Az eBay veszi meg a Skype-t

Vége a találgatásoknak, az eBay aukciós portál veszi meg a Skype internetes telefonszolgáltatót. A két cég 2,6 milliárd dolláros vételárban állapodott meg, amelyet az eBay részben készpénzben, részben pedig saját részvényekben egyenlít ki. A szerződés értelmében az eBay most 1,3 milliárd dollár készpénzt és 32,4 millió részvényt ad a luxemburgi vállalatért, 2008-2009-ben pedig további 1,5 milliárd dollárt fizet, amennyiben a Skype elér bizonyos kitűzött célokat. Az ügylet a megfelelő hatósági jóváhagyások esetén a negyedik negyedévben zárulhat le.

Sikertörténet

A 2002-ben a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis által alapított Skype világszerte mintegy 54 millió felhasználóval rendelkezik. A vállalat 2004-ben mindössze 7 millió dolláros forgalmat bonyolított, azonban az előrejelzések szerint idén már legalább 60 millió dolláros, jövőre pedig 200 millió dolláros bevétel várható. A Skype felhasználói létszáma napi 150 ezerrel nő. A Skype-t alapító két fiatalember továbbra is a vállalatnál marad, Niklas Zennström az eBay igazgatótanácsának tagja is lesz.

Az ingyenes internetes telefonbeszélgetést biztosító alkalmazás a 2003 augusztusi megjelenése óta számos új funkcióval bővült, például hagyományos vezetékes és mobil telefonszámok felhívásának lehetőségével, hívásátirányítással és konferenciabeszélgetéssel. A fejlesztők ígérete szerint a Skype hamarosan alkalmas lesz videohívások bonyolítására, valamint integrálható lesz a Microsoft Outlookkal és az Internet Explorerrel is.

Az internetes kereskedelem forradalma?

A növekedés problémákkal szembenéző eBay számára a Skype nem csak teljesen új bevételi forrást jelent, hanem a vállalat fő tevékenységét, az internetes kereskedelmet is fellendítheti. A cégek által kiadott közlemény szerint a Skype-t integrálni fogják az eBay aukciós portálba, így az eladók és vevők rendkívül könnyen kapcsolatba léphetnek egymással, lerövidítve és leegyszerűsítve az üzletek megkötését.

Az eBay várakozása szerint a Skype segítségével teljesen új internetes vállalkozások jöhetnek létre, amelyek kifejezetten telefonos tanácsadással (pl. pénzügy, befektetés, biztosítás, vásárlás) foglalkoznak majd és szolgáltatásaikat egyszerűen kínálhatják majd az eBay elektronikus piacterén. A Skype és a PayPal integrációja emellett egyszerűvé teszi majd a Skype prémium szolgáltatások árának kiegyenlítését, vagy az egyenleg feltöltését.

„Mindig is csodáltuk, ahogy az eBay és a PayPal leegyszerűsítette a globális e-kereskedelmet és fizetést” — mondta Janus Friis, a Skype stratégiai igazgatója. „Együtt képesek leszünk arra, hogy megváltoztassuk, ahogy az emberek az interneten kommunikálnak, üzletelnek, vásárolnak.” A Skype felhasználói a világ 225 országában vannak jelen, az eBay szerint a népszerű internetes telefonos szolgáltatás nagy segítséget nyújthat majd az eBay aukciós portál és a PayPal mikrofizetési rendszer bevezetésében olyan országokban, ahol azok még nincsenek jelen.

Telkók rémálma

A Skype a Kazaa fájlcserélőhöz hasonlóan peer-to-peer technológiát alkalmaz, ami központi szerver helyett a felhasználók számítógépeire épít a telefonhívások lebonyolításához. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Skype-nak lényegében nincsenek infrastrukturális költségei, így lehet rendkívül alacsony percdíjakat elérni. A kizárólag interneten bonyolított hívások persze ingyenesek.

A távközlési cégek felsővezetői világszerte rémülettel figyelik a jelenséget, miközben felvásárlásokkal igyekeznek javítani pozíciójukat. A telkóknak azonban dollármilliárdokat kellene költeni bővítésekre, marketingre és fúziókra ahhoz, hogy elérjék a Skype növekedési ütemét. Ugyanakkor egyre kevesebb az olyan cég, amelyet érdemes volna megvenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük