Apple inc. idővonal

Az Apple inc. az egyik legismertebb, de az biztos, hogy a leginkább kalandbaillő történetű. Ezt a történetet filmbe is feldolgozták, de most nem ezzel kívánok foglalkozni. Akit érdekelnek a részletek szépen idővonalba felépítve a kezdetektől fogva eddig csak 1984ig levezetve az Apple története az elérheti itt. Biztonság kedvéért, mert nagyon jó az anyag ide is learchiváltam.

1976

Január
Vállalat: Steve Wozniak (26) a Hewlett-Packard-nál, Steve Jobs (21) az Atarinál dolgozik

Március

Termék: Wozniak és Jobs befejezi a saját készítésű számítógépük nyomtatott áraköri lapkáját. a gép nem tartalmaz billentyűzetet, hangot és grafikát. A gépetnek az Apple I nevet adják.

Április
Vállalat: Wozniak és Jobs megalapítják az Apple Computer Company április 1.-én, a bolondok napján.
Termék: Az Apple I bemutatkozik a otthoni készítésű számítógép klubban (Homebrew Computer Club) Kaliforniában Palo Alto városában.

Május
Vállalat: Jobs eladja VW kisbuszát, Wozniak pedig HP programozható számítógépét. A befolyt összegből ($1,350) finanszírozzák az Apple I számítógép sorozatgyártását.
Vállalat: A Byte Shop nevű számítógépbolt megrendel 50 db-ot az Apple I gépből. Jobs hitelt vesz fel, hogy a megrendelt gépeket legyárthassák Jobs szüleinek garázsában.

Június
Marketing: Az Apple szerződteti Regis McKenná-t hogy elkészítse az Apple Computer reklámkampányát.

Július
Termék: Az Apple I alaplapja elérhetővé válik a hobbisták és az elektronika rajongóinak mindössze $666.66 áron

Augusztus
Vállalat: Jobs meets venture capitalist Don Valentine through Atari founder Nolan Bushnell. Valentine will refer Jobs to Mike Markkula, who had previously managed marketing for Intel Corp. and Fairchild Semiconductor.

November

Vállalat: Apple’s first formal business plan sets a goal for sales to grow to $500 million in ten years. As it turns out, the company will pass that mark in half the time.

December
Marketing: Apple I számítógép alaplapját 10 kiskereskedőnél lehet megvásárolni az államokban.

1977

Január
Vállalat: Jobs és Wozniak megalapítja az Apple Computer vállalatot. A társ Mike Markkula foglalja el a cég elnöki székét. Feltérképezve a piaci lehetőségeket, Markkula befektet $250,000-t a fiatal, de igéretes vállalkozásba. Később további befektetőcsoport érkezik a vállalathoz, többek közt a Venrock Associates, Arthur Rock és az Associates and Capital Management Corp.
Vállalat: Az Apple Jobs garázsából átköltözik a cupertinoi (Kalifornia) Stevens Creek Boulevard-on lévő épületbe

Február
Vállalat: Markkula felkéri Michael Scott-ot, az Apple elnöki székére. Scott lesz az Apple fő hajtóereje a gyorsan növekvő cég éveiben.

Április
Termék: Az újonnan elkészült Apple II-t bemutatják az első West Coast Computer Faire találkozón. Az Apple II az első elérhető személyi számítógép amely színes grafikával, beépített billentyűzettel, beépített tápegységgel és formatervezett műanyag házzal rendelkezik.
Marketing: A bemutatón az Apple kibéreli a legnagyobb standot és a bemutatóhoz nagyméretű vászonra vetített képeket használ. Markkula a bemutatón köt szerződést a kereskedőkkel.
Vállalat: Rob Janoff megalkotja a ma is ismert Apple logót (Rob Janoff a Regis McKenna reklámügynökség művészeti vezetője).

Május
Marketing: Regis McKenna Reklámügynökség elindítja az Apple első reklámkampányát. A kampány elsősorban a elektronika szerelmeseit célozza meg. Az Apple az első cég, amely a felhasználóknak szóló folyóiratokban hirdeti személyi számítógépét.

Június
Termék: Az Apple II végresználóknak szó elérhető a nagyközönség számára. Teljesen összeszerelt és tesztelt modell 4K alapmemóriát, két játék-padot és egy demonstrációs kazettát tartalmaz. A készlet ára: $1,298. A vásárlók saját, otthoni tévékészülékükkel használhatják a gépüket, programjaikat pedig tetszőleges kazettás magetofonon tárolhatják.
Marketing: Az Apple folyószámla mérlege az eladásokból eléri az egymillió dollárt.
Marketing: Az első Apple számítógép egy független terjesztőn keresztül (Eurapple) eljut Európába.

1978

Január
Vállalat: Apple moves into its new Vállalat headquarters at 10260 Bandley Drive in Cupertino. Over the years, a campus of Apple office buildings will spring up around it.

Március
Termék: Az Apple bemutatja különböző interfészeit, amellyel a forgalomban lévő nyomtatók nagy részéhez lehet csatlakozatni számítógépét.

Június
Termék: Az Apple’s Disk II -t bemutják az éves fogyasztói elektronikus kiállításon. Könnyű kezelhetőség és alacsony ár jellemzi a valaha gyártott legkisebb minifloppy meghajtót, amelyet kézimunkával készítettek. Az új hardver lehetőséget teremtett a komolyabb szoftverek megjelenésének. A meghajtóból a naponta készülő 30 darabot két dolgozó szerelte össze.
Marketing: Az Apple megkezdi a Dow Jones-on (tőzsde) a telefonos szolgáltatását az Apple II felhasználói számára.

December

Vállalat: Immáron második éve, hogy az Apple az egyik legdinamikusabban fejlődő vállalat az államokban. Az eladások a tíszeresére nőttek, a terjesztő hálózat nagysága túlépte a 300-as számot.

1979

Február
Marketing: Mike Scott, az Apple elnöke kinyilatkozza, hogy az Apple példát mutat az üzleti életnek, és kimondja a vállalatra vonatkozó rendelkezését, miszerint „Nincs többé írógép!”

Június
Termék: Megjelenik az Apple II+, amely 48K RAM-mal és újfajta auto-start ROM-mal még könnyebb használatot ígér. A gép bevezető ára $1,195 volt.
Vállalat: Létrehozzák az Apple Oktatási Alapítványt, melynek célja segítséget nyújtani a Apple rendszerekkel különböző középiskolai és egyetemi programokhoz.
Termék: Megjelenik az Apple első nyomtatója Silentype néven.
Marketing: Az Apple létrehozza az országos szervízhálózatát, egynapos javítási programmal.
Marketing: Összehívják az első kereskedői tanácsot.

Augusztus
Termék: Elérhető az Apple II Pascal.

Október
Termék: A Personal Software Inc. kiadja az Apple II gépeken futó VisiCalc for the Apple II adatbáziskezelő programját. Ez a szoftver az első olyan személyi számítógépre fejlesztett alkalmazás, amelyet azok is könnyen tudnak használni, akik nem értenek a programozáshoz.
Marketing: Megalakul International Apple Core, amely egy független, a felhasználók védelmére létrehozott szervezet.

December
Marketing: Az Apple bevezeti az alacsony költségű 1 évvel kiterjesztett garanciát az Apple termékekre.
Termék: Az Apple II eladásai az előző évihez képes 400%-kal megnőnek, szám szerint 35.000 darabot értékesítenek.
Vállalat: Az Apple a 4 gyárában már 250 dolgozót foglalkoztat.

1980

Március
Termék: Az Apple Fortran fordítója elérhetővé válik. Ezzel megnyílik a lehetőség a magasszintű felhasználói- és oktatási alkalmazások készítésére.

Június
Marketing: Helyi támogató központok nyílnak Bostonban, MA; Charlotte-ban, NC; Irvine-ban , CA; Carrolltonban, TX és a kanadai Torontoban.

Július
Manufacturing: Az Apple a texasi Carrolltonban megnyitja összeszerelő üzemét. Az Apple gyáregységei már több, mint 46.000 nm-en készítik számítógépeiket szerte az államokba és Európába.

Szeptember
Termék: Az Apple III bemutatkozik az országos számítógépes konferencián (National Computer Conference). Az új operációs rendszerrel, a beépített lemezvezérlővel és a négy periéria-csatlakozó porttal $3,495 induló árral kerül piacra. Az Apple III az eddigi legnagyobb újítás a cég történetében.
Manufacturing: Az Apple megnyitja gyárát Írországban Cork városában. Az írországi és az európai támogató központ székhelye Hollandiába kerül (Zeist)

November
Termék: Az Apple II-t választják az EDUNET nemzetközi számítógépes hálózat gépeiként. Az EDUNET az oktatást és a kutatást támogatja.

December
Vállalat: Az Apple tőzsdére megy. A Morgan Stanley and Co. és a Hambrecht & Quist indulásként aláírnak egy megállapodást, miszerint 4.6 millió darab egyszerű részvényt bocsátanak ki 22 dolláros áron. A részvényeket kibocsátásukat követően perceken belül elkapkodják. Ez a legnagyobb tőzsdeügylet, mióta a Ford 1956-ban beszállt a tőzsdébe.
Vállalat: Az Apple alkalmazottainak száma meghaladja az ezer főt.
Marketing: Bejelentik az Apple Seed-et, amely gondoskodik az általános- és középiskolás számítógépes tanfolyamjainak számítógépes irodalommal történő ellátásáról.
Marketing: Az Apple elosztó hálózata a legnagyobb az Egyesült Államokban: 800 független kiskereskedővel és a 1000 egyéb árusítóhellyel.

1981

Január
Vállalat: Az éves bevétel $21 millió, ami háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt.
Vállalat: Az Apple bevezeti dolgozóinak a vállalati kölcsönnel történő Apple II+ vásárlásának lehetőségét. A vásárló dolgozók az egy év lejárta után tulajdonosokká válnak.

Február
Vállalat: Mike Scott elbocsájt 40 dolgozót, az Apple belső szervezetének korszerűsítése miatt.
Vállalat: Steve Wozniak lezuhan a repülőgépével. Egy időre ezzel kiszáll a Macintosh projektből (később sem tér vissza a Mac projektbe). Megnősül, majd diplomával befejezi az elektromérnöki iskoláját. Álnéven visszatér a Berkley egyetemre.
Marketing: A Chiat/Day Advertising reklámügynökség megszerzi az Apple reklámozásának lehetőségét, amikor magához csábítja Regis McKenná-t reklám-együttműködéhez.
Vállalat: Európai központok nyílnak Párizsban és az angliai Slough-ban.

Március
Vállalat: A vállalat legfelsőbb vezetése átalakul. Mike Markkulá-t Mike Scott váltja az elnöki székben. Steve Jobs az igazgatóság elnöke lesz Markkula helyett; Scott pedig az alelnök.
Marketing: Megnyitja kapuit az Apple Expo ’81, a vállalat első saját kiállítása.

Április
Vállalat: Létrehozzák a vállalaton belül a kapcsolódó termékek gyártásáért felelős részleget, amely a nyomtatókért, modemekért és egyéb perifériák készítéséért felel.

Május
Termék: Bemutatkozik az Apple Language Card. A kártya használatával az Apple II tulajdonosok Pascal, Fortran vagy Pilot nyelveken futtathatják programjaikat.
Termék: Megjelenik az IEEE-488 interfész kártya. Ezzel az Apple II több, mint 1400 különböző technikai és tudományos eszközhöz csatolható.
Vállalat: Második részvénykibocsájtás. 2,6 millió részvény kerül tőzsdére.

Július
Marketing: Az Apple megkezdi begins to air commercials featuring Dick Cavett as spokesman.
Manufacturing: Gyártóüzem nyílik Szingapúrban.

Augusztus
Marketing: Az IBM kiadja személyi számítógépét. Az Apple a Wall Street Journal újság egészoldalas hirdetésében üdvözli az új veresnytársat az „Isten hozta IBM. Komolyan” fejléccel.

Szeptember
Termék: Az Apple kiadja első nagykapacitású háttértárát. Az 5MB-os ProFile(tm) merevlemez $3,499 áron kerül a boltokba.

November

Marketing: Már 3000 Apple kereskedő van szerte a világban, egyharmaduk hivatalos szervizközpontként is működik.
Vállalat: Az Apple II első éves jelentésében 300 ezer fölötti darabszám jelenik meg. Az Apple dolgozóinak száma mintegy 2500 fő, ebben az évben az újonnan kiadott szoftverek száma meghaladja a 40-et.
Marketing: Apple becomes a household name. Surveys show that public awareness rose from 10 percent to 80 percent in 1981.

1982

Január
Vállalat: Az éves bevétel 81%-kal, mintegy $38 millió-ra nő..
Marketing: Több, mint 100 cég gyárt személyi számítógépet. Az Apple már túl van a 650.000 db gép elkészítésén, 1000 fejlesztő 10000 szoftvere fut az Apple gépeken. Mintegy 60 gyártó készít különböző perifériákat az Apple II gépekhez.

Július
Termék: Megjelenik az Apple mátrixnyomtatója $2,195 áron.

Augusztus
Vállalat: Az Apple felkéri az Egyesült Államok hatóságait, hogy akadályozzák meg az Apple II klónok gyártását.

November
Marketing: Az új kiterjesztett garancia-program beindul AppleCare néven.

Marketing: Az AppleFest megnyitja kapuit San Francisco-ban, amelyen több, mint ötezer kapcsolódó terméket mutatnak be.

December
Vállalat: Az Apple az első személyi számítógépeket gyártó vállalat, amelynek eves eladásai elérik az egymilliárd dollárt.
Vállalat: Community Affairs office created to award grants to civic groups that deal with issues such as housing, drug abuse, the environment, employment, medical research, the arts, youth and the elderly.
Marketing: A Time magazin az „Év Embere” díjat az „Év Számítógépének” ítéli.

1983

Január
Termék: Megjelenik az Apple IIe számítógép $1,395-os és a Lisa fantázianevű gép $9,995-os áron. Utóbbi Jobs lányáról kapta a nevét. A gépekkel egyidőben kiadnak néhány perifériát is.
Marketing: Az Apple irodákat és terjesztő állomást hoz nyit meg az új termékek értékesítésére a nagyobb európai városokban, úgymint: London, Párizs, Zürich, München, Milanó, Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Brüsszel, Tel Aviv, Madrid és Dublin.

Február
Vállalat: Az Apple Egyetem létrehozásával a vállalat gondoskodik a dolgozói továbbképzéséről.

Április
Vállalat: John Sculley-t -aki korábban Pepsi-Cola elnöke volt- választják meg az Apple új elnökének és igazgatójának.

Május
Vállalat: Az Apple új belépőként 411.-ik helyen található a Fortune Magazin 500-as listáján.
Vállalat: „Kids Can’t Wait” azaz a gyerekek nem várhatnak c. program beindul. Mintegy tízezer kaliforniai iskolát látnak el Apple II számítógépekkel szeptemberig.

Június
Vállalat: Steve Wozniak visszatér az Apple-hez.
Vállalat: Az egymilliomodik Apple II gép legördül a gyártószalagról és átadják az első számítógépes díjat „Kids Can’t Wait” c. programért.

Július
Marketing: Az Apple és a General Electric Credit Corp. megalakítják az Apple Plan-t. Egyes minősített vásárlók hitellel juthatnak számítógépekhez.

Október
Marketing: Minősített/Regisztrált Apple Fejlesztői Program indul.

November
Termék: Megjelenik az AppleWorks programcsomag, amely egy szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és adatbáziskezelőt taralmaz. A programcsomag lesz a közeljövő legtöbbet eladott szoftveree.

December
Termék: Megjelenik az Apple III+ számítógép $2,995-os listaárral..
Termék: Megjelenik az ImageWriter nyomtató $675-os áron.
Marketing: Apple sponsors a nationwide Computer Clubs competition for high school and K-12.

1984

Január
Marketing: A SuperBowl döntőjének szünetében levetítik a Ridley Scott által rendezett „1984” című reklámot, amely az Apple új számítógépét, a Macintosh-t mutatja be. A reklámot a következő hetekben többször megismétlik egy tucat híradóban és talkshow-ban. Az „1984” minden idők egyik legemlékezetesebb reklámszpotja a tévé történetében

Termék: A Macintosh-t leleplezik az Apple eves részvényes-találkozóján. A 128KB RAM-mal, 400KB-os floppyval, beépített monitorral és grafikus felhasználói interfésszel rendelkező számítógép induló ára $2,495.

Termék: A Marketing: Az Apple a legnagyobb újságokban és folyóiratokban 20 oldalas hírdetésben népszerűsíti termékét, ezzel rekordot állít a reklámra való visszaemlékezési mutatóban.
Marketing: Apple Egyetemi Konzorcium megalakul. 24 vezető főiskola és egyetem csatlakozik a programhoz, amiben vállalják, hogy az elkövetkező három évben szoftverfejlesztésért cserébe támogatást kapnak az Apple-től.

Manufacturing: A new factory, designed and built for the Termékion of Macintosh computers, is officially opened in Fremont, CA. The facility is one of the nation’s most automated plants and uses many Japanese manufacturing methods: robotics, just-in-time materials delivery, a linear assembly line, and an improved quality of life for workers.
Termék: Megjelenik a 300- és az 1200-baud sebességű Personal Modemek $299 és $495-os áron.

Április
Termék: Megjelenik az Apple IIc, $1,295-os induló áron. A gépet a vállalat „Apple II Forever” konferenciáján mutatják be San Francisco-ban. Kétezer kereskedő több, mint 52 ezer gépet rendel helyben, amely új vállalati rekord.
Termék: Az Apple III vonal fejlesztését leállítják.
Termék: Megjelenik a Scribe nyomtató $299-os áron.

Május
Termék: Macintosh System 1.1 megjelenik, amely már betükészleteket és a Font Mover programot tartalmazza.
Manufacturing: Gyártóüzem nyílik Cork-ban Írországban, ahol megkezdik a különböző nyelvű Macintosh számítógépek gyártását Németországba, Olaszországba és az Egyesült Királyságba.

Augusztus
Termék: Az Apple IIc megkapja az 1984-es év ipari formatervezési díját.

Szeptember
Termék: Megjelenik a Macintosh 512K $3,195-os áron. A gép az előzővel megegyezik, csak nagyobb memóriát tartalmaz.

Október
Vállalat: Az Apple vállalati segélyezési csoportja megalakul, amely tartalmazza az oktatási kapcsolatok és dolgozói önkétesek csoportjának programját.
Termék: Megjelenik a Lisa 2, amely már 400KB-os 3.5″-ös floppy-t tartalmaz és opcionális 10MB-os merevlemezzel kapható.

November

Marketing: Az Apple megvásárolja az összes hirdetési felületet a Neesweek magazinban. Meghirdeti a „Test Drive a Macintosh” programot, amelyet kihasználva mintegy 200,000 ember egy napra ingyen hazavihetett kipróbálni egy Macintosh-t Az Advertising Age (reklámokkal foglalkozó) magazin ezt a programot beválasztja az év 10 legjobb promóciója közé.
Termék: Az Apple II eladásainak száma eléri a kétmilliót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük