3D-s városnézés a Google-lel

A napokban jelent meg a Google Earth legújabb verziója, amely a műholdképek mellett már háromdimenziós épületeket is tartalmaz: meg lehet benne nézni benne például az Eiffel-torony élethű mását, de a Lánchíd, a Schönherz-kollégium, sőt, még a Klauzál téri nyilvános vécé is elérhető a virtuális térben.

A Google virtuális földgömje már 2005-ös megjelenése óta az egyik kedvenc szoftverünk: az Earth legújabb változata néhány napja jelent meg – érdemes kipróbálni, ugyanis látványos újdonságokat tartalmaz. A netkapcsolat birtokában használható szoftver 4-es verziójában bővült a leklikkelhető információk köre: például már a Panoramio nevű fotómegosztó szájt képeire mutató hivatkozások is elhelyezhetők a műholdképen, ezekre kattintva a helyszínen készült fotók töltődnek be. Az új verzióban a Wikipedia online lexikon releváns szócikkeit is be lehet linkelni a térkép egyes pontjaira, így például egy ismert szoborról, épületről egy kattintással bővebb információt is kaphatnak a felhasználók.

google piramis


Még látványosabb újítás mutatkozik a háromdimenziós képességek terén: a hegyek mellett akár épületek élethű, fotókból készített borítással (textúrával) is ellátott virtuális modelleit is meg lehet nézni a legújabb verzióban. Az új verzió a Google saját 3D-s modellezőszoftverével, a kezdők részére ideális Sketchup-pal készített objektumokból táplálkozik. A szoftverből ingyenesen letölthető verzió is létezik, mellyel a kellő szabadidővel rendelkező felhasználók saját maguk elkészíthetik saját házuk, vagy egy híres épület virtuális mását, a program honlapján videós oktatóanyagból lehet megtanulni a használatot.

A Google 3D Warehouse nevű webhelyére a felhasználók feltölthetik, s mások számára is elérhetővé tehetik alkotásaikat, melyeket valós GPS-paraméterek alapján a virtuális földgömbön is el lehet helyezni.

google coloseum


A kínálat elég vegyes: primitív, legóházhoz hasonlító objektumok mellett olyan részletes modellek is találhatók itt, mint például az Eiffel-torony, a Colosseum, vagy a galériánkban is megtekinthető Sydney-i operaház. Ugyanakkor a Kheopsz-piramis egészen élethű, ám a közeli Szfinx másán még van mit tökéletesíteni.

google eilfeil


Mindenképpen érdemes átböngészni a honlapon a száz legjobb letölthető virtuális makett listáját, ezek a 4-es Google Earthből alapból elérhetők. Egy-két megabájtos fájlokról van szó, melyeket néhány másodperc alatt letölthet az érdeklődő a View in Google Earth 4 feliratra kattintva. A KMZ kiterjesztésű fájlokat a Google Earthszel kell megnyitni, a szoftver ekkor rögtön a letöltött építményre pozícionál.

Hungarikum a Google Earthben?

A webről letölthető modellek felkutatását egy beépített kereső segíti: magyar tartalmakért érdemes a Hungary vagy Budapest szócskát bepötyögni. Bár a „hazai” kínálat még csak néhány tucat modellből áll, folyamatosan kerülnek fel újabb fájlok, hétről hétre érdemes felkeresni az oldalt, de már most is akadt jópár érdekesség.

google petofi bridge


Az elsők között készült el például a Petőfi híd budai lábánál lévő Schönherz Zoltán kollégium a Google Earthbe. A Parlament virtuális mása egyelőre még elég kezdetleges, bár kétségkívül nem lesz egyszerű elkészíteni. Egyszerűbb formái miatt valószínűleg könnyebb volt élethűen kivitelezni a SOTE Nagyvárad téri toronyházát, vagy a Körszálló (Hotel Budapest) modelljét.

google sote


Míg egy panelházat, hidat aránylag könnyú lemodellezni, egy bonyolultabb építmény ( Lánchíd vagy a Corvin mozi ) elkészítése több hétig is eltarthat. A modelleket borító realisztikus textúrák összeállításához a helyszínen akár száz-kétszáz fotót is kell készíteni az épület minden oldaláról. Ez a gyakorlatban nem könnyű feladat: a színek miatt napos időben célszerű próbálkozni, a szűk utcákban sokszor csak nagylátószögű objektívvel érdemes fotózni.

Következő reklámozási forma a Google Earthé lesz?

google parlament


Úgy tűnik, hirdetési célokra sem utolsó felület a Google Earth, a 3D Warehouse-on például találtunk egy eladó házat Diósdon, valamint egy a déli határhoz közel lévő faluban működő panzió modelljét, amelynek leírásában a szálláshely honlapjára mutató linket is elhelyeztek.

Bár egyelőre még nem valószínű, hogy az ilyen módon hirdetőket a vevőjelöltek tucatjai ostromolnák. Mivel a virtuális földgömb magyar régiójában még kevés az épület, egy lakópark, ház építőjének jó marketingfogás lehet ingatlanjának publikálása a Google Earthben. Az építészek által használt programokból többé-kevésbé sikeresen lehet a Sketchupba is importálni tervrajzokat, igaz, némi hibakorrekcióra általában szükség van.

google kispest panel


Lehetséges, hogy pár év múlva a Google Earthön való jelenlét a honlapokhoz hasonlóan megszokottá válik majd, bár a praktikus használathoz a teljes országot lefedő, részletes műholdképekre lenne szükség – ezek egyelőre hiányoznak.

Ha valakinek nem lenne még meg a programot minden féle platformra letöltheti innen.

google budapest

3D-s városnézés a Google-lel” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nemreg a HVG egyik cikkjeben olvastam, hogy heves vita folyik a Google Earth kapcsan. Irakban ugyanis be voltak tiltva a papirterkepek, igy az iraki lazadok es teroristak a Google-t hasznaljak a hadmuveleteik es terrorakcioik megtervezesere. Ugyanakkor argentinaban az adohatosag több száz be nem jelentett ingatlant fulelt le. Minden bizonnyal szamos egyebb erdekes felhasznalasa is van a programnak, de addig nem hasznalom mig en jol kivehetoen nem latszom a terkepen, mert nem tudom mire hasznalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük