Megújulás, Open Your Eyes!

Ez sajnos csak egy elsietett bejegyzés lesz. Szeretném hivatalosan is bejelenteni, hogy immáron új, saját szerveren van a blog és vele minden cuccom. Az eddigi gondok ezzel remélem meg is oldódnak, és látványos sebességnövekedést is érhetünk el. A blog megváltozott, de annak örülök ha ezt minél kevesebb ember veszi észre, hisz amennyire csak tudtam próbáltam hű maradni az eddigi designhoz. Sok kérést megfogadtam amit előzőekben hozzám intéztetek.
„Megújulás, Open Your Eyes!” olvasásának folytatása

Nagy napok előtt

Mostanában kicsit alább hagyott a bejegyzések száma. Nem kell megijedni, nagyon is munkálkodom. Méghozzá több dolgon is amelyek valamelyest össze is függenek. A lényeg, hogy az előttünk álló héten nagy felforgás lesz, és nem várhatóak új bejegyzések. A meglévő tartalom természetesen elérhető marad, de kis türelemre intenék mindenkit a következő időkben. Ahogy az Apple is az iPhone előtt új korszakot hirdetett, most én is ezt szeretném tenni. Sokaknak nem lesz szembetűnő a változás és nálam is fokozatosan fog történni, de merem azt állítani, hogy a következő héten a blog, és ami vele jár, egy új szintre fog lépni. Remélem Ti is várjátok, és mindenki megelégedésére fog válni az elkövetkező dolgok.

Új Linux Howto: Forditsunk új kernelt Ubuntura

Sajnos a legfrissebb Ubuntu (6.10 Edgy) is viszonylag régi, 2.6.17-x kernelt tartalmaz. Ez végül is akkor jelent számunkra nagy hátrányt, ha valamilyen új chipsetes alaplapot, vagy kernel virtualizációt akarunk használni. Sajnos a Core2-es alaplapok legtöbbjénél legalább 2.6.19-es kernel szükségeltetik a normális működéshez. Így nincs más lehetőségünk. Kernelt kell fordítani.
„Új Linux Howto: Forditsunk új kernelt Ubuntura” olvasásának folytatása

Firestarter: Linuxos grafikus csomagszűrő

Ahogy, a Linux egyre barátságosabb, felhasználó barátabb kezd lenni, és persze egyre fontosabb szerepet kap a hálózati biztonság, úgy kezd mindenki egyre jobban érdeklődni a tűzfalak iránt. A FireStarter C-ben írt program egy könnyen használható grafikus eszköz Linux-os tűzfalak beállításához, adminisztrálásához és monitorozásához.
„Firestarter: Linuxos grafikus csomagszűrő” olvasásának folytatása

IPP2P: File megosztó adatok szűrése

Amióta az Internet a hétköznapi emberek számára is elérhetővé vált, és megjelentek az első zene megosztására is képes programok, azóta hódit minél nagyobb méreteket a file megosztás. A lényeg, hogy valaki gépén lévő adatokat (legyen az szöveg, zene, film, program) elérhesse, esetlegesen lemásolhassa saját gépére más valaki. Ennek megoldására persze rengeteg program, és protokoll született. Összefoglaló néven ezeket P2P (Point To Point – „pont -pont”) programoknak nevezzük. Ismertebbek a Kazaa, Direct Connect, és BitTorrent. Persze ezekből egyesével is rengeteg féle kliens létezik, minden féle operációs rendszerre, az alap elv viszont gyakorlatilag megegyezik, hogy hogyan realizálják két gép között az adatmegosztást. Amiről én most szólni akarok az ezeknek a ismer file megosztó protokolloknak a szűrése, felismerése. Több okból is szükséges lehet.
„IPP2P: File megosztó adatok szűrése” olvasásának folytatása