Apple Egér Evolúció

Bár én nem használtam a hőskorban Apple gépeket, így nem is írhatok a teljes almás egér fejlődésről. Mégis úgy gondolom, érdemes vissza tekinteni, és megfigyelni a fejlődés irányát.

Az én első Apple egerem egy bluetooth-os (egygombos) volt. Akkoriban a teljes marok ívét követő és csuklóval való kattintásra esküdtek a fanatikusok. Meg kell hogy valljam volt is benne valami. Persze akkoriban még a Mac Os X sem volt annyira a Windows-ból megszokott jobb gombos extra opciókra kihegyezve. Mégis ha szükség volt erre a jobb kattintásra, a CTRL gomb lenyomásával és az egygombos egér kattintásával lehetett előcsalogatni.

Aztán, ahogy egyre inkább kezdett populárisabb lenni a rendszer, úgy egyre inkább szükség volt a jobb gomb adta lehetőségekre. Azt pedig minden Apple fanatikusnak be kell vallania, hogy idegesítő a jobb kattintáshoz a másik kezünkkel még folyton a CTRL gombot is nyomogatnunk. Így született meg a Mighty Mouse. A magyar fordításban rendre „Egerek Egere” néven futó termék továbbra is egygombos egér maradt, viszont felületén érintésérzékeny technológiát fejlesztettek ki, ami meg tudta különböztetni, hogy jobb vagy bal ujjunkkal ingereljük a játékszert. Ha már pedig extra „kattintásokat” tettek lehetővé az oldalsó, tartó ujjainkra is kifejlesztettek nyomható gombokat, alap esetben az exposé meghívásához. Mégis a legnagyobb újdonság, és később a Mighty meghatározó jellegzetessége a felületén megtalálható 360 fokban scrollozásra képes kis görgő volt. Ez által lehetőségünk volt minden extra plugin, illetve felesleges gomb nyomogatás nélkül görgetni a hosszabb dokumentumokat, weboldalakat és nem csak le-fel, hanem balra-jobbra, vagy bármilyen szögben. Sajnos ennek a kis görgőnek a koszolódása miatt érte a legtöbb kritika ezt a terméket, és talán ez volt az oka hogy sokan alternatív egerekkel kísérletezgettek. Az én esetemben hosszú éveket szolgált ki a Mighty Mouse vezetékes és vezeték nélküli kivitele egyaránt.

Majd ahogy már írtam, jött a Magic Mouse, ami teljes felületén, több típusú gesztusfelismeréssel rendelkezik, és elvileg nincs koszolódó, meghibásodó alkatrésze, ami miatt kritika érheti. A fejlődés útvonalát is mutatja az is, hogy a Magic Mouse már csak és kizárólag vezeték nélküli, Bluetooth verzióban elérhető.

Itt tartunk tehát most. A szépség, desig megmarad. Az egygombos, csuklós kattintás lehetősége továbbra is fennáll, viszont a vezérlés funkciója bővül és új igényeket szül. Az Apple volt az, aki magát az egeret, mint perifériát a Xerox laboratóriumából a világ számára elérhetővé tette, a kérdés az tehát hogy mikor jár le az egér mint tradicionális beviteli, kurzormozgató eszköz ideje? Az Apple fogja elhozni az „új szemléletet”?

Én kíváncsian várom, hogy azt is megvehessem és betehesse a gyűjteményembe. Sajnos nagy igazság, hogy a felsorolt egerek szinte teljesen értéktelennek mondhatóak az új generáció megjelenésével, hisz kinek kell egygombos egér ha van már olyan amin lehet jobb kattintani? Illetve kinek kell az elkoszolódó Mighty ha van gesztusérzékelőd Magic Mouse? Megválni így számomra nincs értelme tőlük, a mai napig működik mind, a legújabb Mac Os X-el, és bármelyik Bluetoothot tudó Apple géppel.

Az általam készített összes kép megtekinthető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük