100 dolláros notebook mindenkinek

Már sokat hallottam áttételesen erről a „100 dolláros notebook” projetről, ami körülbelül 22eHuF-ot jelent átszámolva. Magán a projecten sok híresebb cég dolgozik. Az alap ötlet az, hogy a fejlődő országok gyermekeinek is mobil, könnyű informatikában és iskolában egyaránt használható és OLCSÓ notebookot kell biztosítani. Hogy a mai inkább 1000-2000 dollár között mozgó notebookokból hogy lehet egy tized annyiba kerülő mégis versenyképes gépet kihozni? Alapvetően új technikákkal, és persze linuxal. Én azért nem érdeklődtem a dolog iránt, mert valahogy a minimális pénzből összehozott gépekben én már nagyon sokat csalódtam. Talán ezért lepődtem meg nagyon-nagyon, amikor elolvastam milyen fantasztikus újítások valósulnak meg ebben a gépben.

Most gondolt el. 20 ezer forintért, egy olyan gépet birtokolhatnál, ami könnyű, hordoztató, manuális tekerő módon, és hálózati csatlakozóról is (a vállpánt segítségével) is tölthető. Erről képesek lehetünk levelezni, chatelni, böngészni, és akár irodai feladatokat is ellátni (office programok). Mindent 20 ezer forintért! Ez a világnak olyan fajta lökést adhatna, hogy azt el se hinné az ember. Nem tudom manapság hányan interneteznek. Az megint egy érdekes adat lehet, hogy hányan teszik ezt otthon, saját előfizetéssel, és hányan iskolából, munkahelyről. Lehet meglepő lenne. Ha most olyan embereknek adnánk lehetőséget az internet használatára, és elektronikus életre akik eddig ki voltak zárva, vagy korlátozva vehették igénybe, az az egész e-élet. Ha az ország minden valamennyi normálisan adót fizetőnek biztosítana egy ilyen gépet, akkor az eddigi lassú postai életet, adóbevallást, vásárlást lehetne elektronikus úton intézni.

Két dolog is lenyűgöz. A perspektíva, amit ez a gép elterjedése adhat, a másik pedig maga a gép. Egy nagyon jó, illusztrációkkal teli, és hosszú cikk jelent meg anno a Chip magazinban. Ezt a cikket én ide beteszem, remélem sokaknak meg fog tetszeni.

2005_012

100 dolláros notebook mindenkinek” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük