoft. „A Windows ezen másolata nem eredeti, és ön még nem oldotta meg ezt a problémát” – üdvözli ezentúl a szoftvfertolvajokat az operációs rendszer, amely később véletlenszerűen felbukkanó üzenetekkel is sokkol.

Április 25-től idegesítő üzenetekkel bombázza a Microsoft azokat a Windows-felhasználókat, akik nem legálisan jutottak hozzá az operációs rendszer gépükön futó verziójához, jelentette be kedden a redmondi cég. A változás egyelőre azokat az amerikai, ausztrál, brit és új-zélandi felhasználókat érinti, akik bekapcsolva tartják a Windows automatikus frissítés opcióját, így gépük azonnal letölti a netről a Microsoft legújabb meglepetését.

Ha ez megtörténik, a Windows a következő üzenettel köszönti a felhasználót: “A Windows ezen másolata nem eredeti, és ön még nem oldotta meg ezt a problémát. Ez a számítógép a továbbiakban nem jogosult a Microsoft bizonyos biztonsági frissítéseire. Ha meg szeretné védeni Windows-verzióját, kattintson a Get Genuine [Megszerzem az eredetit] gombra.”

windows alert

A Microsoft ezen kívül a képernyő jobb alsó sarkába „tetoválja” az előbbi üzenet első mondatát, és hozzáteszi: „Lehetséges, hogy Ön szoftverhamisítás áldozatává vált.” Innentől a lopott verzióra figyelmeztető üzenet bármikor megjelenhet a tálcából kipattanó ablakban, ott, ahol a Windows többek között azt automatikus frissítések elérhetőségre szokott figyelmeztetni.

popup windows alert

Az akció a Microsoft hamisítatlan operációs rendszert propagáló Windows Genuine Advantage (WGA) programjának része, amelyet Redmond OGA néven az Office irodai alkalmazáscsomagra is kiterjeszt. Az OGA az első szakaszban hét nyelven jelenik meg, a portugál brazil változatán, csehül, koreaiul, kínaiul, oroszul és spanyolul.

Azok a felhasználók, akik nem rendelkeznek a Windows eredeti változatával, nem tölthetik le és nem használhatják az Internet Explorer legfrissebb, 7.0-s verzióját és a Microsoft kémszoftverellenes csomagját, a Windows Defendert sem; viszont továbbra is hozzáférnek a Windows biztonsági javításaihoz.

Az üzenetek eltüntetésének jelenleg ismeretes két módja, ha a felhasználó kikapcsolja az automatikus frissítést, vagy megvásárolja a Windowst.

Beszól a tolvajoknak a Windows” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük