Solaris Ági búcsúztatása

Sok idő telt el a Solaris csapat életében. Anno adtam hírt az első nagy sikerű csapatépítésről, most viszont egy kicsit szomorúbb eseményről kell beszámolnom. Ugyanis a csoport kinevezett vezetője, Ági másik munkarendbe áll. Évek óta lelkiismeretesen segítette a munkánkat, és az ő jelleme is ugyan úgy része volt a csoportnak.
„Solaris Ági búcsúztatása” olvasásának folytatása

Disk titkosítás Linux alatt

Divatos téma az utóbbi időben az adatbiztonság. Ez persze nem csak azt rejti magában, hogy nem veszítünk adatokat, hanem azt is, hogy amennyiben illetéktelen kézbe kerülne adathordozónk, abban az esetben sem tudja más felhasználni azokat. Természetesen a piacon fellelhető rengeteg software erre a célra, minden féle operációs rendszer számára, én viszont most azt kívánom bemutatni, hogy Linux segítségével milyen egyszerűen és ingyen gondoskodhatunk erről.
„Disk titkosítás Linux alatt” olvasásának folytatása

Diskek ellenörzése Linux alatt

Gondolom gyakorló adminisztrátorok számára rendszeres élmény amikor a kapnak egy új disket a rendszerükhöz, amit aztán használatba kellene venni, valamilyen Volume Manager poolhoz hozzáadni, vagy simán csak filesystemet tenni rá. Ilyenkor minden tapasztalt és kétkedő ember először egy gyors írási tesztet végez el az új device-n, mielőtt produktív használatba állítaná.
„Diskek ellenörzése Linux alatt” olvasásának folytatása

Diskek online felismerése Linuxon

Nagy dilemmát okozott az a probléma, hogy ha van egy olyan hardware a birtokunkban, ami által hot swap cserélhetünk diskeket, akkor a rendszerünk is tudja kezelni újraindítás nélkül. Több kollégát is kérdezgettem ez ügyben, és általában azt a választ kaptam, hogy ez többnyire HBA-SAN témakörben használatos, ott meg akkor a HBA driverét töltjük újra és hasonlók. Kézzelfogható választ, teszem azt sima SCSI diskek esetében sosem kaptam.
„Diskek online felismerése Linuxon” olvasásának folytatása

LVM – Logical Volume Management

Mi is az a Volume? Sokak számára maga a „terra incognita” – az ismeretlen föld. Ez a rejtélyes réteg a fizikai disk-ek, és a filesystem között nem véletlenül ilyen fontos, nagyon sok hasznos lehetőséget rejt ez a technika, amire amúgy nem lennénk képesek. A következő írás egy kicsit próbál az LVM és a volume managerek világába betekintést adni. Habár írtam már ZFS-ről, és Veritas Volume Managerről is, mégis az LVM azért lett olyan népszerű, mert egyszerű a struktúrája, mégis a legfontosabb lehetőségeket az adminisztrátor kezébe adja.
„LVM – Logical Volume Management” olvasásának folytatása